Tá nádoba sa používa ako filter na vodovodnom potrubí úžitkovej vody, alebo filter rozvodov kúrenia v domácnosti. Najlepšie je kúpiť tento filter v predajni s vodárenským materiálom. U nás som videl dve verzie tohto filtra. Jedna s menším spodkom ( to priesvitné ) a jedna s veľkým spodkom. S tým malým spodkom stála do 15,-€.
K tomuto filtru je potrebné ďalej kúpiť vsuvku ( to pozinkované ) a hadicovú prípojku, pre napojenie hadíc. To už záleží podľa toho na aký priemer hadíc to bude napojené.
U nás mali dve druhy hadicových prípojok. Jedna, ako je na obrázku a druhá bola s takého tenkého plechu - túto neodporúčam tiekla mi, bola od výroby prasknutá.
Konce hadicových prípojky, ktoré sú na obrázku som obrúsil aby mi na to po zohriatí vyšla hadica.
Z hornej strany filtra je odvzdušňovacia skrutka, do ktorej som vyvŕtal dierku, kde som vsunul a zalepil spojku akva hadíc. Na túto som následne dal hadičku so spätným ventilom.
Toto riešenie nie je 100 percentné a idem to prerobiť a to tak, že na miesto tej hadičkovej spojky, ktorá je vlepená do odvzdušňovacej skrutky , tam vsuniem a vlepím tvrdú plastovú hadičku o priemeru 4 mm, túto na konci nahrejem a dám tam spätný ventil.
Alebo ešte som myslel na jedno riešenie a to vsunúť hadičku s CO2 priamo do nasávania filtra v akva. Toto by mohlo byť najbezpečnejšie.
Tesnené sú vsuvky v telese filtra teflónovou páskou. Za vsuvkami ide azbestové tesnenie, ktoré je pod matkou had. prípojky.
Tento reaktor používam v 110 tke a som s ním spokojný. Ide mi tam cca. 1 až 2 b/s, viac nie je treba.
Do 580 tky idem kúpiť vonkajší filter JBL e 1501a tam taký reaktor urobím tiež. Ale asi použijem ten väčší typ filtra.
Jediný problém, ktorý som zatiaľ zaznamenal je, že sem tam trochu žblnká...... to už záleží od fotosyntézy akva.