vzhladom na umiestnenie tvojho svetla si dovolim tvrdit, ze toto zlepsi kvalitu fotografie:
tvoj sucasny stav:do objektívu, hoci iba na predné sklo dopadá aj svetlo z tvojho závesného osvetlenia. V objektíve sa poodráža medzi sklami aj napriek antireflexným úpravám šošoviek, čo vytvorí hmlu na fotografii (kvôli tomuto sa najmä pri fotení krajiniek používajú slnečnné clony)
navrhované zlešenie:Keď kartónom, alebo čímkoľvek dômyselnejším zakryješ svietidlo tak, aby z neho nedopadalo svetlo priamo na objektív, odstrániš tým hmlu spôsobenú bočným svetlom a dosiahneš tak oveľa kontrastnejšiu a ostrejšiu fotografiu.
Pokiaľ ide o to, čím fotiť: aby mohol byť v telefóne fotoaparát s tak miniatúrnym objektívom, tak tam musí byť aj miniatúrny snímací čip. To znamená čo najmenšie polovodiče a to je v prípade fototechniky obrovská chyba. Malé tranzistory majú väčší šum a aby fotka vyzerala dobre, musíš fotiť na menšom ISO. Dôsledkom toho sú dlhšie expozičné časy a rozmazané ryby, v horšom celá fotografia. Aj jednoduchší kompakt má lepšiu optiku a snímací prvok ako super-drahý telefón za vyše 500€.
Takže jednoznačne vytiahni radšej skutočný fotoaparát a s rovnakou námahou a fotografickými schopnosťami vieš odfotiť ostrejší záber s menším digitálnym šumom.
Snáď je to teraz jasné. Pripadám si ako keby som písal článok "Aquarium photo-school for total dummies"

, ale dúfam, že to pomôže nie len tebe, ale aj oným užívateľom.
Ešte by som mal jednú malú pripomienku ohľadom rastlín. Väčšina sa potrebuje rozrásť, ale lilaeopsis brasiliensis mi veľmi dopredu nepasuje. Je to pekná rastlinka, ale dorastá aj 8cm a veľmi rýchlo púšťa poplazy. Je to horšie, ako valisneria. Keď už lilaeopsis dopredu, tak skôr novae-zelandiae. Je značne menší a brasiliensis presuň niekam viac dozadu.
Prosím, ber toto ako konštruktívnu kritiku, ktorá by ťa mala skôr posunúť vpred. Nie je cieľom hľadať chyby.