skala napísal:emkac, ano inteligencia ryb je nizsia, ale rozdiely su velke. celkovo nemozem suhlasit s tebou. minimalne cela celad Cichlidae sa sprava inak. vobec by som tuto otazku nebral neseriozne.
Uplnu pravdu asi nevie nikto. Ale logicky z velkosti mozgu ryby nemozu byt inteligentne tvory. Ale pravdu mozes mat v tom, ze zakon akcie a reakcie by poznat mali. Ale....
Ale trest musi nasledovat HNED po cine. A to je defacto nemozne. Aj pes sa ma potrestat okamzite, inac nevie, za co je potrestany. A porovnavat inteligenciu psa a ryby asi nemusime.
Moja nazor je, ze rybky su schopne reagovat na jednoduche reakcie ihned po nejakom ukone. Napr. ak vznikne bitka, zabucha sa na sklo. A toto si zapamataju. Ale pochybujem, ze aj ked im buchanie bude vadit, prestanu sa kvoli tomu bit.
Igypop napísal:Nooo, podľa čoho tak usudzuješ

Poznám totiž kopec ľudí, ktorí niesú schopní sa poučiť z trestov ani vlastných chýb, sú na tom teda "rozumovo" horšie ako ryby

Nebral by som to s humorom. Ak sa niekto nepouci z trestu, zvycajne
a) dana cinnost mu sposobuje viac potesenia ako je trest, takze mu to nevadi
b) je chory, a cinnost vykonava, lebo "musi" - napr. psychopati
c) ano, ti ludia su blbi. Nie sice ako ryby, ale v danej oblasti (pochopenie) su naozaj blbi.
Ale myslim ze c) je zastupene medzi ludmi v malej miere.
Uf, tolko zvastu sa mi uz dlho nepodarilo napisat.
emkac