Maja, nevadí mi slovo humus. Vadí mi právě ty "organické mňamky", které bychom měli rádi vidět v našich akváriích

Já bych je tam viděla velmi nerada, protože rostliny prostě organické látky nepotřebují, ba ani nedokážou přijímat

Jsou zdrojem anorganických látek, které se z nich uvolňují mineralizací (činností baktérií). Já osobně bych tam ty látky skoro radši nalila přímo v anorganické formě a v požadované koncentraci (abych obešla záludné bakteriální procesy, které jsou nekontrolovatené

), ale bylo by to drahé a kromě toho tam ta organická hmota vzniká, ať chci nebo nechci (a díky tomu i baktérie).
Existují prostě dvě různé koncepce zakládání akvária, jedna radí dávat dolů jíl nebo "Staré dno" (nebo laterit), další se snaží používat ten nejčistější křemičitý štěrk, příp. s minimální příměsí hnojiva (které má na rozdíl od minerálních příměsí známé složení).
Můj názor je, že pokud je laterit skutečně bez humusu, je to jeho velkou předností (a nikoliv nedostatkem). Jeho problémem jsou fyzikální vlastnosti, tj. že při styku z vodou se podobá spíš mazlavé hlíně a nedovedu si dost dobře představit akvarijní dno z takového materiálu...