Vonkajsi filter



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod salyxS » 13 Mar 2015 12:32 pm

Pozdravujem Vás, mám jednu malú dilemu. Chcel by som prepojiť dva externé filtre a to eheim 2215 a ecco pro 300 do jednej sústavy, pričom by pohon zabezpečoval len jeden z nich. Moja otázka je či je to možné a či môžu nastať nemilé komplikácie (narp. sílenie vody, nasávanie vzduchu a tak pod.). Taktiež by ma zaujímalo, či to moc nezaťaží ten jeden rotor. Mojim úmyslom je jeden naplniť len hrubým molitánom a v tom druhom mať filtračné média od eheimu alebo siporax (nechcem to s množstvom preháňať). A ešte jedna malá otázočka: Ak by som to prepojil, môžu byť v rovnakej výške, alebo jeden musí stáť vyššie nad tým druhým. PS: Ktorý z nich má byť "predfilter"?
salyxS
 
Príspevky: 1
Založený: 30 Júl 2014 11:27 am

Reklama

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod mr.freezer » 13 Mar 2015 12:38 pm

ja by som ich zapojil obidva... silnejsi prvy + molitan... slabsi za nim s mediami... podla mna, keby islo len jedno cerpadlo velmi by to znizilo prietok
mr.freezer
 
Príspevky: 235
Obrázky: 3
Založený: 25 Feb 2015 21:25 pm
Bydlisko: Rimavská Sobota, Slovakia

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod Dusky » 13 Mar 2015 14:13 pm

skor podla mna slabsi ako predfilter, a mozu byt v rovnakej vyske, napr. nieco ako toto http://eshop.jezirkabanat.cz/product/ak ... -126:1247/
Prílohy
941445_540287636009358_957008749_n.jpg
Dusky
 
Príspevky: 1438
Obrázky: 1
Založený: 06 Sep 2010 21:37 pm

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod Loki12 » 13 Mar 2015 14:55 pm

salyxS napísal:Pozdravujem Vás, mám jednu malú dilemu. Chcel by som prepojiť dva externé filtre a to eheim 2215 a ecco pro 300 do jednej sústavy, pričom by pohon zabezpečoval len jeden z nich. Moja otázka je či je to možné a či môžu nastať nemilé komplikácie (narp. sílenie vody, nasávanie vzduchu a tak pod.). Taktiež by ma zaujímalo, či to moc nezaťaží ten jeden rotor. Mojim úmyslom je jeden naplniť len hrubým molitánom a v tom druhom mať filtračné média od eheimu alebo siporax (nechcem to s množstvom preháňať). A ešte jedna malá otázočka: Ak by som to prepojil, môžu byť v rovnakej výške, alebo jeden musí stáť vyššie nad tým druhým. PS: Ktorý z nich má byť "predfilter"?


Ahoj, uz sa to tu riesilo a tiez som mal nejaky nazor, ale po vlastnych skusenostiach napisem.
Ak pouzivat dva filtre tak, jedine samostatne.

@Dusky - vsimni si, ze v tom zapojeni, ma este dalsiu cerpaciu hlavu na vystupe - toto je vsak tlakove cerpadlo a funguje na inom principe ako bezne akvaria. Podla mna ho tam dal prave preto, co uvediem nizsie.

A teraz preco:
- nase filtre funguju na principe odstredivej sily na lopatkach vrtulky hlavy filtra. Cize vodu ani netahaju a ani netlacia. Aj ked sa nam to moze zdat.
- toto je dovod preco 99,9% externych filtov musi byt pod urovnou akvaria (0,01% na urovni, ale hladina vody akvaria musi byt nad urovnou vrtulky)
- voda samospadom natecie do filtra, vrtulka odpaluje, vrha, tlaci vodu do vytokovej komory (ako ked vy v lete pri plavani tlacite svojimi rukami vodu za seba) a voda zotrvacnostou sa vracia v hadici do akvaria (preto maju filtre urcenu max. vysku vytlaku)
- ak nie je zabezpecna dostatocna vyska samospadu, tak voda dostatocne netecie do filtra a potom pan Pacsal urobi svoje a filter zacne nasavat vzduch (lebo je stlacitelny) okolo tesneni a filter sa zacne zavzdusnovat
- ak je na vstupe nieco, co brani dobremu vstupu vody, tak sa deje to iste a vrtulka zacina vydavat neprijemny zvuk (ak je existuje urcita rezerva, kedy to nebzuci)
- ak je na vystupe nieco, co brani dobremu vystupu, tak vrtulka zacina neprijemne bzucat (ak je existuje urcita rezerva, kedy to nebzuci)
- nepomoze tomu ani to ze ich chces mat v roznych vyskach.

Verim, ze je to dostatocne vysvetlene.
- nehovorim, ze ked to zapojis, tak pri teste to bude robit hluposti a nepojde to. bavime sa vsak o nonstop prevadzke, kde filter vplyvom vody a nanosov na filtracnych hmotach straca vykon.
- kludne si to vyskusaj. Mas moznosti, tak to urob. Nic tak cloveka nenauci ako vlastna skusenost.

Kludne sa pytaj dalej, ak este daco. Mozno budem vediet poradit.
Obrázok používateľa
Loki12
 
Príspevky: 1031
Obrázky: 10
Založený: 07 Jan 2013 12:41 pm
Bydlisko: Bernolakovo

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod michal.murgac » 28 Mar 2015 11:13 am

Ahojte, mám 54 l akvárko, mám v ňom asi tak 12 rybičiek, 10 minikrevetiek a veľa rastlín, mám tam filter Tetratec Easycrystal Filterbox300, len mi zaberá veľa priestoru z vnútra akvária, chcel by som nejaký vonkajší, neporadil by mi niekto, prosím, čo som si čítal predchádzajúce príspevky, riešili sa tam len oveľa väčšie akvárka ako mám ja. Vopred ďakujem veľmi pekne
michal.murgac
 
Príspevky: 15
Založený: 16 Mar 2014 21:18 pm

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod Hryzo » 28 Mar 2015 12:43 pm

tento ludia pouzivaju bezne v tvojom objeme http://akvaland.sk/1160-eheim-classic-2211.html
Obrázok používateľa
Hryzo
 
Príspevky: 1422
Obrázky: 1
Založený: 15 Júl 2014 09:54 am
Bydlisko: Gajary

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod michal.murgac » 28 Mar 2015 12:45 pm

super, ďakujem pekne a ešte mám jednu nejasnosť, kde tam je tá filtračná špongia, kde vlastne žijú tie dobré baktérie, nemám vôbec predstavu, ako to funguje :)
michal.murgac
 
Príspevky: 15
Založený: 16 Mar 2014 21:18 pm

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod Hryzo » 28 Mar 2015 12:47 pm

Obrázok používateľa
Hryzo
 
Príspevky: 1422
Obrázky: 1
Založený: 15 Júl 2014 09:54 am
Bydlisko: Gajary

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod michal.murgac » 28 Mar 2015 12:50 pm

vdaka, to je super a keď už mám zabehnuté akvárko, tak to mám ako spojazniť, kvôli tým baktériám...aby sa niečo zlé nestalo
michal.murgac
 
Príspevky: 15
Založený: 16 Mar 2014 21:18 pm

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod Stone1991 » 29 Mar 2015 11:59 am

michal.murgac napísal:vdaka, to je super a keď už mám zabehnuté akvárko, tak to mám ako spojazniť, kvôli tým baktériám...aby sa niečo zlé nestalo


ak sa nemylim vyžmikaj tam zo stareho filtra ten humus, ja aj pri každom čisteni tam davam do filtra vodu z vedra čo som odkaloval, inak ako často meniť ten molitan? pri 33l akva? vatu menim každy tyžden, substrat len omočim spodny centimeter v odkalenej vode, molitan v tej vode trochu preperem ale ta špina nie a nie preč tak ako často to meniť za novy molitan?
Stone1991
 
Príspevky: 77
Založený: 22 Feb 2015 17:44 pm

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod 000Erika000 » 30 Mar 2015 16:45 pm

chcela by som sa opýtať... idem zakladať nove akva a mam filter tetratec ex 600 ..... na nete je písane že je od 60 do 120 litrov ....... takže chcela by som vediet ci by som mohla napr dať 150l alebo 130l akvarko ..... lebo 120 sa mi zdá málo chcela by som viac jasne že čo sa len dá ale filter novy kupovať nechcem
000Erika000
 
Príspevky: 23
Obrázky: 2
Založený: 29 Júl 2014 15:21 pm

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod kilo18 » 30 Mar 2015 16:55 pm

ak to budes mat rastlinne akva tak ten filter ti stacit nebude bol by ti vhodnejsi silnejsi , ja mam b 148L akva eheim 2217 a prijal by som aj silnejsi

ale riesenim moze byt aj tento filter co mas + prikupit prudove cerpadlo
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod 000Erika000 » 30 Mar 2015 17:12 pm

no cisto rastlinne nebudu budu tam gurami pancierniky a ancitrusi a vela rastlin velke drevo a kamene
000Erika000
 
Príspevky: 23
Obrázky: 2
Založený: 29 Júl 2014 15:21 pm

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod kilo18 » 30 Mar 2015 17:17 pm

ked tam bude vela rastlin tak budes potrebovat to cerpadlo alebo silnejsi filter
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod leko » 01 Apr 2015 10:55 am

ahoj

mam 10 rokov fluval 205 funguje celkom v pohode, obcas je s nim problem pre netesnost tesnenia, ale da sa presvedcit aby tesnil. ;)

MAM OTAZKU na porovnanie kvality Fluval vs Eheim idem teraz stavat vacsie akva okolo 450 litrov a nerad by som sa rozhodoval len na zaklade nahody, ze moj filter vydrzal tak dlho.
Tak ma zaujima ci je medzi tymito znackami nejaky vyrazny rozdiel, a pripadne ci viete doporucit na take 450 litrove akva vhodny filter. V akva budu malawi cichlidy asi 20-25 ks a pomenej rastlin.
leko
 
Príspevky: 9
Založený: 17 Júl 2004 10:06 am

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod MaceKx » 17 Apr 2018 14:22 pm

Nemate niekto nepotrebny SUNSUN vtok zo skimmerom pre napr. HW-702A na hadice 16/22 mm ? Alebo rada kde by som mohol zohnat ? Na nete v nasich shopoch je to vypredane.
MaceKx
 
Príspevky: 486
Obrázky: 25
Založený: 19 Dec 2010 16:09 pm
Bydlisko: Skalica

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod Hora » 17 Apr 2018 14:31 pm

Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 1868
Obrázky: 8
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod Seraph » 17 Apr 2018 15:48 pm

Rostlinna-akvaria.cz si neskusal?
Obrázok používateľa
Seraph
 
Príspevky: 468
Založený: 16 Sep 2015 21:48 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod vagascan » 17 Apr 2018 18:59 pm

borci, mam otazku .... vycistim filter, nalozim naplne a ked nasadzam hlavu, tak tam ide silou, ako keby som stlacal filtracne naplne... nikdy som sa nad tym nejako nepozastavoval.... no pri 500 l nadrzi :D .... otazka znie - je to ok, alebo "stencit" molitany, aby hlava dosadla bez potreby jej silnejsieho utlacania?? Filter - Aquanova ncf 1500
vagascan
 
Príspevky: 327
Založený: 08 Jan 2010 00:50 am

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod ranko » 17 Apr 2018 19:25 pm

Enem tak od boku, mne sa minule stalo tiez, ze mi to slo tazko a potom som si v simol, ze mam zatvorene kohuty a nemal kade ten vzduch utekat, tak reku ci to nieje aj tvoj pripad.
Obrázok používateľa
ranko
 
Príspevky: 287
Obrázky: 8
Založený: 03 Okt 2007 13:15 pm
Bydlisko: BA prievoz

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod vagascan » 17 Apr 2018 19:55 pm

vidis, to ma nenapadlo :D kohuty otvorit nemozem :D by som sa vytopil. Ale zasa, az take velke tesnenie medzi hlavou a nadrzkou filtra nieje, aby vzduch nemal kam unikat.
vagascan
 
Príspevky: 327
Založený: 08 Jan 2010 00:50 am

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod martoz » 10 Jún 2018 16:27 pm

Pred nedávnom som si zakúpil nový filter SUNSUN HW-603B. Chcem sa spýtať v akom poradí majú ísť filtračné náplne do vnútra, ak chcem použiť keramické valčeky, biomolitany, matrix a filtračnú vatu? Pretože voda vteká zhora a vyteká cez čerpadlo zdola. Aspoň tak to je na obrázkoch. Ďakujem.
martoz
 
Príspevky: 7
Založený: 15 Nov 2015 11:29 am

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod džara » 13 Jún 2018 08:04 am

Skus naliat menej vody, aby si sa nevytopyl. Otvor iba ventyl na vypusti. Ked dosadne hlava, otvoris aj druhy, mala by voda dotiect, pripadne sa voda dotiahne pri spusteni. Moja rada....
džara
 
Príspevky: 140
Obrázky: 27
Založený: 20 Aug 2009 22:59 pm
Bydlisko: Senica

Re: Vonkajsi filter

Odoslaťod Sunkafit » 29 Júl 2018 10:54 am

Poprosim o radu mam eheim aquacompact...neviem čo za rotor tam montuju ale už mam nervy jak....marlo mi ho raz aj vyreklamoval a dali tam nový a že vraj tam bolo vela vodneho kamena atd...dnes opat vymena vody v akva asi to nasaje vzduch alebo ja neviem a hla https://www.youtube.com/watch?v=vKjxQyJ3az8
on sa točí ale akoby sa pri vymene vody pohol a nevie sa roztočiť na maximalne otačky a neťahá a len drnčí...poprosim o radu
Sunkafit
 
Príspevky: 1251
Založený: 07 Jan 2011 19:09 pm
Bydlisko: Nitra

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.