Gogi napísal:tu pozor - pod teplotu vzduchu urcite nic tym istym vzduchom nechladi (... ani david coperfield)
Ale ano, tiez som tomu kedysi neveril, ale je to tak. Ak budes prebublavat napr. vzduch s teplotou 30°C a relativnou vlhkostou 50% cez vodu s teplotou 30°C, aj voda aj vzduch sa ochladia. Ak bude prebublavanie dostatocne intenzivne, voda sa moze ochladit az na teplotu okolo 23°C.
Dovod? Ak vzduch nie je nasyteny vlhkostou, pri kontakte s vodou sa tato voda odparuje, aj ked nema teplotu varu. Na odparenie vody treba celkom slusne vela energie - az okolo 2200 kJ/kg. Tuto energiu treba niekde ziskat - jedina moznost je odobrat teplo okoliu - vode a vzduchu a tym dojde k znizeniu teploty. Priklady zo zivota - ked si mokry, je ti vacsia zima. Ked susis pradlo, vyschne volne na vzduchu, bez toho, aby si ho musel zohrievat na teplotu varu vody

A nakoniec priklad odomna. Mam vedla seba 2 akvaria. Teplota v miestnosti okolo 26°C. Jedno vzduchujem, ma teplotu 22-23°C, druhe, kde nevzduchujem ma 26°C.