doors010 napísal:hnojenie????co napr.????do akvaria idu momentalne denne davky a to:
profito 2ml
KNO3 0,5ml
K2SO4 1,5ml
KH2PO4 2ml
EC 3ml
PH drzim na 6,7 skusal som ist na 6,6 ale rybam sa to uz nevidelo
vodu menim kazdych 5 dni cca 35%
Mne tie mililitre nic nehovoria. Podstatné sú pridávané koncentrácie na objem akvária. Ale to aj tak teraz nie je podstatné. Myslím, že to riešil Kubo, jemu dosť narastala tvrdosť hnojením EI. Keď pohľadáš v jeho príspevkoch, alebo niečo o hnojení, tak to asi nájdeš. Myslím, že skončil pri tom, že má na to vplyv Tenso.
Nie som chemik, ale predsa pridávame do akva aj to, čo ovplyvňuje tvrdosť: Mg, neviem, ci sem patri SO4 a cert vie, co je vsetko v zmesiach mikro prvkov... Nech ma nejaký chemik sfúkne, ale niečo na tom bude - skúšal som priebežne do vody strčiť konduktomer v jednom týždni a vodivosť šla vždy len hore. Viem, že vodivosť vody je spôsobovaná viacerými parametrami, ale súvis s tvrdosťou tam je. Testom GH a KH testujem iba občas, aby som videl, či mi neuletela tvrdosť z dlhodobého hľadiska (používam RO). A výsledok je ten, že vždy musím namiešať pri výmene vody mäkšiu, ako je žiadaná, lebo sa vo finále zriedi s tvrdšou v akváriu.
Na margo toho PO4, čo sa tu rozoberalo: Nechce sa mi prepočítavať tvoje ml na koncentrácie, ale za seba musím povedať, že aby som nameral aké-také hodnoty NO3 a PO4 vo vode v akvárku s Amazoniou, tak pomer pridávaného NO3:PO4 je približne 3 v oboch mojich akváriách, v jednom trošku viac, v druhom menej. Navyše som si vyskúšal, čo sa stalo, keď som nechtiac limitoval rast fosforom: riasy. Nepomohlo nič, okrem drastického pridania PO4. Skrátka v nevyladenom hnojení nepomôže ani Hi-Tech svetlo, ani CO2 s PH controllerom, ani Amazonia s Power Sandom, ani svätená voda. Musíš to prispôsobiť vlastnému akváriu, všetko ostatné je len pomôcka.
PS: svätenú vodu som ešte neskúšal