Runcajz napísal:Roman napísal:arowana ; nikto netvrdi ze: "nejde to"
ale: "je to este stale kua drahe a nevyplati sa to"
a to je rozdiel

no toto by som netvrdil. Jeden luxeon sa dá zohnať okolo 10-15€ a to už je na zamyslenie. Každý kto platí elektriku vie o čom hovorím, lebo ak by som ich použil 10ks mal by som odber nejykých max 30W namiesto 100W trubicových. Nehovoriac o tom, že sa to dá krásne elektronocky doladiť. Jak východ slnka, tak západ a aj regulácia intenzity... V každom prípade, ak by dokázali nahradiť farebné spektrum trubíc, je to rozhodne na zamyslenie.
pani a spocitali ste si to ?
takze sice som to na tomto a dalsich forach uz niekolkokrat pisal, ale opakovanie matka mudrosti
ucinnost DNESNYCH hi-flux LED (luxeon a pod) je porovnatelna s trubicami t5 HO, kto neveri nech si prestuduje katalogy. Hybeme sa v intervale 70-100lm na Watt spotreby.
vyhoda T5 trubice : cena trubice , sirka vyzarovaneho spektra, dostupnost svietidiel, rovnomerne rozlozenie svetla po celej dlzke akva, bezproblemove chladenie, cena predradnikov, siroky vyber farieb
nevyhoda T5 - max zivotnost okolo 8000h , v reale menej a potrebujes reflektor
vyhoda LED - zivotnost , svietia len dole nepotrebuju reflektor
nevyhoda LED - cena cipov, chladenie, na vyber len 2 farby svetla (5500K a 4500K) , nespojite spektrum, komplikovanejsie napajanie, prilis bodove svetlo,
a nazaver cenove porovnanie:
1ks T5 Ho biela trubica napr 39Watt /85cm = max 12euro , ziaden lowcost na osvetlenie skladu, spickova akvaristicka
svietivost >3000lm
13ks 3wattovych LED po 160-200lm = 13x5.5eur= 71,5 eur