So zrušením predchádzajúceho mini akvária Under the stump neostalo doma prázdne miesto. Nasledujúci layout vznikol na želanie mojej nastávajúcej na jednoduchý scape. Ponúkol som jej, nech si vyberie, čo by chcela mať v spálni. Listovali sme spolu obrázkami akvárií, čo by som dokázal vytvoriť a najviac sa zapáčili Iwagumi akváriá. Takže do toho

...ale kľudne by sa mohlo aj volať: Akvárium pre Lenku

Akvárium bolo založené 14.1.2016.
Filtrácia: Eheim 2222, náplne v poradí: Eheim Mech, modý molitán, Eheim Substrat Pro, filtračná vata, akrylové rúrky (výrobu som popísal v časopise Akvárium, číslo 28, strana 48.)
Pôvodne tento filter slúžil v oveľa členitejšom akváriu, v iwagumi som ho trošku priškrtil.
CO2: z tlakovej fľaše do nasávania filtra pomocou tzv. Sera T-kus.
Pôvodne som mal nachystaný Sera CO2 reactor, ale po niekoľkých rokoch prevádzky novú inštaláciu neprežil a praskol. Pridávanie CO2 do nasávania filtra je v testovacej prevádzke.
Ohrev: žiadny
Osvetlenie: DIY 1x LED Bridgelux BRXA (5600K), aktívne chladenie, originálny reflektor.
LED je ovládaná prúdom zatiaľ 500mA, čiže pre danú LED to znamená výkon asi 15W. Musel som oproti predchádzajúcemu akváriu zvýšiť výkon a umiestniť svetlo vyššie, pretože je svetlo s použitým reflektorom dosť nehomogénne rozložené. Na rastlinách po krajoch je vidieť, že viac svetla by zniesli. Do budúcnosti ešte zvážim ďalšiu konštrukciu DIY LED svetielka.
Dno: ADA Power Sand Special (asi 1/3 balenia S) oddelený sieťkou proti hmyzu, ADA Amazonia normal (3 L) + ADA Amazonia powder (1 L)
Dekorácie: Kamene Dragon Stone. Musím pochváliť Marla (akvaland.sk) za poslanie nafotených kameňov skladom a ochotu stretnúť sa v neštandardný čas, aby som si dal dokopy hardscape. Nakoniec som použil všetky kúpené, v akváriu je 2,8kg.
Pozadie: čierne pozadie (samolepiaca tapeta)
Hnojenie: zo začiatku inšpirované ADA, neskôr DIY. O mojom hnojení som písal článok v časopise Akvárium, číslo 28, strana 42.
Osádka: Neocaridina Yellow - vďaka sappa. Dosť zvažujem aj rybky do miníčka po takmer 4 rokoch. Trošku ma navnadil náš Vincent na Hyphessobrycon amandae (Tetra Ohnivá). Ale to si ešte nechám dobre prejsť hlavou.
Použité rastliny:
- Utricularia Graminifolia - trošku mysifikovaná rastlinka medzi akvaristami pre jej náročnosť, ale nie je to úplne tak. Mám ju už druhý krát a rastie bez problému, horšie bude ju udržať v podklade. Voľba padla na Utriculariu hlavne pre jej úžasnú farbu zelene, jemnosť, "jednosmernú" štruktúru ktorú vytvára. Zapadla mi aj do konceptu Iwagumi akvária, kde sa pýta jej pesovanie ako monokultúra.
Utricularia je v emerznej forme mäsožravá rastlina, z čoho plynie aj názov akvária.
Po návšteve Marla som bol aj náhodou trošku pozrieť Vincenta a prebrali sme okrem iného aj hardscape do tohto mini. Inak sa to skladalo už nedzi štyrmi sklami o niekoľko dní neskôr. Je to moje úplne prvé akvárium bez dreva, tak prosím o zhovievavosť. Osobne nie som s výsledkom až tak spokojný, ďalšie iwagumi bude už lepšie

Niečo z tvorby hardscape:
Niečo zo sadenia:
Občas sa ozvem s aktualizáciou, dúfam, že sa akvárium bude páčiť