Strideways 60P



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 04 Apr 2023 16:40 pm

Ahoj, moje posledne akvarium bol total lowtech 20 rokov dozadu (rozumej gupky a strk z miestneho potoka + 1 rastlinka a bublinky) a tak som si povedal, ze to vezmem z opacneho konca.

Technikalie:

Akvarium Strideways Optiwhite 60P - 65L
Svetlo Twinstar 60B 24W
Vonkajsi filter Eheim Ecco Pro 2032 + eheim napln plus matrix kolko sa vmestilo
substrat je invitalacky Japanese Powder 8L
CO2 s nocnym vypinanim cez atomizer
rastlinstvo: zaklad je rotala, Alternanthera reineckii Mini, Eleocharis sp. Mini, Staurogyne repens, Bacopa, Ludwigia a nejaky tan anabius mini k tomu
najomnici: 15x Modra neonka, 15x neocaridina, 1ks neritka

Zalozil som 1.2., takze aktualne nieco cez 2 mesiace
- od zaciatku som svietil na cca 65% 6 hodin denne plus nejakych 20min nabeh a stmievanie oboma smermi
- nehnojil som nicim
- CO2 asi 1bbl/s (mam vyvod z filtra dost vysoko pri hladine a skimmer, takze je dost velka vymena)
- hodnoty sa drzali pomerne stabilne, PH 6,5, NO2 po cca 5 tyzdnoch zliezlo k 0, zelezo nemeratelne, fosfor tiez (ale vraj ho natahuje japanese do seba) NO3 sa cely cas drzia nizko cca do 10mgl
- vodu som menil prve 2 tyzdne 2x do tyzdna, nasledne kazdych 7 - 8 dni
- rastliny prosperuju myslim ze dobre, vacsinu som uz raz strihal

20230324_180603.jpg


Problem:

Pred cca 3 tyzdnami mi zacala riasa, skontroloval som hodnoty vody, NO3 na nule, ostatne sa zda byt v norme, s nicim inym som nejak nehybal
Mam podozrenie, ze tam mam rovno 2 typy vlaknitej riasy, jednak na kamenoch miestami zabi vlas, ale prakticky na vsetkych rastlinach bez ohladu na prud vody sa mi zacina robit taka strapata sedohneda

Riesenie mi bolo odporucane prihnojit, pridat svetlo a CO2 (vyhecovat viac rastliny) - takze som pridal najskor Invital Nitro 0,5ml denne (podla navodu), po tyzdni som zacal miesto cisteho nitro pridavat zelenu tropicu, odporucana davka 6ml tyzdne na moj objem, takze cca 2ml kazdy druhy den (davam asi trosku menej), pridal som svetlo na 80%, pridal som CO2 asi na 2bbl/s. Rastlinky dalej prosperuju, bublinkuju, NO3 je cca 15mgl, ale riasa sa tvori znova a znova aj nadalej. Nezhorsilo sa to nejak, ale ani nezlepsilo. A z toho denneho namotavania a udrzby zacinam mat pocit, ze miesto radosti som si sposobil viac starosti :)

Otazka je, kde dalej hladat problem a ako z tohto von. Co myslite?
Prílohy
20230403_171248-01.jpeg
20230327_153010-01.jpeg
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Reklama

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Seraph » 05 Apr 2023 18:58 pm

vyzera to velmi vkusne,
priznam sa, ze prva vec, ktora ma pri tychto fotkach napadne, ze tam je nejak vela svetla.
ja rozumimem, ze je co2 a ze sa nejak hnoji......
ale ja sa len domnievam a rozmyslam nahlas: svetlo bolo na 65 % a este sa velmi nehnojilo.....potom sa zacalo hnojit a zvysilo sa svetlo.........tak ma napada: nestacilo len zacat prihnojovat bez toho dvihania svetla na vyssiu uroven? takto sa naroky na rastliny vlastne zvysili este viac a uz asi ani to hnojenie nestiha a riasa chce tento suboj vyhrat......nestacilo by sa na 2-3 tyzdne vratit k povodnej intenzite svetla s primeranym hnojenim?
Obrázok používateľa
Seraph
 
Príspevky: 1177
Založený: 16 Sep 2015 21:48 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 05 Apr 2023 19:32 pm

Neprekrmujem, ryb tam nie je vela, filter je myslim dost vykonny, udrzbu robim, takze mi to tak nejak vychadza, ze problem bude niekde v pomere ziviny/svetlo/co2, resp. ak je vsetkeho "akurat", tak s riasou problem nebude. Len najst ten pomer nie je az taka sranda, jak som si predstavoval :)

Suhlasim, ze menit vsetky 3 parametre naraz asi nie je najstastnejsi sposob. Skusim teda ubrat svetlo, hnojenie a co2 menit nebudem, uvidime co to urobi.

Aj ked vcera som vymenil 15L vody a mam pocit ze po vymene sa to trochu vzdy ukludni s tou riasou na nejake 2 dni - to by mi tak nejak vychadzalo, ze aj z toho hnojenia by sa dalo mozno este trochu ubrat. Alebo skusim zacat s tym svetlom teda, nech to nerozhasim este viac...

Ale nebyt tych rias, tak je to radost velika. Podrastlo to paradne za poslednych par dni...

20230405_192553-01.jpeg
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 09 Apr 2023 00:22 am

Akva vyzerá super zdravé samozrejme kým nezačala riasa, na to že má dva mesiace super. V podstate je to stále "mladé" akva, aj keď rastliny sú pekné rozbehnuté a rozrastene. Zo začiatku rastliny rástli zo substrátu tam sa už živiny míňajú a rastliny sú už dva tri krát také veľké a dva tri krát toľko, tým chcem povedať že navyše hnojivo neuškodí pokiaľ sa robia výmeny vody pravidelne na reštart parametrov. Asi to je to isté čo píšeš vymeniš vodu predpokladám že prihnojis a na pár dní vyzerá všetko pekne po dvoch dňoch už rastliny stagnujú a riasa zas využíva určite živiny ktoré ostali vo vode lebo rastliny nedokážu využiť jednu živnú bez druhej takže ak je niečoho prevaha nemôže byť prijatá rastlinami pokiaľ nemá k nej ostane potrebné na stavbu nové "listu" a tam prichádza riasa ktorá potrebuje len prevahu jednej veličiny.
Používajú sa dva typy hnojenia jedno je "prehnojenie" dáš viac hnojivá ako rastliny dokážu spotrebovať takže nikdy nehľadajú a každý týždeň restuješ parametre veľkou výmenou vody čo je dôležité nevynechat.
A druhá je že dávaš presne koľko treba na to aby fungovali rastliny tak ako majú nerástlu rýchlo, ale stále výmena vody je rovnako dôležitá.
Samozrejme sú akvária kde sa nehnoji nemení voda a všetko je tak ako má byť to je rovnováha po akej snívame asi všetci aj to je možné ale pri staršom akva ako je to tvoje a skôr pri lowtech akva a samozrejme výnimka potvrdzuje pravidlo.

To že si ubral na svetle je tiež cesta na úkor rastlín budú pomalšie rast a nespotrebuju toľko živín takže žiadna nebude chýbať aj keď nebudú také "zdravé a krásne" ako môžu byť.

Podľa tvojho dropcheckera CO2 je málo pokiaľ tie fotky boli fotene keď CO2 bolo na vrchole ak si to fotil keď už alebo ešte CO2 nebolo na vrchole tak toto ignoruj.
Keď si pridal na svetle pridal si energiu do akvária tá potrebuje živiny aby bola energia využitá rastlinami, čo vôbec není nič zle len to treba dohnať pri CO2 a hnojive, rastliny dokážu "makať" pri takej energií bez problémov. A to je vlastne to čo chceš pri hightech akva a hlavne na začiatku ako je tvoje akva ešte pár mesiacov.

Nedokážem ti povedať čo je najlepšie riešenie hlavne nie z fotky(každý má iný názor), ja by som začal pri stonkovych rastlinach zostrih na 2-3 cm a nasadiť späť, CO2 na bledozeleny dropchecker (ak nemáš skúsenosti s CO2 veľmi pomalú pridavaj a sleduj hlavne ryby) Hnojil by som denne aspoň 1 až 2ml zelenej tropica(alebo každé dva tri dni väčšie dávky ak sa nedá denne) a nechal by som svetlo na vyššej intenzite. Po 2-3 týždňoch výsledky by mali prísť, aj keď treba reagovať podľa toho čo na to rastliny ale vždy ak niečo není v poriadku tak niečo chýba v pomere svetlo-co2-živiny.


Držím palce.
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 17 Apr 2023 22:34 pm

Ahoj, dik za zastavenie a komentar. Tak zatial ziadna zasadna zmena, denne tomu venujem snad hodinu. Spravil som toto:

- svetlo som nastavil na 75%
- pridal som hnojivo (cca 2,5ml zelenej tropiky kazdy druhy den)
- lokalne som skusal na riasu nadalej tekuty "uhlik"
- ostrihal som vacsiu cast stonkoviek v pozadi
- vymenil som invital kvapalinu v checkeri za denerale
- skusil som pridat CO2 na 2bbl/s

Vysledok:
- Riasa sa nejak nehorsi, ale ani nelepsi a ak by som to neriesil denne, tak asi by to bola dost bieda
- riasa sa robi hneda a tak nejak skoro vsade, ta ide aspon pomerne lahko prec spajdlou alebo vysat pri vymene vody
- trochu zabieho vlasu, ten sa drzi najma na alternanthere, snazim sa strihat listy kde je ho viac, z anabiusu ho spracu neritiny, kde tu na skle trosku obcas, to zotieram rucne
- dropchecker po zvyseni CO2 tak nejak zareagoval, lenze zareagovali aj krevetky, a to tak, ze 2ks skoncili v zachode, kazdopadne od svetlozelenej to malo stale asi dalako. Problem je, ze dalsiu krevetku som vyhodil 3 dni po tomto incidente aj napriek spatnej uprave CO2 naspat asi na 1,5 bbl/s - takze si zacinam mysliet, ze to asi az tak tym CO2 nebolo.
- vsetko krasne bublinkuje, dokonca aj riasa :? (pozorujem, ze prestane ak som pridal tekuty "uhlik", takze asi predsa len nieco robi)
- parametre su vsetky v norme, tekuty "uhlik" som daval podla navodu, NO2 na nule, NO3 okolo 15mgl
- vodu cca kazdych 5 dni vymena 15L vedro

20230417_214616.jpg

(svetlo len za ucelom foto)

Aby toho nebolo malo, stiahol som plavacku (Salvinia) z hladiny, ze ju vykupem zvlast vo vedre s tekutym uhlikom mimo akva (na korienkoch sa lubi ta mrcha riasa pekne chytat) a toto som zbadal vo vedre... Su to nitenky, alebo ktory fras? Vypada, ze to v tej plavacke vyslovene zilo, lebo som si to nevsimol nikdy pri vymene vody, ani v akva. Kazdopadne bolo ich vo vedre desiatky uplne malych:

20230417_214007 (1).jpg


Nemoze byt toto dovod tych chcipnutych krevetiek? Dokladal som 2ks neritin asi 2 tyzdne dozadu inak nic, moze to byt z nich? Preplachol som ich v mojej vode mimo akva, kym som ich dal do akvaria.

Uz zacinam byt docela na nervy z toho, kolko je s tym starosti. :evil:
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 17 Apr 2023 23:20 pm

Zdravim, starosti sú zo začiatku to prejde uvidíš.
Je to mladé akva hnedá riasa je úplne normálna v tomto štádiu a aj vlasocna.

Ani neviem kde začať:)))
Asi krevetami, z CO2 určite nezomreli, krevety majú väčšiu toleranciu k CO2 ako ryby takže najskôr by si minimálne videl ryby plávať pri hladine, potom mŕtve ryby a až potom krevety ak by bolo na vine CO2, takže kľudne sa môžeš vrátiť späť na dve plus bubliny aj keď si myslím že to asi nepôjde kôli tomu čo sa stalo. Chápem
ten dropchecker by musel byť minimálne žltý na to aby to najskôr rybám začalo vadiť.

Tam kde je vlasocna riasa nemusíš strihať listy tá je tam skôr zamotaná ako prichytena. Zubná kefka alebo spajla namotať stačí.

Hnedú nerieš vôbec tá pôjde preč sama normálne zo začiatku.

A celkovo nerieš vôbec riasu snaž sa iba aby rastliny sa mali dobre a potom riasa nebude.

Ešte by som tie rotaly na ľavo zostrihal ak ich chce dlhšie na tej strane dlhšie tak to doriesiš potom. Treba ich strihať u spodu nech sa veľa rozrastu a zahustia. Čo odstrihneš zásad späť medzi ostatné čím viac rastlín tým lepšie.
Možno aj svetlo dať viac nad rotaly nech rastu dobre, teda hlavne nech oni majú hodne svetlá sú to rýchlorastúce rastliny a to teraz treba najviac.

Tie "nitenky" sú bežné živočíchy čo žijú v substráte čo je dobré známenie a dobre zradlo pre ryby. Ani krevetam nič spravia.

Ináč podľa foto by som nepovedal že máš nejaký problém akvárium vyzerá super.
Ak má ešte niečo napadne tak sa ozvem.
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 17 Apr 2023 23:40 pm

Tak teda dik za povzbudenie. :)

Ta zabacina prave ze nejde nicim dole, ta drzi jak slak a listy pod nou zjavne trpia.

Skusim teda este trochu pridat toho CO2 a rotalu urcite seknem, len som nechcel zostrihat vsetko naraz - tiez to asi na rovnovahe moc nepridava.
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 17 Apr 2023 23:43 pm

A si si istý že to je žabacina? Tá ide dole dobre sú to ako vlasy. No máš pravdu po zostrihu by sa malo trochu zmenšiť hnojenie, dobre si urobil nechaj ju ešte tak na chvíľu kým sa rozbehnú tie ostrihané.
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 18 Apr 2023 10:47 am

Foto tej riasy su v poste z 04 Apr 2023 15:40 pm

Ta hneda strapata ide dole velmi lahko napr spajdlou, ta z listov alternanthery a repensu nejde ani kefkou ani nicim, ani pod prudom vody nejde zosuchat rucne. Na foto je sice do biela, ale casom zozelenela a vypada to jak zabi vlas, tvori sa kde tu aj na kamenoch a skle, ale mozno je to nejaky iny druh ci poddruh vlaknitej riasy, netusim...

Teraz rozmyslam, ze na strane kde je smerovany prud, tam sa tvori viac ta hneda, pod vypustom z filtra je zrejme trochu hluche miesto a tvori sa ta zelena. (je mi ale jasne, ze prud samotny riasu nesposobi, ten skor len asi urcuje, kde sa aka objavi, dovod vzniku je inde)

Inak co sa aj toho prudu tyka, tak od toho Eheim filtra som asi cakal ze bude mat vacsi prietok, ale mozno sa mi to len zda a je to v pohode.

A co tie chcipnute krevetky? Co to mohlo sposobit? Dve z nich mali zrovna vajicka, takze boli take nemotorne, ci ich rybky nejak neokusali, alebo kde sa stala chyba, netusim, ale vsimol som si ze tie neonky lubia dobiedzat.
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 18 Apr 2023 15:02 pm

Aha som zabudol tie listy sú pravdepodobne s vypestované nad vodou ak si to kúpil v košíku, tie nie sú schopné žiť pod vodou tak ich ľahko napadne riasa. alternanthery už pustili nové listy? A sú napadnuté?
Tu hnedú riasu nerieš to pozeru slimáky krevety ona zmizne sama a uvidíš že aj ta zelená keď sa budeš sústrediť viac na zdravie rastlín ako na riasy a aj časom keď bude zabehnuté akva trochu viac.

Tie krevety ťažko povedať nemyslím si že to nebolo CO2 hlavne keď sa dropchecker ani nezmenil a ryby nelapali po vzduchu.
Časté príčiny su pri výmene vody , teplotné výkyvy (ak dolievaš studenú vodu) veľká zmena parametrov vo vode, stress, hlad(čo asi nemali oni tuším radi hnedú riasu)

Snáď sa tu nájde niekto cez krevety a mohol by dať viac info ja sa tým moc nezaoberám.
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 18 Apr 2023 15:52 pm

Zrovna alternanthera a repens boli in-vitro, takze tento problem by tam nemal byt + uz je to predsa len 2,5 mes od zasadenia.

Ale ok, budem pokracovat v usili a snad sa to teda nejako zrovna :)
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 18 Apr 2023 15:54 pm

In-vitro je tiež považovaný ako rast nad vodou.
A tiež sa musí rastlina prispobit novým podmienkam väčšinou tak že sa zbaví starých listov a pustí nové.
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 20 Apr 2023 17:49 pm

Tak ja teda nevim, vcera som nemal cas sa tomu venovat viac jak par minut a dnes to vypada asi takto... Ono to na celkovej fotke prakticky nevidno, ale z blizka je to teda uplne ine kafe... A btw dalsie 2 krevetky sli do hajzla, vsetko samice s vajickami :cry:
Prílohy
20230420_174240.jpg
20230420_174146.jpg
20230420_174129.jpg
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 20 Apr 2023 17:51 pm

A dalsie... Ale hlavne ze bublinkuje svinucha
Prílohy
20230420_174151.jpg
20230420_174112.jpg
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 20 Apr 2023 19:24 pm

Hmm, hlavný zámer bol naštartovať rastliny aby rástli rýchlejšie ako riasy tak ako ti bolo odporučené, ak si myslíš že to ide opačným smerom tak im niečo chýba ja by som to tipoval na CO2 podľa toho dropcheckera, je mi jasné že týmto smerom keď ti kapu krevety radšej ani nejdem tlačiť. Tak ubrať na ostatných veličinach čo je svetlo a hnojenie aby sa to dorovnalo do CO2 v akva. Bublinkuju rastliny a vyzerajú zdravo? Okrem alternanthera tá je jasná(stáva sa že niektoré rastliny proste nepôjdu v akva a nič s tým nespraviš na to je priskoro ešte jej treba dať šancu), hair grass vyzerá pekne, hlavne tie rotaly aby boli zdravé tie potiahnu celé akva.

Ja ti len na porovnanie napíšem ako to mám ja samozrejme že každé akva je ine a kopírovanie nefunguje.
60x40x40(podobná nádrž len viac litrov)
Chihiros wrgb 2 68W na 100%
4ml zelená tropica denne
CO2 pridávam foto a priznam sa že ide na šetriaci režim kľudne by som pridal.
Založené v januári. Tiež mám nejaké problémy s riasou hlavne s bodkovanou čo každý pripisuje nedostatoku fosforu, momentálne to neriešim potrebujem namnozit rotalu a dostať ju do hustého stavu do konca Maja aby bolo hotové na súťaž(čo asi nestihnam)

Anyway, tie krevety to má mrzí, je asi najväčší problém. Žiaden krevetkar sa tu neozval.

Počítam že filter a tak je máš čistý podľa toho čistého akva si to ani ináč neviem predstaviť.
Len či sa niečo podstatné prehliadlo.
Skús stiahnuť to svetlo ono sa to ustáli len tie rastliny nebudú tak šťastné ako pri veľa svetle veľa CO2 veľa hnojivá čo je celý zmysel high tech, nevadí keď sa to ustáli môžeš stále pomalú pridať zas, ešte môžeš skúsiť blackout na 3-4dni zakrit celé akva, vypnúť CO2. držím palce.

Ozaj ešte ma napadlo ak máš moc mäkkú vodu krevety majú problém pri tvorbe "panciera" neviem čo to majú krevety: Shell. Viem že samice sa vytieraju po tom ako zhodia "kožu" tak možno sa pozrieť na tvrdosť vody.
Snáď pomôže.
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 20 Apr 2023 19:26 pm

Ups som zabudol foto pridať Obrázok
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Seraph » 20 Apr 2023 19:45 pm

U mamy som sa takto trapil i ked samozrejme podmienky boli ine, ziadne co2, menej svetla, bez hnojenie ale blackout to brutalne vyriesil.....
Ak este nechces blackout, tak Jozef mne cca pred rokom odporucill molly....nechapal som ako si papa tu pliagu....teda take co vidim na tvojom anubiase, resp. podobne...

Ale ak sa to nezlepsi.....blackout vyriesi vela problemov...
Kazdopadne je to mlade akva to isto....o par mesiacov si na tieto problemy spomenies len vdaka tejto teme
Obrázok používateľa
Seraph
 
Príspevky: 1177
Založený: 16 Sep 2015 21:48 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 21 Apr 2023 16:13 pm

Molly by to mozno pozrala, ale radsej by som riesil pricinu tych rias, nie len nasledok... Kedze som racionalne zmyslajuci typ, stale mi to vrta hlavou, ze ved ak niecoho je vela alebo malo, tak to musi byt meratelne a teda aj riesitelne :D Nemozem tomu venovat skoro hodinu denne, to je skratka moc a takto to dlho nepotahnem, a uz vobec nie cez nejaku dovolenku...

A ked tak nad tym stale uvazujem, nejaky pattern sa tam predsa len crta:

1. den
-vymenim 15L vody (vychadza mi to na kazdych 5 dni aktualne, dlhsie uz sa na to neda kukat)
-pohnojim 2ml zelenej tropiky (vychadza mi to na cca 6ml tyzdenne

najblizsie dni je akva super, mam dokonca pocit ze riasy su na ustupe

3. den
- pohnojim opat 2ml tropiky

4. den
- zacina bujniet riasa, nie moc, ale uz vidno ze sa tvoria chumace aj kde neboli, alebo kde to bolo aspon stabilne

5. den
- akva uz je hnus, podobne jak na foto co som poslal

Ak je dost hnoja po vymene vody, tak by ho malo byt dost aj 3 - 4 - 5 den, kedze som na 3. den prihnojil. Otazka je, ci ho nie je moc ked zrovna po tom druhom hnojeni zacne riasa zase prosperovat. A podmyslienka k tomu - vadi hnoj komplet, alebo len nejaka cast z neho... To ale nesedi s tou teoriou "prehnojenia" az tak uplne...

Logicky mi z toho vychadza, ze bud pridat CO2 a svetlo, alebo menej hnojit na 3. den (Vymenit zelenu za oranzovu tropicu?? NO3 sa drzia tak kolo 10mgl +-, to nie je nejak moc)

Aaaach jaj, chodiiime stale v kruhu :lol: :lol:
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 21 Apr 2023 17:41 pm

Hehe, ten začarovaný kruh je trojuholník a volá sa sa zlatý trojuholník
Plant-Triangle-1024x665.jpg

Pomer svetla ako energie ku pomeru živín potrebných na spotrebované energie rastlinami.
Pri nedostatku jednej ďalšie dve prevažujú a vtedy prichádza na rad riasa.

Neviem či si niekedy pozeral George Farmer videá(tie staršie teraz už prešiel na iný systém honjenia) alebo poznáš teórie od Tom Barr o hnojeni, teória je taká že prebytok hnojivá(všetkých zložiek) neškodí práve naopak rastliny majú čo potrebujú a veselo si žijú.(o tom som písal v prvom príspevku)
Odporúčam pozrieť videá sú asi len v angličtine.
Tento obrázok dosť dobre znázorňuje ako to funguje keď niečo zo živín chýba, ešte by tam malo byť CO2 pre dokonalosť.

Liebig-law-stave-barrel-example.png

Pri nedostatku jednej sa nikdy nenaplní potenciál rastliny čo je znázornený vodou v sude a prevyšujú nespotrebované živiny čo podporí tvorbu rias.
Toľko k teóriám, späť k tvojmu akva. Hlavný ukazovateľ je v tvojom prípade je vek akvária a riasy tohto typu su viac menej normálne a nieje žiaden rýchly recept ktorý to spraví zo dňa na deň tak aby aj rastliny dokázali byť fungovať na 100%. Keď uberieš svetlo spomališ ich rast keď nedoladis požiadavky živín ku svetle budú stagnovať a začne riasa(čo je vlastne teraz) živín tým myslím CO2 aj hnojivo. A som tak kde som bol v kruhu:))) a to je to CO2 na fotke je tvoj dropchecker modrý. Správna farba by mala byť bledozeleny. Preto som písal ak nechceš pridať CO2 kôli krevetam uber svetlo a aj hnojivo spomališ rast rastlín ale kľudne po mesiaci dvoch keď sa stratí riasa rastliny stabilizujú môžeš to zas pridať všetko.

Molly je na to aby si nemusel venovať hodinu denne pri boji proti riasam sa vždy odporúča buď mechanické odstránenie alebo nejaký živočích, Molly urobí kus roboty stále hladná ryba, keď sa to ustáli vrátiš ju späť do obchodu zadarmo ju radi zoberú ak ti nepasuje do Scapu. Ešte dobre amano krevety, klitonky slimáky a otocinclus.
Ono všetko trvá dlhší čas v akváriu keď zmeniš jednu vec následky uvidíš až po dvoch a viac týždňoch, takže trpezlivosť hlavne.
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 21 Apr 2023 18:07 pm

https://youtu.be/D8DgG2ivQ8U už keď som to spomenul tak posielam a tak ako hovorí je to len jedna z techník a neznamená že to je tá najlepšia. Ide o to že naschvál prehnojiš aby rastliny nehladovali a veľká 50% výmena vody raz za týždeň resetovat vodný stĺpec.
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 21 Apr 2023 18:52 pm

Dnes rano som pridal CO2 na 2bbls.

Toto jednak nie je prijemny pohlad. Na druhej strane krevetky mi kapu uz dlhsie a kapali aj pri nizsom co2.
https://youtu.be/eaiGz9fDDnw

Druhak fakt neviem ci je ten dropchecker zle umiestneny, alebo kde je chyba, pride mi ze je este tmavsi jak ked som bol na 1.5bbls, a taktiez nemam pocit, ze by tam co2 bolo malo, rastlinky su obsypane bublinkami, voda je hotova sodovka
https://youtu.be/eaiGz9fDDnw
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 21 Apr 2023 21:27 pm

No to neviem čo ten dropchecker, tak CO2 máš asi dosť keď je z toho sodovka. Ja neviem koľko mám bubliniek ale asi tak že sa to spočítať nedá:)))
https://youtube.com/shorts/q0RKG54aJm4?feature=share
Ani to není o moc väčšie akva o 33L na papieri keď odpočítame hardscape tak vody asi rovnako.
https://www.instagram.com/reel/CrTqsvLI ... RjNzg3M2Y=
Poslal som to tvoje video kamarátovi či ho niečo nenápadne on je viac cez krevety ako ja keby niečo tak sa ozvem. A Seraph ty poznáš fórum nevieš kto sa zaoberá krevetami možno by si niekoho mohol pozvať na kus reči.
Tak skús nehnojit na 3ti deň že čo sa bude robiť. Možno aj väčšiu výmenu vody robiť.
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Re: Strideways 60P

Odoslaťod Tomeq111 » 24 Apr 2023 18:31 pm

Tak update... zatial co vcera to bolo este ako tak, dnes po praci som nasiel akva v takomto stave:

https://youtube.com/shorts/nw6ZBPIcXjo?feature=share

Cista zufalost - dalsie chcipnute krevety, uz ani nevim ci tam este dake zive zostali, riasa vsade, neuveritelne jak sa to dokaze za 1 den dos...

Idem sa do toho pustit, ale fakt uz ani neviem kde zacat... :x :x

Co obnasa ten blackout? Pridem aj o rastliny a tak?
Tomeq111
 
Príspevky: 40
Založený: 06 Mar 2023 19:17 pm

Re: Strideways 60P

Odoslaťod JozefSC » 24 Apr 2023 19:16 pm

Rastliny len trochu oslabenú malo by to byť bez straty, vymeniš vodu, vypnes CO2 a svetlo a zakrijes akva tak aby a tam závodné svetlo nedostalo na 3-4dni. Možno nejaké extra okysličenie, dvihnúť vývod z filtra nech čeri hladinu.

Tie riasy sú riadne rozbehnuté ale tie krevety to je asi väčší problém môj známy na nič extra neprišiel viac menej čo sme tu spominali, tvrdosť vody, možno vek vyzerajú dosť veľké/staré ale to by nebolo do týždňa dvoch, možno nejaká choroba.

Není tam niečo jedovaté(to má len tak napadlo) ak má stále deti tak to je jasné:))) mohlo t niečo spadnúť alebo do filtra.
Možno prekrmovanie, to by si nameral zvýšené hodnoty.
Pravdu povedať videl som aj horšie štarty čo sa týka rias a dostali sa z toho ako každé akvárium po zábehu. Black out oslabí rastliny tak ich pomalú rozbehni tak ako keby si mal čerstvé akvárium mala intenzíta a max 6 hodín svetla. Postupne pridávať. Držím palce daj vedieť ako si dopadol.
JozefSC
 
Príspevky: 362
Založený: 23 Sep 2020 01:43 am

Ďalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 9 hostí.