Na popis by som zabudol, ten je pri obrázkoch ale nie tuná...
Akva: Rozmýšľal som, že kúpim rovnakú nadrž ako je rastlinná, ale bolo tam viac miesta, cena za akvária v sklenárstve bola veľmi prívetivá, tak som zobral trošičku väčšiu
Svetlo svieti celkom brutálne s 180°rozptilkou i mierne v kúte dáva 3900 Lux, po úprave na 60-90° to skákalo cez 6000 Lux, na porovnanie v rastlinnom mam max. 2000Lux... Bude ho až až.
Stavba dna: Tak klasika substrát Agro pre vodne rastlinky 20l, pekne utlačene, na to Manado 10L na prekrytie a pohlcovanie živín, ktoré časom bude púšťať pre korene. To cele prekryte vrstvou filtračného piesku 25kg 0,6-1,2mm, aby nebolo vidno ani zrnko Manada. To cele som prekryl vrchnou vrstvou filtračného piesku 1,6-4mm 50kg.
O filtráciu sa mi starajú tri filtre, v rastlinnom je vnútorný filter, ktorý zabezpečuje cirkuláciu vody. V pláne je jeho okysličováciu hadičku strčiť do dvojitého sifónu a nahromadení kyslík na vrchu odsaje, zatiaľ, ale po 4 dňoch veľa bubliniek sa tam nedostalo, tak že to zatiaľ neriešim, ale vše je pripravené.
Druhy filter je externý, ktorý čerpe vodu s rastlinného akva do pridávnej nádrže, voda sa cez sifón vracia naspäť. Keby sifón náhodou zlyhal, tak nasávacia hadička od externého v rastlinnom je 5cm pod hladinou, tak že kým by došlo k preliatiu nasal by vzduch.
Tretí filter je hamburger, počul som naň veľa chváli tak otestujeme Naočkoval som don nitrifikačné baktérie, zo zabehnutého bublifuku, tak že nie na 100% ale už plní to čo ma.
So zábehom a výkyvmi hodnôt si nerobím starosti, Rastlinne akva to spracuje s prstom v nose + celkom slušný objem rýchlorastúcich rastlín sú pripravene a filtre 2/3 sú zabehnuté
Teraz ešte poriešiť rybky, aké budú vo väčšej nádrži. Aby neryli dno, voda 24°C Ph 7 a tvrdosť cca 12.
Terčovce ani omylom, tlamovce a veľké cichlidi by mi s 4 vrstvého dna urobili bodrel jak huňatá.
Vyber sa celkom znížil

ale azda za ten mesiac niečo pekne v akvaristike čo toto spĺňa nájdem.