kristof milan napísal:Pred 15-18 rokmi som sa tomuto ,,konicku" dost venoval a teraz ma to znova chytilo, ale ked citam prispevky na tomto fore dost som zaskoceny, co vsetko davate do akva - CO2,PMMD, hnojiva do dna atd,atd.
Toto je pravdepodobne dost velky mytus. Na strankach nejakeho kanadskeho akvaria je dokonca konstatovane ze ich FBF Filter obnovi svoju cinnost daleko rychlejsie ako bezny filter. Treba si uvedomit dve veci:petroman napísal:ale za velku nevyhodu povazujem to ze pri zastavenie filtra( napr. vypadok prudu)
To je omyl, naozaj "pomaly tecuci" filter je daleko nebezpecnejsi, citaj aj diskusiu k nemu.petroman napísal:je nebezpecnejsi ako klasicke vonkajsie filtre( napr. pomaly tecuci z clanku na hlavnej stranke)
majko napísal: Toto je pravdepodobne dost velky mytus. Na strankach nejakeho kanadskeho akvaria je dokonca konstatovane ze ich FBF Filter obnovi svoju cinnost daleko rychlejsie ako bezny filter.
majko napísal:Treba si uvedomit dve veci:
1. FBF je samocistiaci a nezostava v nom bordel. To znamena ze pri vypadku prudu v podstate nema co "hnit".
majko napísal:2. FBF je vacsinou otvoreny, to znamena, ze ma pristup k vzduchu.
majko napísal:To je omyl, naozaj "pomaly tecuci" filter je daleko nebezpecnejsi, citaj aj diskusiu k nemu.petroman napísal:je nebezpecnejsi ako klasicke vonkajsie filtre( napr. pomaly tecuci z clanku na hlavnej stranke)
petroman napísal:vsak preto sa pytam, lebo v tych clankoch co som ja cital to pisu ako nevyhodu... ty zrejme vychadzas z osobnych
petroman napísal:majko: ako najdlhsie bol tvoj FBF filter bez el. prudu?
petroman napísal: vo vode su predsa obsiahnute odpadove latky aj ked zrejme v mensom mnozstve ako pri inych filtroch, ale asi ma co "hnit" a tiez odumierajuce bakterie potom co nemaju kyslik...
petroman napísal:druhy problem: pocet bakterii na cm3 je v FBF podstatne vacsi (preto je FBF tak ucinny pri tak malom objeme) ako u inych filtrov a teda po preruseni cinnosti cerpadla nastupuje nedostatok kysliku, a tym aj neziaduce otravne procesy, podstatne skor (podla mna)
petroman napísal:zoberme si ako priklad dno akvaria- ak je hrube tak aj napriek tomu ze akvarium je otvorene prebiehaju v nom neziaduce procesy.. to iste by mohlo nastat v piesku v FBF- teda otvorena hladina asi nezaruci pristup kyslika v dostatocnej miere bez prudenia vody...
Toto je problem tych nazvovpetroman napísal:pre upresnenie: myslel som pomaly tecuci otvoreny nitrifikacny filter, teda taky aky je popisany v tomto clanku: clanky/biofilter_matus.php , teda nie denitrifikacny pomalytecuci filter- ten viem ze je tazkokontrolovatelny...
majko napísal:
Ja osobne mam FBF a je pravda, ze som ho napojil na UPS pretoze som toho vela cital aky je nebezpecny. Ale u nas sa stava, ze vypadne elektrina aj na 4 hodiny a vtedy som zisitl, ze problem nie je. Teraz ho pri cisteni akvarka bezne uplne vypnem na hodinku.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.