hlavne
to joko - Precitaj to az do konca, pripadne aj viac krat. Nechcem Ta tym urazit, respektive podcenovat, ale su tu dost zavazne poznatky.
Takze dal som si trosku namahy a vyzistil som par veci pretoze sam sa venujem hlavne elektronickym predradnikom, bolo to poucne aj pre mna.
to EVERYBODY
Priznam sa, ze prakticky som sa este nestretol so zapojenim dvoch viac ako 20 vatovych ziariviek na jednu tlmivku. A hned aj vysvetlim preco sa to nerobi. Ked si pozries na tejto stranke v sekcii
Osvetlenie a prejdes na vyrobcu
Philips, tak v strede je dokument o ziarivkach pod nazvom 5218_NG.pdf, kde su konkretne popisy ziariviek aj s ich napatiami a prudmi.
Co vypliva z tohoto dokumentu?
Ze napriklad ziarivka 18W ma prud 0.36A a napatie 59V a ziarvka 30W prud 0.36A a napatie 98V.
Ked urobim seriove zapojenie dvoch 18W ziariviek, tak dostanem prud obvodom 0.36A a celkove napatie 118V co je sice o 20V viac ako pre 30W ziarivku ale celkovemu zapojeniu to nevadi natolko aby ani jedna zo ziariviek nefungovala.
Ale keby som chcel urobit seriove zapojenie dvoch 30W ziariviek tak sice dostanem prud 0.36A ale celkove napatie na ziarivkach 236V, co je ak neuvazujem ochylky sietoveho napatia uz prilis velka hodnota napatia vzhladom na velkost sietoveho napatia. A este je tu jedna vec a to je ubytok realnej zlozky napatia na impedancii tlmivky.
Zaver
Z toho vypliva, ze dve 30W ziarivky zapojene seriovo nebudu fungovat na ziadnu tlmivku.
to joko
Co by som vsak

mozno

ako spravne poznamenal
tonket vyskusat, ale paralelne zapojenie to ktoreho schemu si uz uvadzal.
Lenze upozornujem, ze absolutne nerucim za vysledok.

- pretoze to som neskusal.
A este jedno upozornenie
Ak by sa Ti aj podarilo rozbehat to seriove respektive paralelne zapojenie co i len s jednou ziarivkou, tak prud 65W tlmivky je zhruba
0.7A co je 2X viac ako prud 30W ziarivkou a to neviem ci by Ti nahodou hned nezhorela ziarivka

- ja som skusal dlhodobo pretozovat ziarivku iba o 40% prudu a poviem, ze chudatko dostala riadne zabrat.
Uplne nakoniec preto vravim, ze ak nechces riskovat odpalenie drahych ziariviek, tak to neskusaj.
Skludom ale mozes pouzit obyc. 40W tlmivku, tak ako to tu uz par akvaristov doporucovalo, pretoze je to uplne v pohode zapojenie. Ja tiez pouzivam zapojenie 30W ziariviek na 40W tlmivku. Tieto tlmivky sa daju vpohode kupit v BA a cena sa pohubuje cca 105,- SK. A tie startre tiez nevyhadzuj, ale kludne pouzi.
NOTE:
Ak by nahodou niekto niecomu nerozumel, alebo bolo nieco jasne, tak kludne sa pytajte. Co to hadam budem vediet

Sorry za neskorsie reakcie ale niekedy musim aj pracovat