Žije v sladkej, brakickej a morskej vode. Mal som ho len sladkej vode. Pri výmene vody zle znáša veľké množstvo čerstvej vody, reaguje nato tak, že sčernie spodná plutva. To isté sa stane keď menší jedinec je napadaný väčším. Keď si budeš kupovať tak aspoň jedince rovnakej veľkosti , ale nie dvoch. Prečo? , lebo pri dvoch sa stále najde jeden dominantnejší a zbytočne bude nahánať (prenasledovať) v akvarku toho slabšieho, ktorý bude len niekde schovaný.
Takže viac alebo jedného, odporučam na začiatok jedného.
Krmil som ho muchami, lúčnymi koníkmi, pavúkmi, svrčkami (dostať v akvaristike), malé ryby, (gupky, neónky považuje za potravu), nitenky, patentky (živé).
Z mrazenej potravy som dával len patentky, ma s tým problém nevie ich velmi dobre pozbierať z dna.
Dno by malo byť z jemného piesku (nie je podmienkou) , ale lepšie sa mu z takého dna zbiera potrava, lebo živé nitenky alebo patentky si doslova vyplavuje prúdom vody (ústami)
Ak chceš vidieť ako zostreľuje hmyz tak, do akvarka si umiestni vodnú rastlinu čo vyčnieva nad hladinu, alebo koreň ( konár). Najlepšie keď to bude v strede akvária, aby hmyz nemal kam uniknúť. Samozrejme nie taký čo odletí alebo odskočí. Takto som dával na konár pavúkov, keď bol čulý dal som ho do škatulky trošku potriasol (omráčil) a bol vhodný na obetný kôl.

Už sa len pozerať ako zostreľuje hmyz prúdom vody z úst , ( pľuje) pri prvých pokusoch sa zastreľuje a ostatné sú mierené presne. Keď može tak vyskočí aj nad hladinu a chňapne hmyz.
Strieka (pľuje) nie len na hmyz ale aj na nejaký bod, o ktorom si myslí že to može byť jeho korisť, napr na žiarovku v akva, na stenu, alebo keď som raz pozeral nanho zhora tak mi napľul priamo do oka ( potvora).
Toxotes jaculatrix rád skáče preto je dobré dať na akva krycie sklo.
Ozaj je to zaujimavá ryba, a pre svoju schopnosť (zostreľovať hmyz prúdom vody) bol skúmaný aj na vojenské účely.( presne zacieliť a prekonať lom svetla: voda – vzduch ).
http://www.giblip.org/fredericks/paludarium/PALUD1.JPGvhodne upravene akva pre Toxotes jaculatrix