Tylomelanie.



Sladkovodné krevetky,slimáky,raky,kraby.....

Moderátor: Norman

Tylomelanie.

Odoslaťod Hora » 13 Nov 2017 10:25 am

Raviolka napísal:Asi si tu zopakujeme tři roky starou konverzaci :wink:
Tylomelania perfecta NENÍ "Orange Poso Rabbit". A není to hlavně ten šnek, kterého máš na fotce. Tylomelania perfecta je říční druh, "Orange Poso Rabbit" je jiný druh přímo z jezera Poso. Z toho pramení jejich rozdílné nároky. (A jsme ve špatném tématu.)
Jinak tenhle oranžový šnek je ze všech tylomelanií nejméně náročný a nejlépe množitelný, pokud má dostatek potravy. I tak mi je líto, když ho vidím na takovém štěrku. Dej mu jemný písek a velké kameny, hodně velkých kamenů. Tohle je pro něj nepřirozené.
(Jestli mu to může stačit nebo ne je otázka, kterou se někteří zabývají, já jen opravdu nerada.)

Po zadaní vo vyhľadávači Akvy sa nájde len jedna téma o Tylomelaniach towutica,preto zakladám túto všeobecnú bez konkrétneho priradeného druhu.
Celkovo sa dá vygoogliť veľmi málo informácii o týchto slimákoch a ako vidno aj protichodné a po prečítaní linkov aj čo sa týka minimálnej teploty tiež zavádzajúce.

@Raviolka,najprv ďakujem.
Ak prejdeš link nižšie,pochopíš aj ten názov aj ten substrát.
https://www.shrimp.sk/tylomelania-poso- ... rabbit-5ks
http://www.vivarista.sk/menu/print.php?clanok=6334
Nekupoval som Tylomelanie neuvážene,asi 3 mesiace som čítal,čo šlo a ak popis podmienok pre Tylomelanie Poso Orange Rabbit (mimochodom čerstvý 9/2017) udáva, že im vyhovuje hrubší substrát kvôli ich krátkej nohe,ďalší predajca doporučuje k tomuto druhu opäť tvrdý podklad štrk a kamene,fotky na rybičkách sú na štrku,fotky googlu sú pol na pol štrk-piesok nemôžeš byť prekvapená,v akých podmienkách tieto slimáky žijú nielen u mňa.
Ďalšia stránka už poukazuje na dva druhy Tylomelanie,kde pre jeden druh je vhodnejší piesok(a áno,píše sa o väčšine) a pre druhý štrk.Jedná sa podobne o druhy z jazier Poso, Matano a Towuti,ale nekonkretizované podrobnejšie,čo ktorému vyhovuje.
http://caridina.webnode.cz/news/tilomelanie/
Nie som si vedomý :angel: svojej chyby.Na ich prežití mi záleží a na odstránenie tvojej ľútosti z pohľadu na štrk :wink: poobede vymením časť(1/4) dna za 5-6cm piesku.Nemám výživné dno,len čistý Hagen,tak to bude otázka 20min. roboty a budú mať na výber samé,čo im vyhovuje viac.

Keď porovnáš teplotu vody je to podobné rozporuplné.Minimálne v tých linkoch je 22-24*C,čo som aspoň na základe iných informácii a ss nedodržal a Jäger dvihol na 26*C.Behom svietenia ide teplota na 27.Na 22,23,24 stuňovú teplotu som ani nemyslel,keď som prešiel teploty jazera Poso aj v tých najväčších hlbkach.

Tylomelania nie je len slimák,ktorý si nájde ako ostatné niečo na jedenie.Vidím teraz sám,že je to žráč v plnom zmysle a vlastne k jeho udržaniu je dostatok potravy potrebná.Za tých pár dní mám svoj systém.Trubica od nepouživaného odkaľovača rovno pred slimáka a do nej vhodím tabletu spiruliny,Nanovitu alebo Tabiminu.Majú to ako prestretý stôl a v drvivej väčšine ho využijú.
Hoci sa píše o pestrej strave a skúšal som mrkvu,Hokaido,kúsok uhorky sa nechytili veľmi,ale chutia im bukové listy pre krevetky.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Reklama

Re: Tylomelanie.

Odoslaťod Raviolka » 15 Nov 2017 10:42 am

Že jsou dvě skupiny tylomelanií podle preferencí substrátu je pravda - jedna má ráda jemný písek, druhá pevné povrchy (kameny). Tvůj šnek patří do té druhé skupiny, proto jsem ti doporučovala hodně velkých kamenů. Šterk (který máš v akváriu) a kameny není totéž. Jelikož stejný druh chovám už dlouho (určitě přes 5 let), tak ho vídám, jak "chobotem" prozkoumává jemný píseček do hloubky. Ten mám mezi těmi kameny, po kterých opravdu rád leze.
Moje mají listí (dubové) k dispozici neustále, to je základ krmení.

P.S. Co ukazují fotky na googlu nebo rybičkách... to je irelevantní. Vygoogli si třeba bojovnici :wink: Na fotografii, kterou jsi ukázal, nevidím ideální prostředí pro tohoto šneka. Proto jsem zareagovala, protože si myslím, že s velmi malou snahou je možné poskytnout mu lepší podmínky. Nic víc.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Tylomelanie.

Odoslaťod Hora » 15 Nov 2017 11:30 am

už majú aj piesok :)
Keď ale vezmeš celkovo internetové informácie o podmienkách,tak sú zle podané,nie je napr. len k tomuto druhu striktne doporučený piesok,práve naopak.
Prílohy
DSCN3063.JPG
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Tylomelanie.

Odoslaťod Hora » 15 Nov 2017 13:47 pm

Nedalo mi a poprechádzal som zahraničné stránky,kde je prevažne alebo ak chceš v drvivej väčšine a máš :!: pravdu určený piesok na dno.Tie naše dostupné linky vyššie,ktoré som dal sú kopiring textu jedného autora na viacerých stránkach a mňa uspokojili,lebo opisovali moje podmienky,netrebalo okrem teploty meniť nič.
No a poliaci to vyriešili diplomaticky: ,,Pokiaľ ide o substrát - mal by byť prispôsobený konkrétnemu druhu. Tieto slimáky sa zvyčajne nachádzajú na mäkkých podkladoch (piesok, malé podstielky, mule) alebo na tvrdých plochách (štrk,kamene, skaly, stromy, korene). Najlepšie je dať všetky tieto prvky do nášho akvária - potom budeme mať istotu, že náš slimák bude šťastný".
Tak ešte raz ďakujem za nasmerovanie a bolo by asi dobré dať nejaký zdroj vápnika? Môžem dať kúsok sépiovej kosti alebo mám aj nevyužitý Benibachi Mironekuton.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Tylomelanie.

Odoslaťod Raviolka » 15 Nov 2017 15:07 pm

Vápník je vedlejší, na kvalitu ulity má podstatný vliv strava - ideální "recept" neznám, někdy se mým tylomelaniím daří více, někdy hůře. Myšleno co se týká vzhledu jejich ulity, množí se i tehdy, když jim ulity korodují, takže odchov není důkazem perfektních podmínek. Je potřeba je krmit hodně a co nejpestřeji, ale okurku a salát můžeš s klidem vynechat, jejich výživová hodnota je mizerná. Přidej kameny, mělo by jich být fakt hodně a po pár měsících porostou vším možným, to je další vítaný zdroj potravy... čisté akvárium jim toho moc nenabídne.

Benibachi Mironekuton je předpokládám montmorillonit. Podobný doplněk mí šneci naprosto ignorují už roky - teď jsem se mrkla a pořád v akváriu leží :o Ale obecně si myslím, že různé doplňky na bázi jílu jsou plžům prospěšné.

Čím krmit a jak se šnekům bude dařit je zbytečné ti teď detailně radit, každé akvárium je jiné a sám uvidíš, jak se jim daří. Není lepší metoda než pokusit se hned na začátku nabídnout ty nejlepší podmínky - všeho dostatek a ideální teplotu a prokysličení.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Tylomelanie.

Odoslaťod Hora » 30 Aug 2018 20:39 pm

Od minuloročnej októbrovej Akvatery zo štyroch slimákov žijú tri.
Behom desiatich mesiacov mali zatiaľ päť malých,ktoré žijú všetky.
Aj napriek spestrovaniu stravy tekvicou,cuketami,jablkami,hroznom,žihľave si pochutnávajú aj na Valisnérii priamo u rozvetvenia z koreňov a listoch Aponogetonu ulvaceus.Ostatné rastliny si nevšímajú.Ako sa spomína aj vyššie,suché sparené listy musia byť vždy.
Teplota stabilná 27*C,piesok som po pár mesiacoch odsál.Nikdy sa doňho nezaryli ale hlavne :? bublinkoval plyny.
Hagen 1-3 je trochu preliezačka pre malé prírastky,no na ich veľkosť lozia prekvapujúco rýchlo a skracujú si premiestňovanie po rovnom skle :)
Prílohy
Nový priečinok (2).jpg
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves


Naspäť na Bezstavovce

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.