Veľa akvaristov zbadá krásne zarastene akvárium ako obrázok, ale vo väčšine prípadov to konči iným výsledkom ako chceli.
S prvých chyb je svetlo, počul že treba svetlo tak kúpil, ale netuší jeho silu, konči to i tak že kúpy extra silne, že mu na dne rastliny nehádžu tieň 25000Lux, alebo druhy extrém ma T5 trubičku roky svietiacu čo už ani spektrum ani intenzitu nemá s mladi a na dne mu to dáva ledva 1000-2000Lux začne sa mu tvoriť riasa tak samozrejme ešte ho uberie

Druha s chyb je hnojenie, počuli niekde že treba hnojiť a majú mať určití obsah prvkov vo vode (väčšinou čumeli na EI), kúpia test za 50€ čo ukazuje +- autobus, k tomu zopar litrov chemikalii a ide sa na to a leju tam a leju chemikálie kým sa ten test nezafarbi, lenže kde merajú? No na hladine kde inde, lenže prvky sú ťažšie ako voda a držia sa pri dne a substrate, stáva sa že fosfor na vrchu nádrže ma koncentráciu 0,1 na dne 2 ale Fosfor sa leje ďalej, lebo na hladine je ho malo. To platí aj pre iné prvky ako železo

druhy extrém je že k hnojeniu patria aj veľké výmeny vody 50% týždenne s dna sa odkaluje a odčerpáva voda, no hnojič amatér strčí hadičku par centimetrov pod hladinu, odčerpá 10-30% vody a výmena vody raz týždenne je príliš často stačí 1-2x do mesiaca

Akva prehnojí a aj nadbytok jedného prvku nielen nedostatok blokuje prijem živín rastlinám a potom akvarko vyzerá ako reklama na riasu

A tretí extrém je CO2 počuli že treba CO2 tak syčím
Obsah CO2 v slabo osvetlenom akva je 0,7-6mg/L v silne do 35mg/L a tých 35 je i max množstvo lebo pri väčšom dochádza k otrave živočíchov. A keď vidím srandistu s vápenatým substrátom vodou čo ma KH –(uhlíkovú tvrdosť )10 a PH s CO2 stlačí na 6,2PH pričom potrebný obsah CO2 aby toto sa mu podarilo je 200mg/L CO2 tak mam dosť.
Na zaver pekne zelene prosperujúce akvarko bez rias nie je problém, len treba mať vyvážený pomer živín-svetlo-CO2.
Ideál všetkého malo, malo výmeny vody, malo údržby. Alebo všetkého veľa, veľa výmeny vody a veľa údržby.
Alebo veľa riasožrútov, UV lampi, twinstar