Cau, dlhsie som tu nebol, ozval by som sa skor.
hooopy napísal:Tak ako som ocakaval, zapojenie pH controllera prinieslo moje ocakavania. DC je teraz krasne zeleno zlty. Bal som sa predtym pridat viac CO2, no vidim , ze som kludne mohol. Tuto farbu na nom udrzim s pH okolo 6,5-6,6. Rybky v pohode.
Tak toto som cital so sirokym usmevom.... Ja som to hovoril

. Ale beriem, skusenosti nepridu same od seba. Niekoho to stoji zivoty ryb, teba investiciu do PH dontrollera.
hooopy napísal:....
Testy.
Po dlhsej dobe som dnes robil testy. Kedze som doteraz pridaval len mikro a MgSO4, hodnoty ma neprekvapili.
PO4 1,5mg/l
NO3 1mg/l !!!
Fe 0,5mg/l
z toho vyplyva, ze zacneme hnojit. Mikro necham bez zmeny, zeleza je dost. (je? ). Nie je mi ale jasne, ci mam davat aj K2SO4, alebo len KNO3. Pomery prvkov este neviem odhadnut. Riasy tam mam dost a tvori sa vzdy a stale znova a znova po kazdom mech. odstraneni.
Poprosim o radu.
Rady si uz dostal, len rad by som dodal, ze K2SO4 sa vzdy dopocitava nakoniec (po KNO3 a KH2PO4) tak, aby si dosiahol nejaky vopred stanoveny pomer K:NO3. Na to sa pouziva nejaka kalkulacka a odporucany pomer je priblizne 1:1 +/-20%.
Ale vynimka potvrdzuje pravidlo. Velmi zalezi, co mas napichane v dne a co mas v akvariu za osadku, rastliny atd.
Mozno tu ale nebolo spomenute to najpodstatnejšie: riasy v podstate musíš mechanicky odstraňovať a príčina je v pomerne čerstvo založenom akváriu. Veľmi mi to pripomíma moju prvotinu. Riasy sa prestanú tvoriť, keď sa priblížiš k hodnotám, ktoré tu spomenul doors. V kratkosti zrekapitulujem:
NO3 = 5..15 ppmFe = 0,5 ppm (ja mavam menej a nemam pocit, ze to vadi)
PO4 = 0,5 ppm (viacerym akvaristom sa aj tu na fore osvedcili aj vyysie hodnoty, u mna je PO4 okolo 0,8..1,0 ppm)
Pri hnojení by si mal nastaviť dávky dalsich prvkov nasledovne:
Mg:NO3 = cca 0,6 ppm (niekedy sa mi to zdalo strasne vela, ale vdaka tomuto mi staurogyne repens prestala pustat listy)
K:NO3 = cca 1 ppmKed doladis hnojenie, tak neverim tomu, ze tie riasy ti zemiznu. Vela zdaru