Narastla mi vallisneria gigantea az do 170 cm v akvarku uz bolo riadne husto, tak som ju ostrihal na vysku akvaria... neviete nahodou, ci sa da nejako "zredukovat" aby nerastla tak moc... viem viem, je to gigantea, ale aj tak myslim stalym zastrihavanim...
Hnojiva nepouzivam ziadne.. Iba gupky Aj som ju odfotil ked mi trcala von z akva, ak bude cas dam sem foto...
bol som veľkým propagátorom zastrihávania Vallisnerie g., až raz som to trochu prehnal a doteraz neviem, či to rozchodí. Takže ak zastrihávať tak s mierou.
Ja nezastrihávam, zas mám 700l akva... Riešil by som to tak, že odnože po istom čase by som oddeloval a sadil miesto starších koreňov a tak omladzoval, tým by sa aj dĺžka regulovala. Navyše farba mladých stonkov je sýtejšia, staré rastliny časom "zošedivejú". Zastrihávaním riskuješ odhnívanie koncov listov a tak úhyn listu, prípadne rastliny.
Mám v akváriu tri tieto rastliny.Niektoré listy sú zalomené a aj na viacerých miestach tak neviem či to mám nehať tak alebo ich zastrihnúť a ak zastrihnúť tak či pri koreni alebo len pod prvým zalomeným miestom... ďakujem za rady
ja by som zastrihol pod nalomeným miestom....aj keď časom ti to tam môže začať nahnívať, hlavne ak urobíš strih tupšími nožnicami...aspoň toľko moja skúsenosť.
Ja s Vallisneriou nemám problémy. V minulosti som ju občas zastrihával, lebo mi veľmi tienila.Dosahovala dĺžku cez meter.Po zastrihnutí akosi prestala rásť a na koncoch sa vytvárali riasy.No nebolo to pre ňu najvhodnejšie.Už dávnejšie praktizujem techniku, že staré vytrhám a rozdám.Asi polovica ide preč, cca 25ks.Z odnožov znovu vytvorím biotop. Sadím po 3ks do jedného hniezda.Akvárium vyzerá po prebierke redšie, ale vždy sa vzchopili a pekne rozrástli.
Asi pred mesiacom a pol som si dal do akva Vallisneriu giganteu... Krasne sa rozrastala, ma mnoho odnozi a vela mladych rastliniek. V poslednom case ale sledujem ze sa jej zastavil rast a prestala mi vyhanat odnoze. Mam podozrenie ze je to sposobene teplotou kedze v tychto horucavach mam v akva aj 31°C . A pred tym ako bola teplota v normale problem nebol. Pozorujem aj, ze na jednej mladej rastlinke zacinaju odhnivat listky postupne z hornych casti rastliny. V akva nebolo vobec nic menene, vymena vody pravidelna 1x tyzdenne 30%. V tomto akvariu nepouzivam ziadne hnojva. Osvetlenie je 2x25 W na 100 L vody sun glo, aqua glo.