vevuska napísal:Tak to su hadam silne slova, mam ich vyse 4 roky... A bolo by to podla Teba tyranie aj v 120 l akva?
Bolo určite.Máš Mrenky nádherné,ktoré potrebujú rozplavbu a objem cez 300l.Žiť budú ako to dokazuje aj v 60 tke ale je to aký život?Asi si nečítala a kupovala podľa výzoru
https://rybicky.net/atlasryb/sekavka_nadhernahttps://rybicky.net/atlasryb/pancernicek_kropenatyČakal som podľa fotky strašnejšie ale aj tak to je zlý stav.
Môj názor,nápravu nedosiahneš kým:
-gupky(uf asi 30??) zaťažujú omnoho viac kvalitu vody ako ostatné ryby,preto ich počty kontrolovať/odlovovať/darovať na nejakých 10-max.15ks v 60l akváriu,viac rýb bude opäť zhoršovať vodu,
ostatné rybky(zvyšné gupky,panciernikov,botie)darovať,resp. vložiť do väčšieho akvária určite ale 120 pri tvojich rybách tiež žiadna výhra..Prerybnenie je neprijateľné pre zdravé akvárium a odtoho sa odvíjú ďalšie negatíva.
-osadiť rýchlorastúce,nenáročné rastliny na svetlo,CO2,hnojenie (Sagitária subulata,Hygrophila corymbosa siamensis,Valisnéria spiralis,Egeria densa(tú tam vidno),Microsorum pterotus,plávajúcu Ceratophylum demersum),bez nutného hnojenia,prehnojené dno je dostatočne po tom prerybnení alebo časom môžeš dať pár výživových tabliet ku korienkom (jedna zásobuje cca ½ roka).Až po odstúpení riasy by som doložil rastliny ako Anubias,Cryptocoryny a podobne pomalšie,keď chceš.
-svetlo nezrobíš nič ale pomôže výmena novej neónky za starú a rovno 15W z elektra za pár €,žiadnu špeciálnu akvaristickú.Je ťažko zvykať cez deň na zhasnuté akvárium,keď doteraz svietilo ,,vždy“.Neviem posúdiť prestávku vo svietení,hoci som tiež nabehol na tento systém kvôli CO2 a vraj prerušení podpory rastu rias.Za toto nič nedáš,keď máš spínacie hodiny a môžeš skúsiť,tým pádom asi hodinovú,1 a ½ hodinovú prestávku na obed-poobede sa vykompenzuje o ten čas dlhším svietením večer,kedy si akva užiješ skôr.
-filter je vzhľadom na živorodky nedostačujúci s malou plochou pre baktérie a s rýchlym prietokom cez filter,čo nie je dobré pre ich osídľovanie.Stačí natlačiť (primerane) dodatočne ďalšiu kocku akvamolitanu a prietok sa zníži.Tieto vnútorné pri čistení naplavia späť veľa nežiadúceho bordela(spúšťač rias),preto je dobré ich navliecť do mikroténového sáčku pri vyťahovaní z akvária.
Ak budeš meniť poctivo okolo 20l vody v tvojom objeme 1x týždenne,zredukuješ počty rýb,nebudeš silno prekyprovať dno odkaľovaním,rozrývať usadený detrit a vydržíš niekoľko mesiacov náprava príde.
Samozrejme popri tom odstraňovať mechanicky všetko napadnuté štetinkou,aj kamienky.Lepšie sa to píše ako robí,no je to tvoja zásluha
Keď sa rastliny chytia,ten membránový CO2 válec čo-to pomôže,teraz ho neplň zbytočne.Válec je dobré každé čistenie otočiť a vypustiť von jeho obsah,lebo sa tam hromadí aj vzduch a doplniť čistým plynom po spodok.