rammt napísal:to Novacik:
ale neboj, tu sa kazdy hraje na odbornika, rad by som videl, ze kazdy kto ta tu buzeruje zakladal akvarko podla nejakej "sablony". Stavim sa, ze polovicke ludi tuna, vykapala prva nadrzNenechaj sa odradit
rammt napísal:to Novacik:
ale neboj, tu sa kazdy hraje na odbornika, rad by som videl, ze kazdy kto ta tu buzeruje zakladal akvarko podla nejakej "sablony". Stavim sa, ze polovicke ludi tuna, vykapala prva nadrzNenechaj sa odradit
Tak toto mi je teda argument za vsetky drobne...rammt napísal:to Novacik:
rammt napísal:Milí kolegovia,
ako napisal MAXXX01, treba odlišovať medzi faktmi a buzeraciou. Ale na druhej strane, ani sám pán Boh nepovedal, že skaláre poterebujú minimálne 30 litrov vody pre kus. Mám dlhoročného kamaráta - akvaristu, ktorému sa podaril VÝTER v 20 litrovej nádrži (hovorím o Pterophyllum scalare). Tak ako iné druhy živočíchov (nie len ryby), všetko je prispôsobivé ... síce v tej 20 litrovej nádrži nemal mohutné jedince, ale predsa, keď sa mu vytreli určite to svedči o dobrých podmienkach. Som toho názoru (a o opaku ma nik nepresvedči), že ak sa nejaký živočích rozmnožuje (alebo sa o to aspoň pokúša) má ideálne podmienky na život. Podobne ako to je pri ludoch (ubytko, praca, peniazky), tak je to aj pri rybkách (chémia, "biotop", rastlinstvo atd. ...). V konečnom dôsledku, síce tie skaláre nevyrastú do "ideálenej" veľkosti, ale svoje telo prisposobia podmienkam ... cize budu medsieho vzrastu, ale urste nemozno hovorit o týraní.
Mimochodom, aj mne pocas zaciatkov pokapalo osadenstvo - pričom som dost scitany clovek si myslim. Cisto zalozene aqua, 5 tyzdnov bez ozadenstva a i tak doslo k tomu najhorsiemu. Kontrolovane boli PH, dusičnany, dusitany, horčik, zelezo aj magnezium - vsetko bolo v norme a i tak otočili brušká...
kubo1 napísal:hlavu hore Novacik !!!
...potom si chod kupit rybky,ale nie hned skalare,zacni od jednoduchych a krasnych gupiek,mecunov,moll,niejakeho toho prisavnicka a pomaly pojdes dalej.
nekupuj si hned 120l aq,najprv zvladni to 10l a uvidis ci sa do toho zamilujes,alebo to bola len chvilkova rozkos,
rammt napísal:to Michal1987:
len tak medzi rečou ... to bolo písané príkladmo. Samozrejme, že nemôžeme porovnávať človeka - homo a skalára Pterophyllum, suchozemca s vodným živočíchom, teplomilca s chladovcom, atď, atď. Písal som o vhodných podmienkach, ale to ti asi uniklo, veď nevadí, každý je nejaký. K tomu výteru - Ad: Milí kolegovia, kde je výslovné spomenutý výter (ešte to máš s veľkým písmom), čiže viem o čom som písal a zminka o dlhodobom, resp. opakovanom chove tam ani nebola.
rammt napísal:Milí kolegovia,
ako napisal MAXXX01, treba odlišovať medzi faktmi a buzeraciou. Ale na druhej strane, ani sám pán Boh nepovedal, že skaláre poterebujú minimálne 30 litrov vody pre kus. Mám dlhoročného kamaráta - akvaristu, ktorému sa podaril VÝTER v 20 litrovej nádrži (hovorím o Pterophyllum scalare). Tak ako iné druhy živočíchov (nie len ryby), všetko je prispôsobivé ... síce v tej 20 litrovej nádrži nemal mohutné jedince, ale predsa, keď sa mu vytreli určite to svedči o dobrých podmienkach. Som toho názoru (a o opaku ma nik nepresvedči), že ak sa nejaký živočích rozmnožuje (alebo sa o to aspoň pokúša) má ideálne podmienky na život. Podobne ako to je pri ludoch (ubytko, praca, peniazky), tak je to aj pri rybkách (chémia, "biotop", rastlinstvo atd. ...). V konečnom dôsledku, síce tie skaláre nevyrastú do "ideálenej" veľkosti, ale svoje telo prisposobia podmienkam ... cize budu medsieho vzrastu, ale urste nemozno hovorit o týraní.
Mimochodom, aj mne pocas zaciatkov pokapalo osadenstvo - pričom som dost scitany clovek si myslim. Cisto zalozene aqua, 5 tyzdnov bez ozadenstva a i tak doslo k tomu najhorsiemu. Kontrolovane boli PH, dusičnany, dusitany, horčik, zelezo aj magnezium - vsetko bolo v norme a i tak otočili brušká...
rammt napísal:Som toho názoru (a o opaku ma nik nepresvedči), že ak sa nejaký živočích rozmnožuje (alebo sa o to aspoň pokúša) má ideálne podmienky na život. Podobne ako to je pri ludoch (ubytko, praca, peniazky), tak je to aj pri rybkách (chémia, "biotop", rastlinstvo atd. ...).
kubo1 napísal:hlavu hore Novacik !!!
vsetci co ti tu odpisali maju pravdu a tebe nezostava nic ine len ich pocuvat a dat si poradit.zacal si trocha z husta s tymi skalarami,ja viem komu by sa nepacili su to velmi pekne rybyky,ale na to aby si ich choval potrebujes o akvaristike nieco vediet a mat o nieco viac skusenosti,po case aj to bude.
najprv si prestuduj co rybky pre chov potrebuju,na co sluzi aq technika,ako si zariadit aq,co don dat a co tam nepatri, a az ked budes o tomto mat ako taky prehlad,potom si chod kupit rybky,ale nie hned skalare,zacni od jednoduchych a krasnych gupiek,mecunov,moll,niejakeho toho prisavnicka a pomaly pojdes dalej.
nekupuj si hned 120l aq,najprv zvladni to 10l a uvidis ci sa do toho zamilujes,alebo to bola len chvilkova rozkos,
lebo nic nerob len na chvilu
ale hlavne si pytaj poradit a hlavne vzade zbieraj skusenosti inich,aj ked mozno budes pocuvat ze to robis zle nevzdavaj sa akvarisrika je cosi nadherne,
vela uspechov
Naspäť na Začínam s akvaristikou
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.