UV sterilizator - oxidacne ucinky



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

UV sterilizator - oxidacne ucinky

Odoslaťod stano170 » 17 Feb 2014 08:52 am

V kazdom clanku kde sa rozobera uv sterilizacia sa pise (jednoducho povedane) ze uv svetlo nici vsetko zive co je oziarene. Tym sa voda zbavi parazitov plavajucich rias a pod. Tiez sa ale uvadza ze podobne ako ozon ma pomerne vysoke oxidane ucinky. To ze taku vlastnost ma ozon musi byt jasne kazdemu kedze ozon je O3 ktore sa pridava do vody ale nerozumiem princip ako moze mat svetlo taketo ucinky kedze fyzicky do vody ziadny oxid nepridavam. Vychadzam z faktu ze na zvysenie oxid. potencialu vody musim zvysit obsah kyslika v nej.
Nespochybnujem UV len sa snazim pochopit na akom principe zvysenie oxidacie vlastne v tomto pripade funguje.

Jediny logicky zmysel mi to dava tak ze UV znici vo vode zive ogranizmy ktore spotrebuvavaju kyslik a to sposobuje zvysenie koncentracie kyslika ako vedlajsi efekt. Cize vyssi oxidacny potencial vody kde je pouzite UV je vlastne vedlajsi efekt UV a nie priamy ako v pripade ozonu.

Chapem to spravne alebo sa mylim?
Obrázok používateľa
stano170
 
Príspevky: 52
Obrázky: 0
Založený: 27 Apr 2010 13:56 pm
Bydlisko: Kosice

Reklama

Re: UV sterilizator - oxidacne ucinky

Odoslaťod djwiktor » 17 Feb 2014 09:42 am

Ide o rozpad molekul vody vplyvom ionizacneho ziarenia. tuna je to pekne popisane, len treba anglictinu. http://www.millipore.com/publications.n ... 00EN00.pdf
djwiktor
 
Príspevky: 189
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Re: UV sterilizator - oxidacne ucinky

Odoslaťod martin_s » 17 Feb 2014 10:27 am

Navyse pri UV-C ziareni vznika ozon...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: UV sterilizator - oxidacne ucinky

Odoslaťod stano170 » 17 Feb 2014 11:15 am

dakujem, hned mi to dava zmysel. Ano to ze vznika ozon viem len mi nebolo na akom principe vznika. Ale ked to okrem zivota priamo narusa aj molekuly vody tak je to jasne.

Este sa opitam... uv sa da pouzit aj na zvysenie redoxu a zaroven sa uvadza ze dlhodobym pouzivanim stracaju ryby imunitu a podobne. To ci to je pravda alebo nie je diskutabilne ale z mojho pohladu "strata imunity" moze byt aj dosledkom velmi vysokeho redoxu ktory sa dosiahne pri nonstop svieteni ak to clovek nestrazi. Redox je pri hodnotach nad 400mV skodlivy ako sa uvadza v odbornych clankoch.
Kedze sa (marne) snazim dvihnut redox v mojom akva vsetkymi dostupnymi prostriedkami (casta vymena vody, odkalovanie, vzduchovanie, cisty filter) zvazujem kupu UV ale velmi velmi vaham a dumem ako sa tomu vyhnut. Redox vstupnej vody mam nejakych 280 a v akva mi v priebehu par hodin klesne na 160, za par dni na 140. Pozorujem ze pri hodnote 280-150 rastliny pekne retiazkuju, cim je hodnota nizsie tym menej. Pri hodnote pod 140 jedine bublinky ak nejake najdem su len na vallisnerii ktora ma polozene listy na hladine a zjavne jej to je jedno aka je voda pod nou :).
Vidim to aj na neonkach ze s klesajucim redoxom sa im zrychluje dychanie takze strata redoxu, inymi slovamy mnozstva kyslika vo vode nato ma zjavny vpliv. Preto som vzal do uvahy to co viem (alebo si myslim ze viem) a rozmyslal som ci by nebolo vhodne kupit najslabsie UV aby vodu sice oxidovalo ale nie dostatocne, cim by som (teoreticky) nevybehol na velmi vysoke hodnoty pri nonstop svieteni. Tympadom zeby som svietil nonstop by boli podmienky stabilnejsie ako pri ustavicnom zapinani vypinani a zvysla by sa aj zivotnost ziarivky. Uvadza sa ako optimum redoxu 280-380. Tolko teoria v praxi to nemam odskusane ani nikoho nepoznam kto sa s tymto hral. V minulosti som pouzival uv z rybami ktore som krmil mesom a voda bola dost zatazovana, ale to som vtedy o nejakom redoxe alebo to ze to moze uskodit rybam nemal ani ponatia. Som sa len rtesil ako mi to za chvilu vycistilo akvarko.
Ak by to niekoho zaujimalo mam 360L akva, pomerne husto osadene rastlinami, 100x neonka cervena, filter vonkajsi eheim 500l/h, pH drzim na 6.8, alkalita6, tvrdost 10, vodivost 550, svietim 100w t5.
Obrázok používateľa
stano170
 
Príspevky: 52
Obrázky: 0
Založený: 27 Apr 2010 13:56 pm
Bydlisko: Kosice


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.