technika vcera a dnes



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

technika vcera a dnes

Odoslaťod jarque » 05 Okt 2010 00:37 am

Ahojte zase chcem byt akvaristom a potrebujem poradit,

V casoch kedy som mal svoje akvarko bolo vsetko trochu inak.
Teraz som zmateny z tych ponuk a uz vobec nemam predstavu co je in a co je prezitok. Asi by som nemal davat viac otazok do jedneho vlakna ale aj tak sa to hodlam urobit :) sorac.

Zacnem tym ze vyhliadnute akvarko je taky 120L set. Osvetlenie, filter, ohrievac je v ramci dodavky.

Zaujimalo by ma ako je to napriklad so membranovym motorcekom, kedze je v dodavke el. filter odporuca sa este stale pouzivat aj "bublinkovanie" ? Co mam skusenosti, pouzivalo sa to na premiesavanie vody, pre efekt a molitanove vzduchove filtre. El filter ma poriadny prietok, mozno az moc, z toho usudzujem ze premiesanie vody a vymena kyslika medzi hladinou a okolim je dostatocna.

Ak ano, aky ?
este stale je to bzuciace monstrum ? Dufam ze doba pokrocila a uz sa da pri zapnutom motorceku aj zaspat :)
Videl som ponuku viackomorovych, motorcekov, vyuzijem to pri tomto jednom spolocenskom akvarku + dake 30L pre mlad ? Okrem tychto akva, budem mozno pestovat este artemie viac toho neplanujem. Tak neviem co to utiahne jedenokomorovy alebo radsej kupit pre istotu viackomorovy. A hlavne chcel by som daky ozaj tichy.

Potrava
Teraz je na trhu viacero znaciek, kazda z nich je uplne ze super, aspon podla letakov, je to pravda ? Cenovy rozdiel je pri tom podstatny. Ja som napriklad pouzival vlocky od Aqua Exotic tusim sa to volalo Super zmes. Je to este stale kvalitne krmivo alebo to nema sancu v porovnani s konkurenciou.

Lyofilizované krmivá, mozem to pokladat za nahradu zivej potravy ?
A ako je to s mrazenym krmivom, co viem strasne to smrdi, aspon patentky, a vlastne ako sa s tym krmy, date to rozmrazit, ci len tak hodite kocku "ladu" do vody.
Da sa zohnat (v obchode ) v Bratislave aj ziva potrava ? Napriklad grindal ci dro­zo­fily.

Cim by ste dnes chovali osadku (hlavna zlozka potravy, doplnky, obcasnosti),
Tetry: ciernej, krvavej
Black molly, (mozno tiez gupky ak samice ozaj dorastu do 6 cm :)
a dakych prisavnikov a panciernickov

Obchody, ktore su podla vas naj v Ba, pocul som o Zoodome, Hornbachu a to je asi tak vsetko z toho lepsieho :(
V Baumaxe som videl ponuku korku ako dreva do akva, neviem si predstavit ako sa to moze udrzat na dne. Mate s tym skusenosti ?

Startovacie sety: rozne roztoky na upravu vody atd... funguje to ? Ci radsej pockat 10 dni a pomaly zakladat osadku.

Ak by ste mi vedeli dat aspon par dobrych rad, bol by som Vam vdacny. Nechcem sa stat obetou marketingu, zase niesom ani tak bohaty, aby som si kupoval lacne veci. Takisto nechcem akvarko pohnat na profi uroven, chcem ho mat pre radost.

Vopred vdaka za rady.
Obrázok používateľa
jarque
 
Príspevky: 427
Obrázky: 16
Založený: 04 Okt 2010 23:42 pm
Bydlisko: Teraz Pezinok

Reklama

Re: technika vcera a dnes

Odoslaťod Volodus » 05 Okt 2010 02:48 am

Vodicky ucinkuju ale imho su uplne zbytocne. Jedine co osobne pouzivam je Toxivec od sery(aj ked uz par mesiacov len tak stoji), ktory sa zide hlavni pri zakladani a necakanych situaciach.
Dalej mam poruke Acriflavin, Metylenovu modru a malachytovu zelenu konkretne od Dajany kedze je to fakt lacne a ucinne ako mnohonasobne drahsie lieciva.
Dalej odporucam este kupit sakel aktivneho uhlia. Vzd. kompresor nutny nieje ale zide sa :) /liahnutie artemii, susenie hadiciek a mnoho domcich prac/ - su aj velmi tiche, pri mojom mi napr. vadia najviac bublinky vo vode :D
Krmivo si mozes kupit od dvoch vyrobcov a krmit nim striedavo.
Najzakladnejsia vec je pravidelna vymena vody(ciastocna!), to je problem u 90% zakanikov ktory knam chodia :)
Volodus
 
Príspevky: 150
Založený: 25 Aug 2009 12:43 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: technika vcera a dnes

Odoslaťod leucosternon » 05 Okt 2010 06:51 am

Cau
Podla mna ti elektricky filter uplne postacuje, podla poctu a druhu ryb v akvarku, ak by si chcel tichy strojcek ja mam eheim a je to zatial najtichsie co som pocul.
Na vodicky mam nazor radsej ziadne, cize tych 14-16 dni a potom ryby a lieciva sa zidu dajana je v pohode eSHa lepsia ale aj cenovo. Co sa tyka potravy co najpestrejsia tak ako pri vsetkych organizmoch chovanych v zajati, striedat suchu,mrazenu, zivu. Najlepsia je ziva potom mrazena a nakoniec sucha. Lyofilizovana vyzera cudne. Aj ten vyraz je cudny, da sa to vobec zrat? Mrazenu potravu najprv rozmrazim v pohari z vodou a potom ju prelejem cez sitko. Zivu potravu je idealne si nalovit sam, ak mas kde, alebo chodit na burzy. Teraz cez vikend bola v DK Ruzinov a mali tam aj zivu potravu. Tak isto sa tam da kupit aj technika, 10.10.2010 bude burza v Trnave. Co sa tyka obchodov su diskutabilne, ja sa do nich chodim hlavne pozerat, pre mna su to take male zoologicke, uroven je rozna, kazdemu sa paci nieco ine.
Samozrejme citat forum, je tu toho kopec aj co sa tyka zaciatocnikov. Doporucujem icasak Akvarium ktory je podla mna velmi kvalitny a informacne na vysokej urovni, samozrejme periodika v PNS-kach a literaturu ofsem.
leucosternon
 
Príspevky: 29
Založený: 03 Apr 2010 08:19 am
Bydlisko: Bratislava

Re: technika vcera a dnes

Odoslaťod martin_s » 05 Okt 2010 09:06 am

je-pot-eba-vzduchovani-t3565.html
tichy-vzduchovaci-motorcek-s-dobrym-vykonom-t9004.html
vzduchovanie-hlucnost-t1689.html
hlucny-vzduchovaci-motorcek-t355.html

krmivo: search.php?keywords=krm*&terms=all&author=&sc=1&sf=titleonly&sr=topics&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=H%C4%BEada%C5%A5

akvaristicke-obchody.html

Podobne najdes aj informacie ohladom roznych "zazracnych vodiciek"... Staci len pouzit search.php , rovnako ako ja aby som ti nasiel tieto linky...

Odporucam si vyhladat aj temu "osvetlenie" kedze väcsina dodavanych setov ma nedostatocne osvetlenie.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am


Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.