Tak som asi nasiel odpoved.
Nepresnost ratajoveho testu.
Rozpustil som 33g MgSO4+7H2O v 250ml destilky, naledne som 0,5ml tohto roztoku zmiesal s 100ml destilky, cim by mala vzniknut koncentracia Mg2+ 65,3ppm, coz zodpoveda cca 15dgh. Ratajov test nameral 10, tj o o 1/3 menej. Ak predpokladam, ze bol rovnako nepresny aj pri merani akva vody, realna CT bude teda niekde okolo 12 az 13,5 dGh.
Vysledok by teda mal byt
CT 13
Ca 80 - 100ppm
Mg 0 az 7ppm.
Ta tvrdost je len dopocet, musim zohnat lepsi test.
Test na Ca je co kvapka, to 20ppm Ca. Skusim to zmerat v inych pomeroch, aby som zistil presnejsie hodnotu Ca (aspon co kvapka to 10ppm Ca).
Neviem kolko Mg a Ca by malo vo vode byt, ani aky ma byt ich pomer (niekde som to tu uz cital ale nepamatam, musim zasa dohladat), ale myslim si, ze tieto hodnoty nie su dobre.
Cele som to robil, lebo sa mi krutia mlade listy na rastlinach, skusal som uz vsetko, len vapnik nie, teraz vidim, ze to asi ani tym nebude(vychadza teda uz len predavkovanie draslika, na ten test nemam ani mat nebudem). Kazdopadne mam aj zozlnute stare listy, hlavne na Echinodruse, coz by mohol byt ten horcik.
Ak bude niekto tuto metodu skusat, odporucam skusat ju s drahsimi testami, aj ked ani tie nemusia byt dostatocne presne...
Ak mate nejake postrehy, skusenosti, pripomienky, sem s nimi