chnuro napísal:Mam aj pasikove, a je to jeden z tých tovarov, čo som kúpil zbytočne.
Gargamel mi pripomenul jednu vec, ktorú som dostal ja ako zaciatocnik: naozaj stačí NO3, PO4 - lebo to sú prvky, ktorými hnojíme. Fe by som si kúpil tiež, ale je to asi najjednoduchšie rozoznateľný nedostatok s najmenej deštrukčnými škodami na rastlinách a náprava je vždy iba zdvihnúť dávky nejakeo mixu mikro prvkov, pokial nepride zlepsenie. Ostatné testy (Fe je je jednou nohou v dolezitych a druhou v tych ostatnych) sú fajn hlavne pre začiatočníka, aby pochopil súvislosti, ako beží akvárium. Napr. je naozaj merateľný vzostup NO2 v týždni po čistení filtra. Nič drastické, len z nemerateľnej hodnoty bude zrazu "niečo" - napr výhoda mať 2 filtre, poznať filtračné materály. Pri zábehu je vidiet, ako sa rozbieha cyklus dusíka NH4-NO2-NO3. Pri siniciach a zelenej riase je vidiet NO3, alebo PO4 blízke 0. Je sledovateľná zmena PH v priebehu dňa (ak tam v skutočnosti je) - dôsledok spotreby CO2. Naučené princípy mi ostávajú a nik mi ich už nezoberie. Napr. test NH4, NO2 som si kupil iba raz a už ho nemám, ale práve osdledované prinípy mi lepšie pomáajú chápať deje v akváriu. Takéto a mnohé ďalšie vzťahy je možné odsledovať. Nikto z neba akvaristom nespadol, ale kto má záujem učiť sa, aj toto mu vedia dať testy.
Snoopy napísal:Zdravím. Chcel by som sa spýtať, či máte niekto skúsenosť s týmito testami, chcel by som ich skombinovať aj s PO4 prípadne NO3 testami. Alebo čo konkrétne potrebujem "merať"? V akvarku sa mi objavila čierna štetinková riasa. Resp. priniesol som ju do akva na anubiase, chvíľu bol kľud, no už mi "preskočila" aj na cryptocoryne a limnophiliu. Vodu som zatiaľ "testoval" len s pásikmi od JBL, ktoré mi ukazujú vysoké GH.
TTjopo napísal:JA pouzivam povecsine SERA testz no poslednu dobu zistujem ze test na NO3 je nejak nepresny a nie len z vlastnej skusennosti
bohus301 napísal:dnes som meral : NO3 25
NO2 0
GH 16
KH 15
PH 7,6
CL2 1,5
prosim komentare dakujem
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.