Proti zelenému zákalu som používal SERA nitrivec. Proti ostatným druhom eSHa - PROTALON-707. A nakoniec to najväčšie svinstvo, štetinová riasa. Je skoro nemožné sa jej zbavit, dopočul som o klasickej kuchynskej soli, ale tá je dobrá len na dekorácie atď. Ja som potreboval aplikovať na rastliny (hlavne Anubias), takže som použil SAVO. Rastliny som nechal 3 minúty vo vedre so Savom. Riasy všetkého druhu vybledli, prišiel som aj o jednu rastlinu a to iba len o 2/3 z rastliny podobnej Vodnému moru (veľká strata to nebola

A na SAVO si dajte pozor, len s rozumom!!!
Keď sa vám riasy znova objavia, tak máte problém. Najčastejšie ryby prekrmujete, ďalej používate veľa hnojiva, neodkalujete (z výkalov sa tiež uvoľňujú živiny), slnko Vám svieti do akvária alebo máte príliš silné žiarivky. Ešte chcem vyvráti fámu o UV svetle v žiarivkách. Je ho tam tak málo že je zanedbateľné a ani tá najsilnejšia žiarivka v skeneri ho nemá dostatok.
Dobrými pomocníkmi v boji s riasou sú aj živočíchy a to slimáky (napr. Clithon, Neritina), ryby (SAE - Crossocheilus siamensis) ale aj rôzne druhy všežravých keď im zredukujete krmivo, taktiež mušle (prefiltrujú vodu a popri tom rozryjú dno akvária

Na koniec dodám že riasi sú potrebnou zložkou v každom akváriu, ale je dobré ich držať na uzde

Dúfam, že Vám článok pomohol a veľa úspechov v boji proti riasam.