Ahoj.
Mne sa na začiatku tiež vôbec nedarilo - viď. prvé strany témy. Jediné, čo som možno spravila lepšie ako ty, bolo dno. A možno nemá až taký význam, ako si nahováram, ale ja som s ním veľmi spokojná. Hoci, ak by časom bolo väčšie akvárium, asi by som už šla do klasického štrku (a možno ani nie

). Prosto si myslím, že dno je základ - nehovorím o výživnom dne, to som nemala ani by som do toho nešla - keď ho nemám, môžem to prebagrovať bez strachu z toho, že si to pomiešam.
Čo sa týka svetla, mám stále 15W - keďže nemám rada CO2 (2-krát som to skúšala, ale nepreskočila iskra), tak nepridávam. Život bez riasy sa mi páči, načo si to komplikovať. Plus ďalšia vec, som extrémny technický talent a neviem si spraviť ventilátor do krytu, takže s druhou žiarivkou by som mohla otvoriť termálne kúpele. Momentálne je tam Narva 15W coolwhite, LT840, ale mám ju prvý krát - doteraz som vždy kupovala, čo mi prvé prišlo pod ruky.
Rastliny nerastú nejako extrémne rýchlo, ale však tam ani nie sú také druhy. Hnojila som, potom som rok nehnojila a teraz zase hnojím - Sera florena - rastlinky rástli aj bez toho, ale keď im tam čľupnem nejakú tú kvapku, ide im to lepšie. Akurát dávam polovičnú dávku.
Svietim od 7:00 do 11:00, prestávka a od 13:00 do 21:00. Už sa tu riešilo, že pre rastliny nemá tá pauza žiadny efekt, nechala som ju len preto, aby sa kryt trochu ochladil.
Takže neklesaj na duchu, pôjde to aj tebe. Ja tiež nie som žiadny akva scaper. Ak ti stačia nenáročné rastlinky, tak si myslím, že to ide aj s 15W (v akvaguli nesvietim vôbec a je to jedna burina). Určite by to aspoň 11W naviac znieslo, ale je to na tebe. Ja by som jednoznačne vymenila dno - to už som ti písala aj v tvojej téme. Takže veľa šťastia.