No keby to tak fungovalo ako píšeš, resp. ako píšu. Papier veľa znesie. To, že je určený pre 100-300L akvárium je čisto orientačný údaj a ver mi, nedrž sa ho. Neverím, že tu niekto chodí na fórum, čo škrtí. Ak tak možno ten čo škrtil už tak nerobí a vie prečo.
Prietok sa udáva len pri nezaťažení, teda bez filtračných médií. Poviem ti ja by som sa bál škrtiť už len pre tesnenie hlavy a poškodenia rotora. No dosť bolo rád. Ak filter beží nonstop, čo je prvá podmienka, tak sa zabehne. Po zabehnutí sa prietok po väčšine zníži až o 50%. Filtračné hmoty obsadia nirifikačné baktérie, teda ich kolónie, čo je druhou dôležitou podmienkou dobrej filtrácie. Samozrejme aj vrchná vata sa zanesie. To všetko ten prietok zníži. Takže naozaj neškrti. Otoč rampu oproti sklu zatiaľ, alebo vyber na konci rampy ten čudlík a nasmeruj výtok tam, kde to bude tlmiť.
No a nakoniec, prečítaj si niečo o nitrifikačných baktériách ako aj o nitrifikácií, to je totiž tretia a zásadná podmienka filtrácie a rázom pochopíš o čo ide.
Mimochodom mi rastlinkári sa snažíme o riadný prietok, ide nám totiž o dokonalú cirkuláciu vody. Pri nej sa živiny pre rastliny dostanú všade, po celom akváriu. Ako príklad ti uvediem, že na 150L akváriu mám filtre dva a to jeden s prietokom 600 a druhý 700L/h