Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Jaky pouzivate substrat? Zamerte se na sve nejzajimavejsi akva.

Pisek/sterk - jeden druh : kupovany
318
43%
Pisek/sterk - ruzna zrnitost (ve vrstvach) : kupovany
117
16%
Pisek/sterk : vlastni sber
123
17%
Hezky zbarveny sterk / neonove barvy atp. :)
9
1%
Lavalit
10
1%
Akadama
13
2%
Neco specialniho (napr. ADA Amazonia, Rio Negro, atp.)
124
17%
Nepouzivam substrat
26
4%
 
Celkový počet hlasov : 740

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod skala » 08 Apr 2023 21:46 pm

Asi si treba ujasniť, ako ktorá vodná rastlina prijíma a navyše prevažne výživu. A odpoveď bude najskôr, že skôr z vody ako z dna. A predovšetkým potrebuje svetlo a CO2.
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3854
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Reklama

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 05 Aug 2023 17:27 pm

Dobrý deň, prosím Vás o názor/radu/skúsenosť. Som nová tu a viac menej aj v akvaristike. Mám jednu "študijnú" 105-ku a chcem si založiť "na vážno" 350tku. V tej 105ke som samozrejme spravila všetko zle počnúc substrátmi, nakoniec ostane asi pre slimáky a neskôr ho prerobím. No k otázke. Na dno 120x50 s nejakou vyvýšeninou v rohu budem asi potrebovať podložný substrát, zásobný substrát aj nejaký soil (?). Bude to asi dosť drahé, ale ak by to malo stáť za to a mám na 10 rokov pokoj, rada pôjdem do toho. Nemáte niekto reálne skúsenosti s produktami - rozhodujem sa asi medzi invital, youkuchi, allfa, ale uvítam každý názor. Neplánujem holandské akva, skôr nejaké menej náročné rastlinky bez COčka, iba tekutý uhlík, ale aspoň na 60% dna..Rozhodujem sa asi medzi značkami invital, youkuchi, allfa. Mám napozerané videá, no o to viac som zmätená:). Ďakujem vopred za každú radu.
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod j » 05 Aug 2023 18:44 pm

Za mňa hlasujem za čistý štrk rozumnej zrnitosti. Pod neho možno nejaký výživný substrát (napr. https://www..akvariumonline.sk/jbl-hnoji ... 02109.html ). Ale dá sa v pohode bez neho, len bude o niečo dlhšie trvať, kým sa ti rastlinstvo rozbujnie.

Ako príklad dám niečo z mojich akvárií.
Iba čistý štrk a dosť času:
Obrázok

Tu som použil pod štrk vyššie spomenutý výživný substrát:
Obrázok

Nikde nijak neprihnojujem, žiadne COčko. Tu si vieš tie obrázky zväčšiť: j-200ka-t18290-120.html
j
 
Príspevky: 1180
Obrázky: 4
Založený: 13 Dec 2004 08:42 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 05 Aug 2023 22:56 pm

Ďakujem za radu z praxe. Fakt krásne akva, klobúk dolu. Na Slovensku som nenašla kurzy akvaristiky a šikol by sa mi. Po absolvovaní takého kurzu by som si do akva asi nedala vápenec tanganika a zároveň Platinum Japanese Soil:(. Tak to dopadne, keď je priveľa nadšenia a málo trpezlivosti a znalostí..Zmrvila som, čo sa dalo.
Ešte prosím info, čo je podľa teba rozumná zrnitosť. Čítala som, že ak je štrk veľký, postupne do medzier zapadá kal a zahníva a časom je problém s dusitanmi a zasa malá zrnitosť neprepúšťa vodu a tiež zahníva. A ešte otázočka - ako často meníš vodu keď nehnojíš a ako svietiš (čas aj W)? Ja som v tej 105ke dala zásobný substrát, soil a na vrch kremičitý štrk s frakciou 1-3mm. A Ludwigia repens mi aj tak zozelenela po dvoch mesiacoch. Ty ju máš peknú červenú. Mne opäť dorastá červená, až odkedy pridávam železo. Ale asi bude u mňa problém aj svetlo. Mám tam iba 16W trubicu v kryte (set pre začiatočníkov) a ešte aj to som musela mať kryt mesiac stále otvorený, lebo sa mi šialene prehrievala voda, keď boli tie teplá.
Tiež prosím info, či vzduchuješ. Píšu síce, že ak sú rastliny tak netreba, že to práve ešte vybíja COčko z vody, no mne napríklad v noci vypadla hadička z motorčeka a prišla som o všetky triopsy v malom akva, ktoré je na 80% dna zarastené obyčajnou Sagittaria subulata. Tak neviem, čomu veriť. Nechcem krásne rastliny na úkor komfortu rýb. A tentokrát to už nechcem pomrviť, dám si načas kým začnem. Mám tri 35W Sinkory a každú radu a skúsenosť ocením. Rybyčky to snáď ešte dva-tri mesiace zvládnu v tom pôvodnom. Nerobí tu niekto kurz - južné Slovensko?
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod j » 06 Aug 2023 07:16 am

Čo sa štrku týka - 1-3 mm by mal byť v poriadku. Niekto dáva ešte jemnejší (napr. kvôli pancierničkom).
Ohladom osvetlenia a výmeny vody:
- vrcnný obrázok je 80 l a sú tam dve 15W neónky (16:00 - 23:00)/vodu mením jeden kýbel týždenne
- spodný obrázok je 200 l a sú tam 24W led trubice (16:00 - 22:00, jedna ide cca. polovicu času)/výmena vody tri kýble týždenne
- ešte dodám pre úplnosť akva č. 3 - 100 l, svetlo 2x18W neónky (7:00 - 8:30, 16:00 - 21:30)/vodu mením jeden kýbel týždenne
Obrázok
- a č.4 - 30 l momentálne bez akejkolvek techniky,osvetlenia žiadne - iba v zimných mesiacoch ráno na nejakú hodinu-dve zapnem stolovú lampu (nech nesedím v kancli iba pri svite monitora), sú tam už iba krevetky. Týždenne mením 2 l vody. Fotka je už stará - teraz je ovela viac zarastené a tá nadvodná časť viacmenej celá vykapala (zjavne je tam málo svetla).
Obrázok

Vduchovanie nemám, filtre mám nasmerované tak aby trochu čerili hladinu. Ešte pre upresnenie - všade mám vnútorné filtre.

Hlavne musíš mať na zreteli jednu vec: čo bezproblémovo funguje v jednom akváriu, v druhom nemusí. Treba byť trpezlivý a nájsť si svoju cestu ktorá ti bude vyhovovať.
Čo sa týka výberu rastlín, tak na to sú tu určite povolanejší ludia ako ja. V podstate fungujem na princípe pokusov - čomu sa darí, pri tom ostávam. Mal som kopu experimentov s rôznymi rastlinami, ale ako vidíš ostal som pri niekolkých druhoch ktrorým sa v mojich podmienkach relatívne darí.

O žiadnych kurzoch neviem. Ale tu je kopa skúsených akvaristov, čo ťa určite ochotne nasmerujú. Len rátaj s tým, že je vela ciest ako sa dopracovať k uspokojivému výsledku a tú cestu si musíš vybrať sama.
Tá moja, nazval by som ju "jednoduchá", je vhodná pre lenivšie persóny. :wink:
j
 
Príspevky: 1180
Obrázky: 4
Založený: 13 Dec 2004 08:42 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 06 Aug 2023 12:47 pm

Ďakujem veľmi pekne za rady a smerovanie. Videla som tvoje metamorfózy tej 200ky:), očividne máš už niečo za sebou:). No tiež hľadám jednoduchšie cesty, kým naberiem skúsenosti nebudem sa hrať na akvascapera, to chce roky pokusov, ako som pochopila:). Pozerala som dná od rataja. V 350tke budú mrenky siamské - tie sa budú sťahovať z aktuálnej 105ky, lebo im už očividne nestačí a prídu k nim ešte mrenky nádherné a zopár prísavníkov, takže ratajove nové dno 2-4mm by bolo asi pre ne ok..
Hľadala som také rybičky, ktoré ustoja 28 stupňovú vodu, lebo stačí, že musím chladiť jedno akva kvoli krevetkám. Ďakujem ešte raz za rady a čas.
Prílohy
IMG_4060.jpg
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod marekkl » 01 Sep 2023 19:30 pm

IvanaL napísal:Dobrý deň, prosím Vás o názor/radu/skúsenosť. Som nová tu a viac menej aj v akvaristike. Mám jednu "študijnú" 105-ku a chcem si založiť "na vážno" 350tku. V tej 105ke som samozrejme spravila všetko zle počnúc substrátmi, nakoniec ostane asi pre slimáky a neskôr ho prerobím. No k otázke. Na dno 120x50 s nejakou vyvýšeninou v rohu budem asi potrebovať podložný substrát, zásobný substrát aj nejaký soil (?). Bude to asi dosť drahé, ale ak by to malo stáť za to a mám na 10 rokov pokoj, rada pôjdem do toho. Nemáte niekto reálne skúsenosti s produktami - rozhodujem sa asi medzi invital, youkuchi, allfa, ale uvítam každý názor. Neplánujem holandské akva, skôr nejaké menej náročné rastlinky bez COčka, iba tekutý uhlík, ale aspoň na 60% dna..Rozhodujem sa asi medzi značkami invital, youkuchi, allfa. Mám napozerané videá, no o to viac som zmätená:). Ďakujem vopred za každú radu.


Ahoj, záleží čo od toho akvária očakávaš, menej náročné bez COčka ti pôjdu pomerne v hocičom , každopádne japonské soily majú výhodu oproti spomínanému klasickému štrku v pórovitosti , a tým dokážu absorbovať prvky z vody a takisto sú lepšie osídliteľné baktériami . Pri vytváraní nejakých kopčekov resp. vyvýšení sa odporúča dávať lávová drť , a to taktiež z dôvodu pórovitosti , nakoľko pri vačšej vrstve substrátu ním už nedokáže prúdiť dostatočne voda a vzniká tebou spomínané zahnívanie. Pri tvojom dne ta aj s kvalitným substrátom + výživné dno vyjde všetko do cca 150€. Pri plánovaní akvária na dlhšiu dobu by som šiel do nejakého soilu. Invital má dobrý pomer cena/výkon .
Obrázok používateľa
marekkl
 
Príspevky: 249
Obrázky: 16
Založený: 09 Sep 2006 08:53 am
Bydlisko: Žiar nad Hronom

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 18 Sep 2023 20:30 pm

IMG_4281.JPG
IMG_4289.JPG
nová 350tka

Dobrý deň vospolok, mám založené nové akva 350l. Je trocha kalné, má týždeň a deň, vodu som zatiaľ menila 3x - zhruba 40-50%. Objem vody hádam zhruba na 200-230 litrov. Sú tam dva korene, 20 kíl lávového kameňa a rastliny - niečo kúpené a musí ešte podrásť a niečo som dostala už vyrastené "bez práce" (známy čistil akva a 3 krásne obrovské anubiasy plus tie "maxikryptokoryny" mi dal, tak snáď sa chytia..). Uvidíme, čo sa ujme. Skúsila som aj Echinodorus, Alternantheru..uvidíme, lebo COčko nemám a neplánujem a voda nie je najmäkšia. Podklad je iba kremičitý štrk 2,5mm a pár hnojivových tabliet. Filter oase biomaster 600. Bývam na juhu, teplota v akva v lete vyletí k 28 aj bez svietenia :( a v zime skočí na 22 a extra viac to nevyhrejem v staršom rodinnom dome. Skrátka ako na ruskom kole. PH mám okolo 7,2. KH okolo 10, GH do 14. Do nového akva pôjde mojich 8 SAE (ešte síce netuším, ako ich prehovorím aby sa dali chytiť:), trocha už podrástli a 105 litrov im už nestačí. Veľmi som chcela mrenky nádherné, no isto je to málo vody na tak veľké ryby.. Snažím sa čítať, pozerať videá, no mám z toho zamotanú hlavu. Tu ste väčšinou "starí" akvaristi. Máte prosím nápad, aké rybky bez stresu vydržia také podmienky? Tetričky tam nechcem, tie mám v 105-ke. Asi skôr troška väčšie rybky. Nápad bol mrenky dúhové, hejno 20 kusov plus zo 5 prísavníkov a stačí. Máte s mrenkami dúhovými prosím niekto skúsenosti? Nechcem aby mi tam rybky živorili a mreli. Budem vďačná za každú radu či osobnú skúsenosť. Ďakujem.
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod vincent van gogh » 18 Sep 2023 22:29 pm

Ahoj.
Ako prvú vec by si si mohla založit vlastnú tému vo vlákne Vaše akváriá. Takéto fajné akvarko si to zaslúži viac, ako byt v "substrátoch".

Mrenky dúhové som síce nemal, ale pre tvoje akva - myslím - žiadny problém. Ozaj, tá je v maximálnej velkosti tak 4-5 cm, čiže to je trošku väčšia rybka?

Prvá vec, čo mi napadlo je, že by to znieslo práve menšie ryby ,ale mega húfik. Ale nechceš, OK, preč s tým. Druhá vec s osádkou mi napadla čelad Melanotaeniidae, teda dúhovky. To by bola pecka. (alebo Danio malabarské)

A dovol otázku. Prečo tie velké rastliny vlavo nešli trochu dozadu?

Je to čerstvé a velikánske akva, tak nech ta problémy obchádzajú.
Obrázok používateľa
vincent van gogh
 
Príspevky: 1684
Založený: 28 Sep 2013 12:21 pm
Bydlisko: BA

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 19 Sep 2023 14:33 pm

IMG_4306.JPG
IMG_4309.JPG
350ka -pohľad od písacieho stola - Alternanthery mini a cardinalis
Ahoj, ďakujem. Som akvaristický úplný začiatočník - prvé akva (105 l začiatočnícky set) mám od jari 2023. O to viac si pochvalu vážim. Pred rokmi som chvíľu chovala kvôli dcére triopsov v 20l akva s jednou umelou rastlinkou. Presťahovali sme sa do domu, manžel si založil jazierko a tak som zistila, že rybky sú obdivuhodné zvieratá. Snažím sa čítať a pozerať, ale je to veda, všetko so všetkým súvisí a ja som na gympli na chémiu dosť kašlala:(. Tak ma to dobehlo. Napríklad som v tej 105ke skombinovala tanganiku vápenec s japanese soilom:). Nevadí, učím sa. Ale nie všetko sa dá nájsť. Prax nič nenahradí. Tak sa radšej spýtam. Nie je hanba sa v 40tke učiť. Hanba je ostať hlupákom:). Preto som nechcela zakladať novú tému - necítim sa byť taký frajer. A naviac, "j" mi tu poradil, stálo ho to nemalý čas a energiu - s tým štrkom. Tak som chcela, aby vedel, že nehádzal hrach na stenu:). Preto tu pokračujem. Ono v tej prvej 105ke mám invitalový japanese soil, ako mi radil aj "marekkl", pod tým ešte zásobný substrát a na tom kremičitý piesok-tak kázala príručka. A teraz, keďže už viem, že som ho spravila na figu a budem prerábať a všetko sa mi pomieša. Už vežovky a dosádzanie to začali miešať (viď foto)..A kým sa trocha naučím, ešte ma asi mnoho dorábok čaká. Takže preventívne som si dala poradiť a už iba štrk. Optimisticky som bez COčka vysadila Alternanthery aj Echinodorus. Svetla mám dosť (3x35W), ale neplánujem CO ani do budúcna. Zdá sa mi to dosť zložité. Takže asi sa zabavím s riasami, očakávam to:). Svietim, hnojím a lejem tam akurát tekutý uhlík. Veď ma prejde humor. A to je zároveň odpoveď na tvoju, úprimne celkom logickú otázku, prečo "maxikryptokoryny" sú v predu a nie vzadu ako má byť. Vzadu v ľavo je totiž tá Alternanthera (viď foto) a v pravo zasa Rotala a Echinodorus pri nasávaní filtra. Len sú ešte malé, mliečna voda a tak ich nevidieť. Verím im, tak som nedala ani tapetu:). Situácia bola taká: Známy mi pred časom sľúbil nejaké rastlinky, no nevedela som kedy to bude-deň, mesiac, pol roka... Všade kážu vysadiť na začiatok čo sa zmestí. Tak som zruinovala rodinný rozpočet a nakúpila do pozadia tie Alternanthery, Echinodorusy a Rotaly. Čo čert nechcel, za štyri dni sa známy ozval, že "príď si pre tie rastliny". Dal mi ich fakt moc a sú krásne. A keďže vyhodiť je hriech, tak jediné voľné miesto bolo vpredu:). Aspoň budú tieniť anubiasom. Aj tie mi dal, 3 nádherné-obrovské. Len sa bojím, aby sa tie maxi uchytili, dosť na ne pečie svetlo a listy sú naopak:(.
Prílohy
IMG_4312.JPG
tréningová 105ka
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 19 Sep 2023 14:37 pm

...a do tej diery v láve v 350tke na boku ešte pôjde Microsorium pteropus MINI, len ešte dumem nad nejakým leknom a objednám naraz :).
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 19 Sep 2023 14:47 pm

IMG_4313.JPG
105ka
A 105ku čaká prestavba, mám už doma nejaké drievka, pár menších lávových kameňov, pribudnú kryptokoryny. Len čakám na zabehnutie 350tky - sťahovanie SAE. To 105ku budem musieť celkom vypitvať, aby som ich (dúfam) lapila. Čo ma privádza k ďalšej otázke. Čo s krevetkami? Žijú si tam, množia sa a nemám šancu ich vyloviť. Nemôžem ani odkalit, už som ich raz zachraňovala sitkami:(. Ako prerobiť dno a neohroziť ich? Akonáhle zvírim dendrit, už sú tam a motajú sa mi pri ruke..ako to robíte prosím? V knihe píšu, že mávnuť rukou nad dnom a zvíriť ten bordel, no ako píšem - mávnem a už ich tam mám nastúpené.
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 19 Sep 2023 15:26 pm

[quote="vincent van gogh"]
Mrenky dúhové som síce nemal, ale pre tvoje akva - myslím - žiadny problém. Ozaj, tá je v maximálnej velkosti tak 4-5 cm, čiže to je trošku väčšia rybka?
Prvá vec, čo mi napadlo je, že by to znieslo práve menšie ryby ,ale mega húfik. Ale nechceš, OK, preč s tým. Druhá vec s osádkou mi napadla čelad Melanotaeniidae, teda dúhovky. To by bola pecka. (alebo Danio malabarské)

Hej, mrenky dúhové sú drobnejšie, no predsa nie tak malé ako moje hejno 20 krpatých tetier ohnivých :) .
Dal si mi chrobáka do hlavy. Danio je nádherné, ale píšu, že potrebuje prúdenie a teplotu do 25. Musím síce pridať nejaké malé čerpadielko, lebo mi fakt stojí voda keď nevzduchujem, ale horský potok to aj tak nebude. Chcem to čerpadielko schovať, tak iba také malé.
Pozerala som tie dúhovky. Tie ma zaujali. Skutočne pekné rybky. Celkom by aj poniektoré druhy sedeli na ten môj široký teplotný interval, PH nad 7,2 a tvrdšiu vodu. Naviac ich majú na shrimpe.sk, na ktorý som odkázaná (Komárno). A aj moja džungľa je v rámci welfare oka. Píšu, že celkom podrastú (13-15 cm max). Ty ich máš? Kvôli PH/GH by som radšej volila medzi lososovou a boesemanovou, diamantová je síce menšia, no parametre vody tak na hrane..Koľko by ich mohlo byť na tých odhadom 200 litrov čistého objemu vody a filter oase biomaster 600? Bude tam minimálne 8 SAE, tie čo mám a chcem ešte nejakých prísavníkov, možno 5..To muž tam asi veľa takých veľkých rybičiek nedám, čo si o tom myslíš?
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 19 Sep 2023 15:33 pm

A ešte zásadná otázka. Čo vzduchovanie v praxi? V lete jasne, teplá voda, tam nie je o čom, kyslík treba. Ale v zime musím vzduchovať? Ako to máte v akva? Trocha to narušuje môj koncept zadnej steny zo stonkových rastlín. Aj keď Alternantera, kde mám kamienky, údajne znesie prúdenie, aj preto som ju tam vybrala. No či znesie boxerský ring z bubliniek, to neviem, neviem.. Čo myslíte o vzduchovaní? Aká je Vaša prax prosím?
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 19 Sep 2023 15:36 pm

A čo si myslíte o vežovkách? Kvôli hygiene dna..
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 19 Sep 2023 15:36 pm

ach jaj, milión otázok...:)
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod j » 19 Sep 2023 18:57 pm

Vežovky sú pliaga - keď sa premnožia, tak sa ich nedá zbaviť. A premnožujú sa radi.
K rybám do akvárka - nad guramami si neuvažovala? Sú to krásne a odolné ryby.
Napríklad taká perleťová: https://rybicky.net/atlasryb/cichavec_perletovy
j
 
Príspevky: 1180
Obrázky: 4
Založený: 13 Dec 2004 08:42 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod vincent van gogh » 19 Sep 2023 19:21 pm

Založit si vlastnú tému nie je o tom, že sa necítiš byt "taký frajer". Ale práve preto, že si začiatočníčka. A práve preto, aká diskusia tu vo vlákne práve vzniká. Nejde o teba ,ale o ostatných a aké-také zachovanie systému. Niekto si chce prečítat o substrátoch ,porovnat ich atd.....ved preto navštívi toto vlákno a namiesto toho ho zahltí debata o tvojom-tvojich akváriach. (!)

Absolutne suhlasím : prax sa nedá nahradit, tiež som na gymnáziu chémii vela nedával, ale naštastie to nemá s týmto tu nič spoločné. :wink:
Obrázok používateľa
vincent van gogh
 
Príspevky: 1684
Založený: 28 Sep 2013 12:21 pm
Bydlisko: BA

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 19 Sep 2023 23:56 pm

vincent van gogh napísal:Založit si vlastnú tému nie je o tom, že sa necítiš byt "taký frajer". Ale práve preto, že si začiatočníčka. A práve preto, aká diskusia tu vo vlákne práve vzniká. Nejde o teba ,ale o ostatných a aké-také zachovanie systému. Niekto si chce prečítat o substrátoch ,porovnat ich atd.....ved preto navštívi toto vlákno a namiesto toho ho zahltí debata o tvojom-tvojich akváriach. (!)

Absolutne suhlasím : prax sa nedá nahradit, tiež som na gymnáziu chémii vela nedával, ale naštastie to nemá s týmto tu nič spoločné. :wink:

Jasne, pardon, takto som sa na to nepozrela a pritom aj ja som tuto tému čítala kvôli substrátom. Takže idem naštudovať, ako založiť novú. Zatiaľ ďakujem.
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod IvanaL » 20 Sep 2023 00:02 am

j napísal:Vežovky sú pliaga - keď sa premnožia, tak sa ich nedá zbaviť. A premnožujú sa radi.
K rybám do akvárka - nad guramami si neuvažovala? Sú to krásne a odolné ryby.
Napríklad taká perleťová: https://rybicky.net/atlasryb/cichavec_perletovy

Ďakujem za radu, idem skúsiť založiť vlastné vlákno, nech tu nerobím zmätok. A akurát som ich dnes pozerala v jednej staršej knihe - také bozkávacie:). Budú to spoločníci na pár rokov verím, treba to premyslieť a je ich tak moc a všetky niečím pekné..
IvanaL
 
Príspevky: 136
Obrázky: 0
Založený: 29 Júl 2023 18:29 pm
Bydlisko: Komárno

Predchádzajúca

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 17 hostí.