Kořen bych ven opravdu dala – dojdeš k tomu dříve či později sám, uvidíš (a dřív je to lepší, pokud to znamená velký zásah a tím částečně nový záběh). Mluvím z vlastní zkušenosti, dívat se rok na akvárium se sinicí a pořád si říkat, že ten kořen vyndat nemůžu, že bez něj to prostě nebude ono… už jsem kapitulovala a další podobné akvárium je na řadě. Je to i v zájmu ryb, pracující dřevo se dá tolerovat v black water biotopu, jinde to prostě přináší převážně negativa. Ne každý kořen tak pracuje, ale pokud k tomu dojde (a jsem přesvědčená o tom, že tohle je ten případ), tak to prostě znamená sice ne akutní a zjevné, ale zato trvalé trable. Příliš mnoho organického materiálu = více redukční prostředí, což pro africké jezerní cichlidy není žádoucí a pro akvárium, které není zaběhlé, to platí dvojnásob.
Vodivost se může ztrácet tak, že některé látky odčerpají sinice. Daleko pravděpodobnější a účinnější je působení dřeva, kdy dochází k iontové výměně a navázání určitých prvků do komplexů – kdy „vypadnou“ z roztoku a nedají se změřit konduktometrem. Na stejném principu funguje změkčování vody rašelinou, „nasávání“ léčiv do kořene a tim snižování jejich účinnosti apod. Dřevo není radno podceňovat. Ten pokles vodivosti mi nicméně přijde až podezřele velký, obzvlášť ve srovnání s tvrdostí.
Sinice není spouštěčem hnití, ona jen využívá vhodných podmínek (k nimž patří i nízký redox).
prasan napísal:NO2 0,3mg/l je ešte rybami tuším akceptovateľná hodnota - samozrejme budem musieť častejšie ako raz týždenne vymeniť časť vody.
NO3 do 20mg/l veď to je podľa testu v pohode.Ja mám 10mg/l.Menej nenameriam,tam už Tropical test nemá farebnú škálu.
Ano, NO3 je v pohodě, vždyť píšu, že bych za jiných okolností klidně přidala (čistě jen kvůli sinici).
Ale NO2 bych nad nulou neakceptovala a ryby to dělají jen proto, že hodnota pozvolně vystoupala z nuly. Je to toxické množství a kdybys tam teď přelovil jiné ryby z normálního zdravého prostředí, tak řada druhů by to nerozdýchala. Rozhodně to rybám neprospívá a jednoznačně to ukazuje, že filtrace je nedostatečná nebo ještě není plně zaběhnutá – a/nebo se něco v akváriu rozkládá. Tušíš správně, kam mířím