Elektronicky predradnik



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod caloghero » 14 Feb 2007 00:56 am

3x18W je asi zlata stredna cesta aj vzhladom na dlzku akvarka....... najlepsi by bol predradnik na 2-3x18W a ked sa ti to bude zdat prisilne uberes trubicu a hotovo, lahsie ako montovat do hotoveho krytu este jednu, vzdy zalezi od narokov rastlin, co neskor uvidis pri ich raste :)
90cm trubice by vytrcali a to ani v drevenym kryte nevyzera nijak pritazlivo :x
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Reklama

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod dudy » 14 Feb 2007 08:26 am

a nie je to tak,ze ked su trubice na spolocnom predradniku musia byt vsetky zapojene lebo inac nesvieti ani jedna.resp. ak sa jedna vypali alebo ju vymontujes zvysne 2 nesvietia?
dudy
 
Príspevky: 100
Obrázky: 33
Založený: 31 Jan 2006 11:49 am
Bydlisko: Stvrtok na Ostrove

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod raki » 14 Feb 2007 09:19 am

dudy napísal:a nie je to tak,ze ked su trubice na spolocnom predradniku musia byt vsetky zapojene lebo inac nesvieti ani jedna.resp. ak sa jedna vypali alebo ju vymontujes zvysne 2 nesvietia?


Samozrejme, ze je to tak. Ja mam elektronicky predradnik 2x30W a musia bezat obidve trubica. Ak jednu dam von, zhasne aj druha.
raki
 
Príspevky: 53
Obrázky: 1
Založený: 17 Nov 2006 13:03 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Polo » 14 Feb 2007 09:33 am

mozem dat na predradnik 2x36W 2x30W trubice?
Obrázok používateľa
Polo
 
Príspevky: 38
Obrázky: 11
Založený: 22 Jan 2007 22:27 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Roman » 14 Feb 2007 09:44 am

dudy napísal:a nie je to tak,ze ked su trubice na spolocnom predradniku musia byt vsetky zapojene lebo inac nesvieti ani jedna.resp. ak sa jedna vypali alebo ju vymontujes zvysne 2 nesvietia?


zalezi na type
u predradnikov Tyris mozes trubice po jednej vyberat a zvysne budu svietit
u Hevlaru svietia budto obidve alebo ani jedna
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 827
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Roman » 14 Feb 2007 09:45 am

Polo napísal:mozem dat na predradnik 2x36W 2x30W trubice?


neviem ako u inych znaciek , ale Tyris to zvlada v pohode. Malo by tam byt sice ine nastavenie , ale trubice to preziju
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 827
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Daemon » 14 Feb 2007 10:03 am

A co vy vsetci na toto?: http://www.brilux.pl/produkty.aspx?act=p_sp&p_id=240
Vcera som bol v obycajnom elektre, malo by to stat do 500SKK, ma to elektronicky predradnik, aj akysi jednoduchy reflektor, berie to 60cm 18W trubice T8 ...
Naco sa mam trapit s predradnikmi za 500 a viac SKK? Rozoberiem to, bachnem tam telo osvetlenia s paticami, reflektorom a predradnikmi, zapojim kabliky ... - este sa mi zvysia aj celkom pekne nepremokave vypinace (ono to je povodne myslene ako podskrinkove kuchynske svietidlo). A mozem si to urobit na nejaky casovac - osobitne spinanie kazdej trubice.
Su v tom akesi trubice NONAME :? ale aspon ze maju 6500K...
Aj tak chcem vyrabat vlastny dreveny, ci kovovy kryt na akva, tak to by slo, nie? 1500 SKK aj s trubicami - samozrejme by som sledoval, ci vyhovuju rastlinkam a pripadne vymenil ...
Co vy na to?
Obrázok používateľa
Daemon
 
Príspevky: 27
Založený: 10 Jan 2007 22:00 pm
Bydlisko: Levoča

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Ray » 15 Feb 2007 07:42 am

Podobne dve take svietidla mam v akva na doplnenie k dvom povodnym a som nadmieru spokojny. Tie moje su trubice T5 s predradnikom, maju sice len po 13W, ale na moje 112 l akva som mal len 2x18W, bolo to malo, tak mi tam teraz svieti 2x18 + 2x13 a je to super.
Obrázok používateľa
Ray
 
Príspevky: 166
Obrázky: 28
Založený: 27 Okt 2005 10:22 am
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod abba » 15 Feb 2007 08:18 am

po precitani vsetkych prispevkov mam prosbu:v ktorych obchodoch v BA je mozne si kupit el.predradnik dobrej kvality a za slusnu cenu /okrem uz uvedenych/,ak ma niekto este nejaku skusenost prosim ozvite sa.idem zakladat nove akva /1500l/a chcem tam dat asi 10-12ks 120cm trubic T5, kazda po 54W.
abba
 
Príspevky: 189
Obrázky: 11
Založený: 24 Jan 2006 12:05 pm

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod raki » 15 Feb 2007 09:24 am

abba napísal:po precitani vsetkych prispevkov mam prosbu:v ktorych obchodoch v BA je mozne si kupit el.predradnik dobrej kvality a za slusnu cenu /okrem uz uvedenych/,ak ma niekto este nejaku skusenost prosim ozvite sa.idem zakladat nove akva /1500l/a chcem tam dat asi 10-12ks 120cm trubic T5, kazda po 54W.

Ja som tiež z BA, elektronikcy predradnik som si nechal poslat postou na dobierku z firmy DNA z Novych Zamkou - typ HELVAR, pozri www.dnacap.sk .Maju kompletny sortiment aj s vodouodolnymi koncovkami IP??.

TO dudy - SORRY , myslel som, ze vsetky elektronick predradniky maju jednotny princip aj ovladanie, nevedel som, ze u iného výrobcu mozes niektore trubice vybrat a ostatne svietia dalej...
raki
 
Príspevky: 53
Obrázky: 1
Založený: 17 Nov 2006 13:03 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod majko » 15 Feb 2007 10:08 am

raki napísal:
abba napísal:TO dudy - SORRY , myslel som, ze vsetky elektronick predradniky maju jednotny princip aj ovladanie, nevedel som, ze u iného výrobcu mozes niektore trubice vybrat a ostatne svietia dalej...
Rad by som upresnil, ze ani pri Tyrise by nemala byt zapojena len jedna ziarivka. Jedna sa totiz o chybovy stava. Rozdiel je len v tom, ci su ziarivky zapojene paralerne alebo seriovo....
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1365
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod specter » 15 Feb 2007 16:35 pm

tak dnes po precitani tohoto celeho sa trocha aj ja vyjadrim k teme
trochu teorie: http://elektrika.cz/data/clanky/zarivko ... e-zapojeni

co sa tyka uspornych kompaktnych ziariviek, osobne si nemyslim ze na elektronicky predradnik z napr. 15 W kompaktnej ziarivky treba pripojit linearnu ziarivku vacsieho prikonu, skor naopak, kedze tych XX W na kazdej ci uz kompaktnej alebo linearnej ziarivke znamena jej prikon, a na ten su viazane pouzite suciaskty, preto si myslim ze ak zapojim 18 W linearnu ziarivku na elektronicky predradnik z 15 W kompaktnej ziarivky, tak to moze fungovat ale spinacie tranzistory v predradniku mozu trpiet, kedze predradnik musi zapalit ziarivku ktora predstavuje vacsiu zataz ako na ktoru bol predradnik navrhnuty, lebo predradnik robi iba to ze nasobi vstupne napajacie napatie dovtedy pokial ziarivku nezapali, po zapaleni je odpojeny, tych 37 kHz (podla typu) hovori o tom ako rychlo menic nakmita potrebne napatie na zapalenie vyboja

co sa tyka bastlenia, vidim to tak ze kto vie nech sa hraje, kto nevie a nema niekoho kto mu to vie zapojit tak aby to fungovalo nech si radsej kupi predradniky na to urcene, zapojit ich by uz nemal byt problem, aj ked...
co sa tyka rozdielov cien predradnikov ktore sa predavaju ako celok a kompaktnej ziarivky, tak len tolko ze do tela kompaktnej ziarivky sa toho vela nezmesti, ako vacsie suciastky, viacej suciastok, kvalitnejsie VF filtre atd., v kompaktnej ziarivke je nejake to optimum na spravnu sunkcnost ziarivky

ja som kamosovi zapajal linearne ziarivky na predradniky z nejakej lacnej kompaktnej ziarivky 20W a funguju uz asi rok a pol

este moj postreh, vyhoda zapojit predradniky z kompaktnej ziarivky je v tom ze na kazdu trubicu zapojim jedem predradnik a podla potreby mozem vypinat jednotlive trubice, da sa to aj tlmivkou ale pri nej treba ku kazdej pripajat komdenzator a je ich treba rozfazovat aby neblikali

v blizkej dobe planujem aj ja vyhodit tlmivky a dat tam predradniky, ja rad bastlim takze si ich asi vyrobim, uvidim ked sa to nepodari tak kupim nejake kompaktne ziarivky a bude to
specter
 
Príspevky: 9
Založený: 06 Mar 2005 19:30 pm
Bydlisko: Medzianky 35 09431 Hanušovce nas Top?ou

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod majko » 15 Feb 2007 17:38 pm

specter napísal: lebo predradnik robi iba to ze nasobi vstupne napajacie napatie dovtedy pokial ziarivku nezapali, po zapaleni je odpojeny

Nie je to pravda. Ano predradnik musi zabezpecit zapalenie ziarivky, ale jeho prvoradou ulohou je stabilizacia pracovneho bodu ziarivky.
specter napísal:, tych 37 kHz (podla typu) hovori o tom ako rychlo menic nakmita potrebne napatie na zapalenie vyboja
A 37kHz ma s rychlostou "nakmitania" malo spolocne. Spinany zdroj sa pouziva pre efektivitu koncoveho stupna a 37kHz sa pouziva pre optimalizaciu velkosti idukcii a nepocutelnost tejto frekvencie ludskym uchom.
specter napísal:v blizkej dobe planujem aj ja vyhodit tlmivky a dat tam predradniky, ja rad bastlim takze si ich asi vyrobim,
Moja rada je, ze do stavby sa nepustaj kym ti nebude jasne co ako a preco funguje.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1365
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Daemon » 15 Feb 2007 21:29 pm

No, priatelia, dnes som rozobral kompaktnu usporku.
Vsetko je jasne, myslel som ze to bude nejaka vacsia veda - pekne vidim kontakty na jednu i druhu paticu, ako aj na siet. :)
LENZE
Napadla ma jedna mozno blbost, ale nie som elektrikar, tak poradte:
viem sice, ktore dva kontakty patria na jednu paticu a ktore na druhu, ale nemoze sa stat, ze ich navzajom prepolujem a znicim trubicu? Alebo je to jedno ako ich zapojim - v podstate by malo byt, len pre istotu...
Dakujem za rady.
Obrázok používateľa
Daemon
 
Príspevky: 27
Založený: 10 Jan 2007 22:00 pm
Bydlisko: Levoča

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Ray » 16 Feb 2007 07:25 am

Podla mna neprepolujes trubicu, je to stale striedavy prud, takze by to malo byt jedno. Ale ak sa mylim, opravte ma.
Obrázok používateľa
Ray
 
Príspevky: 166
Obrázky: 28
Založený: 27 Okt 2005 10:22 am
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod raki » 16 Feb 2007 09:27 am

Ray napísal:Podla mna neprepolujes trubicu, je to stale striedavy prud, takze by to malo byt jedno. Ale ak sa mylim, opravte ma.


Trubica sa neda prepolovat, je to naozaj striedavy prud/napatie. Ale - na elektronickom predradniku je jasne napisane, ze pripojka na jednu stranu trubice musi byt co najkratsia. Dovodom je to, ze prave ten vystup z predradnika konci indukcnou cievkou - pokial by sa na tomto vystupe pouzil dlhy kabel, k parametrom tejto cievky by sa pripocitala aj indukcnost a kapacita privodneho vodica a to by potom ani nemuselo fungovat - lepsie povedane, trubica by mala problemy pri nabiehani. Odporucam pouzivat co najkratsie privodne kable.
raki
 
Príspevky: 53
Obrázky: 1
Založený: 17 Nov 2006 13:03 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod icosom » 26 Feb 2007 19:52 pm

Dnes som dostal elektronický predradník 2x40W(514ČK),ktorý mi veľmi ochotne vyrobili na zakázku v Prahe,firma Tyris.Ale nedostal som k nemu žiadnu schému ako to zapojiť k samotnej lampe tak by som poprosil odborníkov o radu ako na to.Ďakujem
Obrázok používateľa
icosom
 
Príspevky: 51
Obrázky: 16
Založený: 29 Dec 2006 15:43 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Roman » 27 Feb 2007 10:14 am

icosom napísal:Dnes som dostal elektronický predradník 2x40W(514ČK),ktorý mi veľmi ochotne vyrobili na zakázku v Prahe,firma Tyris.Ale nedostal som k nemu žiadnu schému ako to zapojiť k samotnej lampe tak by som poprosil odborníkov o radu ako na to.Ďakujem


aky navod? ved to mas na kryte nakreslene (aspon doteraz na vsetkych Tyrisoch to bolo), jacik mal niekde aj fotku toho dekla v galerii
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 827
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod icosom » 27 Feb 2007 18:50 pm

Naozaj sa tá schéma nachádza na krytke ale ja nie som elektrikár,takže mi to veľa nehovorilo.Poprosil som dnes kamaráta a už mi to svieti ale prišiel som o možnosť zapínať jednotlivé trubice,takže svietia obe naraz.Len tak mimochodom elektrikar s praxou 25 rokov to robil cca 40minút tak čo potom nejaký laik.Som názoru že keď voľakto niečomu nerozumie tak radšej nech to nerobí...
Obrázok používateľa
icosom
 
Príspevky: 51
Obrázky: 16
Založený: 29 Dec 2006 15:43 pm
Bydlisko: Komárno

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod abba » 22 Mar 2007 10:14 am

Ma niekto skusenost s el.predradnikmi znacky SCHWABE?ide mi o model pre dve trubice T5 /2x54W/.vdaka
abba
 
Príspevky: 189
Obrázky: 11
Založený: 24 Jan 2006 12:05 pm

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Ig » 15 Máj 2007 17:40 pm

raki napísal:Trubica sa neda prepolovat, je to naozaj striedavy prud/napatie. Ale - na elektronickom predradniku je jasne napisane, ze pripojka na jednu stranu trubice musi byt co najkratsia. Dovodom je to, ze prave ten vystup z predradnika konci indukcnou cievkou - pokial by sa na tomto vystupe pouzil dlhy kabel, k parametrom tejto cievky by sa pripocitala aj indukcnost a kapacita privodneho vodica a to by potom ani nemuselo fungovat - lepsie povedane, trubica by mala problemy pri nabiehani. Odporucam pouzivat co najkratsie privodne kable.


Ak sa jedna o jednobran, konkretne seriovy rezonancny okruh, v ktorom je zapojeny odpor cisto iba s realnou zlozkou, je jedno medzi ktore cleny tohoto okruhu ho zapojis. Vysledna impedancia bude vzdy rovnaka. A kedze zapojenie ziarivky v seriovom rezonancnom okruhu je taky jednobran, tak je uplne jedno ci pripojis 20 m kabla od predradnika k ziarivke a potom na zem (mysli sa zem taktiez vyvedena z predradnika) alebo ziarivku priamo na predradnik a potom 20m kabla na zem.
Este treba povedat, ze co sa tyka napajacich vodicov ziarivky a ich parazitnej kapacity a indukcnosti, tieto mozno zanedbat z dvoch dvovodov. Frekvencia spinaneho zdroja ziarivky je v oblasti nizkych frekvencii cize ich hodnoty su velmi male a to je vlastne druhy dvovod, ze ich hodnoty su radovo 10na-3 az 10na-5 hodnot suciastok samotneho rezonancneho okruhu, ktory sluzi na nastartovanie ziarivky :wink:

Kratke kable sa pouzivaju preto aby sa zabranilo velkemu vyzarovaniu elektromagnetickeho vlnenia, pretoze kazdy kabel je potencialna antena zvlast kable bez tienenia, ktore sluzia ako silove vodice na napajanie zo spinanych zdrojov a na druhej strane sa prave kratkym privodnym kablom obmedzuje realna zlozka vyslednej impedancie zapojenia, cim sa zvysuje prud pretekajuci ziarvkou.

V konecnom dosledku mas pravdu, ze pri pouziti dostatocne dlhych a tenkych napajacich vodicov ku ziarivke sa ziarivka nenastartuje. :wink:

Ray napísal:Podla mna neprepolujes trubicu, je to stale striedavy prud, takze by to malo byt jedno. Ale ak sa mylim, opravte ma.

Ano trubica je bipolarna elektrotechnicka suciastka.
Obrázok používateľa
Ig
 
Príspevky: 318
Obrázky: 9
Založený: 22 Aug 2003 12:06 pm
Bydlisko: Martin

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Ig » 15 Máj 2007 17:50 pm

Roman napísal:
Polo napísal:mozem dat na predradnik 2x36W 2x30W trubice?


neviem ako u inych znaciek , ale Tyris to zvlada v pohode. Malo by tam byt sice ine nastavenie , ale trubice to preziju

Ide o to, ze napajaci prud pre 36W je zhurba 0.4A a pre 30W 0.36A (teda dufam, tie hodnoty som uz roky nevidel :wink: ) cize predradnik v konecnom dosledku pretazuje trubice cize znizuje ich zivotnost. Do akej miery je asi pre tento pripad jedno, lebo trubice by si mal menit kazde dva/tri roky. Co sa tyka zabezpecenia pozadovaneho pracovneho bodu je to OK.

A mam taky pocit, ze som to tu uz niekde pisal :cry:
Obrázok používateľa
Ig
 
Príspevky: 318
Obrázky: 9
Založený: 22 Aug 2003 12:06 pm
Bydlisko: Martin

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod Roman » 15 Máj 2007 18:48 pm

jo suhlas, ale z praxe vieme ze pri pouzivani suciastok s toleranciou 10% je spekulovanie nad rozdielom medzi 0,4A alebo 0,36A cisto akademicke.
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 827
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Elektronicky predradnik

Odoslaťod farmal » 17 Júl 2007 10:29 am

Môže mi niekto povedať aká je pracovná teplota el. predradníka s výkonom 2x36W?
Obrázok používateľa
farmal
 
Príspevky: 2
Obrázky: 21
Založený: 14 Jún 2007 14:57 pm
Bydlisko: Topoľčany

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 8 hostí.