no po dlhsom case som zistil ze tu mam jeden banalny a jeden vaznejsi problem...
bakterialnej kolonie, ktore sa mi spravili len na priesvitnych hadickach vzduchovania a CO2 nebudem riesit nakolko krevetky sa tam obcas radi krmia... bakterie si okolo seba robia taky cukrovy obal, ktory ich chrani. prejavuje sa to zaslizenym povrchom ktory sa da jednoducho zotriet rukou, odlupuju sa take supinky ci vploske vlochky, ktore potom unasa prud vody.... tento povlak za nezvykne rychlo sirit. ked sa zanesie cely povrch , napr. hadicky, zvykne sa to zastavit. casom by to malo zmyznut.
druhy problem bol vaznejsi, aj ked nie tragicky...
plesne ktore sa v mojom akvariu zacali hufne objavovat na ciernom gumennom materiale ako su prisavky zariadenia a prilahle sklo... ktovie preco si vybrali prave taketo miesto, je to skor zahadne ... prejavovalo sa to bielym slyznatym povrchom , ktory sa zvykoldost rychlo sirit na okolie a patrne aj do hrubky. po prejdeni prstom po tomto povrchu sa odtrhla slyzova hmota, ktoru unasal prud vody ale mala tendenciu pozvolne klesat... neviem presne o ake plesne sa jednalo a ci su potencialne nebezpecenstvo pre osadenstvo akvaria, preto som hodlal zakrosit, nakolko sa to rychlo siri a na pohlad je to dost nepekne.
skusal som vybrat postihnute prisavky z akvaria. pri tomto ukone musime postupovat velmi opatrne lebo pri drobnom zavadeni prstom alebo rychlejsim pohybe sa bude tento zakerny material uvolnovat do vody. prvy krat som to skusal len umyt v horucej tecucej vode, samozrejme nepomohlo... za par dni ked sa to zas rozmnozilo som to uz umyval vo vanicke s vriacou vodou, kde som nasypal kuchynsku sol a nejaky dezinfekcny prostriedok. nechal som to tam lezat az pokym voda neochladla a umyl som to este v tecucej vode... badat rapidne zlepsenie... preventivne som do akvaria nesypal morsku sol na varenie v pomere 1kavova lyzica na 50l vody... iste najlepsie by bolo keby sol nebola jodidovana ale to sa asi bezne neda zohnat...
akvarko si funguje nadalej dobre, rastliny neprejavuju nespokojnost a krevetky tiez...
uvidime casom ako to bude postupovat , o sol sa nemusite bat lebo postupnym vymienanim vody sa jej zbavite...
parametre vody sa mi takmer nezmenili, len dufam ze tie uzitocne bakteriu ten jod preziju