Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Vlado21 » 19 Dec 2012 10:30 am

na len mesacne (?) akvarko nadhera!!! :shock: IMHO riasy (klasicke GDA, GSA, nie sinice, zabak a pod.!) k akvarku patria tiez, pokial nie su v rozsahu, ktory zacina posobit na akva-floru destruktivne...
Obrázok používateľa
Vlado21
 
Príspevky: 2437
Obrázky: 150
Založený: 20 Sep 2010 22:38 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 19 Dec 2012 16:27 pm

gift..snazim sa vymysliet nieco dozadu. egeria odtial pojde prec, bola tam iba na zabeh... rad by so nieco svetlo zelene, nieco vo farbe pogostemon erectus, alebo HM. zrovna HM mam v 85 ako stonkovku a striham si na trs vysoky, cca 20cm a siroky ca 15-20cm, je to vdacna rastlinka na tvarovanie.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod chnuro » 20 Dec 2012 09:14 am

Akvarko som videl na zivo a tu je par postrehov aj pre ostatnývh:
- optická hĺbka klame... nie je optická, ale skutočná. Naozaj sa do toho dá pozerať rôzne a ťako dovidieť do rohu trojuholníkového akvária s predným zaobleným sklom.
- 190L v takomto tvare vôbec nevyzerá ako veľké akvárium.
- riasy, na ktoré si hooopy stale stazuje nie su nic strasneho. Videl som akurat taku hnedu riasu, ktora byva pri zakladani akvarii s Amazoniou a niečo na sklách. Oboje sa stabilizuje časom a správnou údržbou.

@hooopy - zabudol som ta vlastne pochváliť, pustil si sa do toho naplno a tvoje nadrze adekvatne k tomu aj vyzeraju - dobre ;-)
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 20 Dec 2012 11:56 am

diky chnuro...
inak PH controller uz švici trubi funguje. podla tillmanovej tabulky by som tam al mat okolo 50-60mg/l CO2, co je samozrejme blbost. proste sa budem riadit ocami.
OT1: objednaval som PH controller 2ks, Ani v jednom nebola sonda v nejakom roztoku. I napriek tomu funguje. Teda aspon moja, druhy controller bral branorem, este nemam info ako to je s jeho sondou.
OT2: V najblizsej dobe skusim sondu od fy. Prominent a povodnu vyhodim prec.
Do CO2 reaktoru musim instalovat bioballs, pretoze bez nich vznika v hornej casti reaktoru priestor plny CO2 a voda cez neho len pada akokeby vodopadom. Bioballs som tam nedal z blbosti, zabudol som, ked som to skladal. Teraz budem cely reaktor "napajat" cez novozakupene dvojkohuty, takze prerabka je priestor aj na jeho otvorenie. Ocakacam od toho rychlejsiu odozvu pri rozpustani plynu a hlavne sa chcem zbavit zblnkotania v reaktore.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 21 Dec 2012 22:13 pm

Zmeny v skrinke.
Netesny reaktor som dal do poriadku. problem bol v pouzitej teflonovej paske. Povodne som pouzival hrubsiu, plynarensku, 0,2mm. Po pretesneni vodarenskou, tenkou, myslim ze 0,06mm, uz nikde nic neslzi.
Reaktor som pripajal cez dvojkohuty kvoli lepsej manipulacii pri udrzbe. Do vnutra reaktoru som zavesil na silon 5ks bioballs. prva je vytiahnuta az hore do kolena, ostatne visia pod nou.

Stala sa mala neprijemnost, v prietokomere mam pokrivenu pruzinku, ktora posobi proti piestu (ukazatelu prietoku). Nestastna manipulacia pri cisteni a tak ukazuje blbosti. Napatie pruzinky uz nie je co bolo. Takze nie som schopny teraz porovnat prietok s minulym, hoci som hodne skratil hadice. Nevadi. Voda v akva ma pohybu dost.

Tak ako som ocakaval, zapojenie pH controllera prinieslo moje ocakavania. DC je teraz krasne zeleno zlty. Bal som sa predtym pridat viac CO2, no vidim , ze som kludne mohol. Tuto farbu na nom udrzim s pH okolo 6,5-6,6. Rybky v pohode.

Testy.
Po dlhsej dobe som dnes robil testy. Kedze som doteraz pridaval len mikro a MgSO4, hodnoty ma neprekvapili.
PO4 1,5mg/l
NO3 1mg/l !!!
Fe 0,5mg/l

z toho vyplyva, ze zacneme hnojit. Mikro necham bez zmeny, zeleza je dost. (je? ). Nie je mi ale jasne, ci mam davat aj K2SO4, alebo len KNO3. Pomery prvkov este neviem odhadnut. Riasy tam mam dost a tvori sa vzdy a stale znova a znova po kazdom mech. odstraneni.
Poprosim o radu.

skrinka po novom:
Obrázok
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 22 Dec 2012 23:07 pm

nikto nic? ziadna rada neskusenemu?
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod doors010 » 22 Dec 2012 23:25 pm

nastav si hodnoty na cca NO3 do 10ppm Fe drz ako mas ....cize ked pridas NO3 malo by ti ist dole PO4 ak nepojde dole tak uber davkovanie KH2PO4 teda ak davkujes... PO4 drz do 0,6 ppm max do 0,8ppm
K2SO4 davkuj zhruba v pomere ku KNO3 cize ak pridas denne jednou davkou napr. 0,2ppm K tak pridas aj 0,2ppm N
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Figaro » 25 Dec 2012 12:35 pm

Zvýšila sa účinnosť reaktora, keď si dnu vložil tie guličky....dokáže sa po zapnutí controllera rozpustiť celý obsah CO2 ? ...
Čo sa týka hnojenia skús dávať NO3 tak, aby Ti hodnota neklesla pod 5 ppm....
Draslík - v KNO3 je ho málo a určite bude treba aj K2SO4..Na začiatok si podľa kalkulačky vypočítaj cca. 5 – 8 ppm týždenne....
Fe – OK
CO2 by som ešte pridal....
Obrázok používateľa
Figaro
 
Príspevky: 345
Obrázky: 118
Založený: 08 Máj 2011 08:01 am
Bydlisko: Krásnohorské Podhradie

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 25 Dec 2012 13:05 pm

Dakujem Figaro.
Ucinnost reaktora je podla mna rovnaka. 100%. Zvysit sa uz asi neda. Islo mi skor o to aby nebolo pocut zblnkot v reaktore. Gulicky to vyriesili. V druhom reaktore mam jednu gulicku a pod nim asi 6cm vrstvu velmi riedkeho biomolitanu. To sa mi zda tiez dobre riesenie, aj ked sa na molitan casom nanesu nitrifikacne bakterie, co bude znozovat prietok. Zatial je to ok. Po 5tyzdnoch necitim ziadne znizenie..

Ale rozhodne by som do reaktora urcite vzdy vlozil nieco co bude rozbijat prud vody a zvacsovat plochy, na ktorych sa moze rozpustat CO2.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Figaro » 25 Dec 2012 14:07 pm

jjj, dobre som to myslel, ale zle som to napísal.... ale Ty si to správne pochopil...Jasné účinnosť reaktora 100 percent, ale trošku to počuť, keď sa v reaktore rozpúšťa veľké množstvo plynu, ktoré púšťa PH controller....tekže prekážka, ktorá zvýši plochu pomôže ok.....
Obrázok používateľa
Figaro
 
Príspevky: 345
Obrázky: 118
Založený: 08 Máj 2011 08:01 am
Bydlisko: Krásnohorské Podhradie

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod chnuro » 25 Dec 2012 20:46 pm

Cau, dlhsie som tu nebol, ozval by som sa skor.

hooopy napísal:Tak ako som ocakaval, zapojenie pH controllera prinieslo moje ocakavania. DC je teraz krasne zeleno zlty. Bal som sa predtym pridat viac CO2, no vidim , ze som kludne mohol. Tuto farbu na nom udrzim s pH okolo 6,5-6,6. Rybky v pohode.

Tak toto som cital so sirokym usmevom.... Ja som to hovoril :-). Ale beriem, skusenosti nepridu same od seba. Niekoho to stoji zivoty ryb, teba investiciu do PH dontrollera.

hooopy napísal:....
Testy.
Po dlhsej dobe som dnes robil testy. Kedze som doteraz pridaval len mikro a MgSO4, hodnoty ma neprekvapili.
PO4 1,5mg/l
NO3 1mg/l !!!
Fe 0,5mg/l
z toho vyplyva, ze zacneme hnojit. Mikro necham bez zmeny, zeleza je dost. (je? ). Nie je mi ale jasne, ci mam davat aj K2SO4, alebo len KNO3. Pomery prvkov este neviem odhadnut. Riasy tam mam dost a tvori sa vzdy a stale znova a znova po kazdom mech. odstraneni.
Poprosim o radu.

Rady si uz dostal, len rad by som dodal, ze K2SO4 sa vzdy dopocitava nakoniec (po KNO3 a KH2PO4) tak, aby si dosiahol nejaky vopred stanoveny pomer K:NO3. Na to sa pouziva nejaka kalkulacka a odporucany pomer je priblizne 1:1 +/-20%.
Ale vynimka potvrdzuje pravidlo. Velmi zalezi, co mas napichane v dne a co mas v akvariu za osadku, rastliny atd.

Mozno tu ale nebolo spomenute to najpodstatnejšie: riasy v podstate musíš mechanicky odstraňovať a príčina je v pomerne čerstvo založenom akváriu. Veľmi mi to pripomíma moju prvotinu. Riasy sa prestanú tvoriť, keď sa priblížiš k hodnotám, ktoré tu spomenul doors. V kratkosti zrekapitulujem:
NO3 = 5..15 ppm
Fe = 0,5 ppm (ja mavam menej a nemam pocit, ze to vadi)
PO4 = 0,5 ppm (viacerym akvaristom sa aj tu na fore osvedcili aj vyysie hodnoty, u mna je PO4 okolo 0,8..1,0 ppm)

Pri hnojení by si mal nastaviť dávky dalsich prvkov nasledovne:
Mg:NO3 = cca 0,6 ppm (niekedy sa mi to zdalo strasne vela, ale vdaka tomuto mi staurogyne repens prestala pustat listy)
K:NO3 = cca 1 ppm

Ked doladis hnojenie, tak neverim tomu, ze tie riasy ti zemiznu. Vela zdaru ;-)
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 25 Dec 2012 21:53 pm

Uf, chnuro,velmi dobre rady. Konecne nejake pomery, od ktorych sa mozem odpichnut. Kalkulacku pouzivam tvoju, sledujem si tam pomery. Uz som si na nu zvykol som Ti nesmierne vdacny, ze si si dal namahu stvorit ju. Je mi velmi napomocna.

Tak isto je pre mna dolezita informacia , ze netreba davat prec riasy mechanicky. Aj dnes som cistil akva. Skracoval eustralisy a vyhadzoval napadnute casti rastlin. Doslova pretrhaval blyxu,aj ked tak by sa asi nemala osetrovat. Nuz uvidim, budem to sledovat.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod chnuro » 25 Dec 2012 23:02 pm

Heh, este raz si precitaj moj prispevok :-). Riasy treba odstranovat, najmä pokial si presvedceny, ze je to kalamitny stav.
Podstatne, co som sa snazil povedat je, ze k peknemu akvariu uz chyba iba krocik.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 25 Dec 2012 23:37 pm

ale ano, ja som to pochopil, aj ked som to blbo napisal. isteze nenecham v akva presilu rias, aby nebolo vidno rastlinky,..myslel som to skor, aky velky vplyv maju zbytky, ktore nikdy mechanicky neodstranim ( lebo to je technicky nemozne), na vznik novych rias. Ja som totiz nabral dojem, ze ak to neodstranim uplne ( co by bol ideal), nahravam tak znovazrodeniu. Samozrejme som si vedomý aj toho, ze potrebujem najst pricinu, odstranovanie nasledkov mi nepomoze.

OT: musim vyzerat s mojimi otazkami smiesne, a verim, ze sa na mne mnohí pobavia, alebo aspon chytia za hlavu. Isteze mi je to trapne, ale ked sa neopytam, ostanem blby. A to mi za tych par (milion ) otazok stoji.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 25 Dec 2012 23:55 pm

tak so prekopal jemne hnojenie, hodne som pridal Mg, kvoli pomeru k NO3.
tyzdenne davky teraz budu:

NO3- 23,3ppm
PO4- nedavam (podla testov ho mam aj tak 1,2ppm)
N- 5,2ppm
K- 25,3ppm
Mg- 12,6ppm
Fe- 0,6ppm

cim ziskavam VSTUPNE pomery
K:NO3...1,09
Mg:NO3...0,54.

v podstate som zvysil Mg z 3,0 na 12,6 (kvoli pomeru k NO3) a Fe z 0,32 na 0,6. To zelezo kvoli poslednemu testu (vcera vecer), kedy som ledva nameral nejake zelezo vo vode (0,1-0,2). Ostatne prvky ostavaju takmer bez zmeny.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 26 Dec 2012 00:24 am

a este jedna vec,
kH 8
pH 6,25


podla tilmanna cca 160-180mg/l CO2. Vieme, ze Tillman je len orientacny, ale az taketo odchylky? Rybky si pri dne, alebo v stlpci vody. nerozumiem tomu. DC zlty.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod M.i.s.o » 26 Dec 2012 01:10 am

ked si uvedomis ze realne kH a pH dokazes odmerat s max prestnostou +\- 0,5 stupna, tak tam zrazu mas obrovske rozdiely v hodnote CO2 podla til. tab.
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Figaro » 26 Dec 2012 12:23 pm

Hooopy si si istý, že máš KH 8 - to sa mi zdá dosť veľa na vodu v Bratislave...podľa príspevkov na fóre od chalanov z BA by to malo byť menej nie ....
Ale iné chcem napísať, pokiaľ máš fakt tak vysoko KH je potrebné pridávať MG ? nebude ho dosť už v vstupnej vode....Ja používam vodu o polovicu mäkšiu ale dával som maximálne 5 ppm MG týždenne.....Pomery MG vs. NO3 sú pre mňa španielska dedina :angel: a na instantné návody som časom zmenil názor rovnako ako Gifos....
Obrázok používateľa
Figaro
 
Príspevky: 345
Obrázky: 118
Založený: 08 Máj 2011 08:01 am
Bydlisko: Krásnohorské Podhradie

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 26 Dec 2012 13:12 pm

Figaro.. na kH pouzivam test JBL, ale je pravda, ze som ho nikdy nekalibroval. dnes to spravim.Sody bikarbony mam doma az az. dik za postreh.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod M.i.s.o » 26 Dec 2012 13:30 pm

praveze v BA je este tvrdsia voda, ja mam 12dkH
@hooopy, hodnoty vodovodnej vody najdes na nete
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 26 Dec 2012 13:50 pm

M.i.s.o.
podla BVS (ba vod. spolocnost) mame v petrzalke ..
Mg 15,1
dusicnany 9,5
Tvrdosť - voda dosť tvrdá = 2,2mmol/l (12 až 18st), predpokladam ze je to celkova tvrdost vody. , ci?
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 26 Dec 2012 13:58 pm

Figaro.. test prevedeny. Roztok 4dKh zmerany testom JBL. Vysledok 4dKh.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod M.i.s.o » 26 Dec 2012 14:06 pm

plus minus cosinus ;) , s tym Mg som aj ja na vaskach, momentalne nepridavam, na druhej strane ked si clovek vypocita kolko toho Mg tam prida pouzitim MgSO4*7H2O tak je to skoro jedno ;) ...btw ak chces kH zmerat presnejsie pouzi napr dvojnasobne mnoztvo testovanej vody a potom pocet kvapiek vydel dvoma
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Figaro » 26 Dec 2012 14:21 pm

No a sme doma ......
Pokiaľ je KH 8 tak GH môže byť okolo 15 - 16, presne ako si to napísal...
Keď pridáš 12 ppm MG celkovú tvrdosť zvýšiš o ďalšie 2,5 stupňa......čo by až tak nevadilo, ale pridávanie MG je minimálne na zváženie.... a duplom keď BVS udáva 15,1 ppm MG....
Obrázok používateľa
Figaro
 
Príspevky: 345
Obrázky: 118
Založený: 08 Máj 2011 08:01 am
Bydlisko: Krásnohorské Podhradie

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.