Výmena vody poloautomatická



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod petko » 31 Okt 2017 00:31 am

Ahojte ľudkovia, som tu nový a vopred sa ospravedlňujem, ak sa spýtam na niečo, čo sa tu už riešilo. Lenže neviem tu nič podobné nájsť. Práve som si nechal vyrobiť nové akvárium o rozmeroch 105 x 50 x 50 cm z 10 mm skla. Pod stojanom mám v stene zabudovanú pákovú vodovodnú batériu s teplou i studenou vodou plus samostatný ventil- na vodu z reverznej osmózy. Napúšťanie akvária teda plánujem podľa potreby kombinovať buď priamo temperovanú vodovodnú vodu (zmiešanú teplú a studenú) alebo reverznú osmózu zo suda v pivnici pomocou čerpadla 4Aqua HM-8101, 85W, výtlak 4 m, 4000/l za hodinu. Dúfam, že bude dostatočne silné. No a v stene pod batériami je pripravená aj kanalizačná prípojka o priemere 40 mm na odpadnú vodu. Filter v akvárku plánujem použiť kanistrový Sunsun HW-703B.
No a moja otázka znie takto. Ako čo najlepšie spraviť pripojenie akváriá na obidve vody a samozrejme aj na kanalizáciu? Ide mi o to, aby som mohol pravidelne týždenne meniť tretinu vody- odčerpať ju buď samospádom alebo čerpadlom, rozmýšľal som nad Eheimom Compact 1000. Taktiež by tu mal byť aj bezpečnostný prepad, ktorý by v prípade nechceného alebo zabudnutého napúšťania nespôsobil pretečenie akvárka, ale aby voda odtiekla bezpečne do kanalizácie. Nemám problém nechať vŕtať dno alebo bok akvária, nechať vlepiť komín s hrebeňom alebo niečo také... Budem rád za akýkoľvek link, ktorý by mi pomohol alebo za schému s pokecom ako by sa to dalo spraviť. Uvažujem použiť rozvody k bazénom alebo to nie je dobrý nápad?? Dík za čokoľvek.
petko
 
Príspevky: 2
Obrázky: 0
Založený: 13 Nov 2016 22:10 pm

Reklama

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod I.P. Pavlov » 31 Okt 2017 13:34 pm

Vidím, že si pomerne technický typ. Zlé to nieje, ale treba to rozdeliť fifty-fifty, t.z., aby si rovnako myslel na potreby rýb, tie sú prednejšie ako tá naj...technika.
Najdôležitejší je zábeh akvária:
zabeh-t10782.html
zabeh-novej-nadrze-naockovanie-filtra-t7838.html#p97359
https://sk.aqua-fish.net/clanky/zabiehanie-akvaria
https://sk.aqua-fish.net/clanky/nitrifi ... ie-akvariu
Tu ide o to, aby si akvárium zabehol a najlepšie bez použitia chlórovanej vody, čo v tvojom prípade a pri použití " tvojej metódy" reálne hrozí. Ak je akvárium zabehnuté aspoň 2 mesiace (môj názor), tak výmena tretiny vody z vodovodného potrubia už tak rovnováhu v akváriu neohrozí. Rovnako takto mením tretinu vody v akváriu, teda priamo z vodovodného potrubia, ale začal som tak robiť po polročnom zábehu akvária a k tomu so zabehnutými externými filtrami. No a pri filtroch je veľmi dôležité nečistiť ich vodovodnou vodou. Pri väčších akváriách mám dva ext. filtre na jedno akvárium a čistím ich striedavo. To preto, abz som nenarušil a nezahubil nitrifikačné (úžitočné) baktérie v nich.
Čerpadlá pri odčerpávaní vody z akvárií nepoužívam, je to zbytočná investícia, najmä ak si uvedomíme, že voda ide z akvária tkzv. podtlakom. T.j. že pripojím hadicu k batérií vodovodu (druhý koniec je pochopiteľne v akváriu), pustím vodu a tá vytlačí z hadice vzduch, v momente ako voda začne do akvária tiecť, vodu odstavím, hadicu z batérie odpojím (používam rýchlospojky) a položím do vane (v tvojom prípade do odtoku (guličky) ), voda takto podtlakom z akvária vyteká. Vypustím 1/3 a potom hadicu opätovne pripojím na batériu a napustím vodu už čerstvú do akvária.
Verím, že som to napísal zrozumiteľne.

p.s. Sú tu o tom témy, ale odpísal som v tejto, pretože je dosť zložité dostať sa presnejšie v téme k tomu konkretnému, čo potrebuješ vedieť.

Držím palce a vítaj tu!
Obrázok používateľa
I.P. Pavlov
 
Príspevky: 2661
Obrázky: 9
Založený: 19 Jan 2016 23:39 pm

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod Miloš » 31 Okt 2017 14:10 pm

Asi najjednoduchsie je spravit do akvarka dva otvory jeden ako vypustaci a druhy bezpecnostny proti preteceniu. Tieto pojdu do odpadu s tym ze na vypustaci mozes dat el. magneticky ventil a ten spustat spinacimi hodinami alebo rucny ventil ktory budes otvarat a zatvarat manualne. Napustanie akvarka by si riesil opat privodom cez el. magneticky ventil ovladany spinacimi hodinami alebo rucny ventil. Pri automatickej prevadzke by si zopol najprv vypustaci ventil na cas ktory je potrebny na vypustenie (ak das dlhsi cas nic sa nedeje nakolko voda uz nebude mat kade vytekat) a nasledne potom co bude vypustaci ventil zatvoreny otvoris na cas potrebny na napustanie napustaci ventil (opat ak das dlhsi cas nic sa nedeje nakolko voda pojde bezpecnostnym prepadom do odpadu)
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod petko » 06 Nov 2017 22:09 pm

Ďakujem pekne za privítanie I.P.Pavlov :o . To je presne môj úmysel fifty-fifty. No teda myslím aj rastliny a aj ryby. Ale technika byť musí :o . Na zábeh samozrejme myslím, ale dúfam, že to nebude problém. Bývam totiž v rodinnom dome a viem si zapnúť buď mestskú vodu (s chlórom) alebo vlastnú vodu zo studne (teda bez chlóru). Keďže zo studne je tvrdšia, tak plánujem prvé napustenie mestskou vodou a potom pokračovať v čiastočných výmenách kombináciou studničnej vody a vodou z RO. To si myslím, že by nemal byť problém. Potom to môžem zmeniť, nechám si poradiť, po dvoch mesiacoch od založenia. Cez víkend som vyskúšal 4Aqua výtlačné čerpadlo a zistil som, že je slabé, nevytlačí vodu až do obývačky. Rozmýšľam ho vymeniť za čerpadlo nie akvaristické ale klasické do suda alebo do studne. Nemáte nejaký typ??
No a teraz k výmene vody, čo som sa vlastne pýtal pôvodne. Systém napúšťania hadicou čo si popísal napadol aj mňa, je to asi najľahší a najjednoduchší spôsob. Žiadne vymýšľanie. Zaujal ma ale aj Miloš s elektromagnetickými ventilmi. Mohol by si mi poradiť konkrétne aký typ ventilov, kde sa dajú kúpiť a hlavne sem hodiť nejakú schému ako akvárko navŕtať, tie dve diery? Čím dlhšie nad tým rozmýšľam, tak začínam byť presvedčený, že nechcem vŕtať dno, ale asi najlepšie ľavú bočnú stenu. To kvôli podstavcu pod akvárkom. Ďakujem za čokoľvek.
petko
 
Príspevky: 2
Obrázky: 0
Založený: 13 Nov 2016 22:10 pm

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod I.P. Pavlov » 06 Nov 2017 22:26 pm

S tým čerpadlom máš pravdu, niejaké určené pre akvária stačiť nebude, pretože tieto nepracujú na princípe výtlaku, resp. nasávania a výtlaku. Pracujú na princípe "posúvania vody", ktorá sa dostáva do čerpadla sama.
Ty by si potreboval (určite ti ide i o estetickú stránku) čerpadlo, ktoré dokáže pracovať na "suchu" s dostatočným výkonom.
Pozri napr. toto:
http://www.eheimslovakia.sk/36-eheim-uni
určite sú aj iní výrobcova, teda iné značky:
http://akvaland.sk/30-vodne-cerpadla-do-akvaria?p=2
Cenovo dostupnejšie sú prírodzene klasické záhradné ponorné čerpadlá
Ak je akvárium dostatočne zabehnuté s chlórom by som si starosti nerobil, máš aj RO, tak s ňou nech ti to vydrží čo najdlhšie :)

No a zbytok ti určite viac poradí Miloš
Obrázok používateľa
I.P. Pavlov
 
Príspevky: 2661
Obrázky: 9
Založený: 19 Jan 2016 23:39 pm

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod Jirka Scobak » 07 Nov 2017 10:49 am

Osobně bych se u takovéto technologie bál, že mi zahapruje. Vsadil bych boty, že se tak dřív či později stane.

Mám taky 100x50x50, funguje to jen na světlo, bez jakékoli techniky (ani filtr ne), vodu měním ručně a v časech velkých veder jí zalévám kytky na balkóně. Obecně je rostlin tolik, že se nic nestalo, ani když jsem dva měsíce vodu nevyměnil.
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 194
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod Miloš » 08 Nov 2017 15:30 pm

Takze aky elektromagneticky ventil kupit zalezi od tlaku vody treba si to dat do googlu najst predajcu a potom pozerat pracovny tlak (minimalny aj maximalny) no a samozrejme musi to byt ventil urceny na vodu. Diery navrtat mozes samozrejme aj na bocnej strane prva diera (vypustacia) bude tak aby ked tam das koleno jeho vrch bol na urovni pokial chces vypustat. Bezpecnostny prepad bude vrtany tak aby vrch kolena bolo na urovni maximálnej hladiny. Vzasade to je bezpecne ale ak chces da sa spravit bypass rucnymi ventilmi okolo elektromagnetických ventilov pre pripad ze by sa pokazili a potreboval by si robit vymenu pred dodanim novych.
Otazne je aj to ci pre 250l akvarko to ma zmysel. Ja mam v stojane cca 900l vody a vypustanie riesim vedro a zachod napustanie uz hadicou aj ked donedavna to bolo tiez pomocou vedra a ziadna tragedia to nie je.
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod snajprik » 27 Nov 2017 21:55 pm

Jak písal Pavol technika je až na druhom mieste, veľmi veľa záleží akým smerom sa rozhodneš ísť. Či plánuješ veľa hnojiť veľa svietiť veľa CO2 a meniť 50% vody každý týždeň, aby si sa zbavil prebytočného hnojiva, alebo chceš ísť kludnou pomalou cestou lowtechu tam ti stačí mesačne meniť vodu 10-20% alebo len dolievať odpar, proste prírodne akva s malými zásahmi.
Pravda je že keď do akva naleješ 50% chlórovanej vody ta ti odpáli na 2 týždne až mesiac nitrifikačne baktérie a s filtrov ti urobí mechanické lapače nečistôt a potom musíš pravidelne odkalovať a meniť vodu, lebo po stránke biologickej je tvoje akva mŕtve. Rybám a rastlinkám chlórovaná voda, až tak neublíži, ale baktérie sú kaput. Na druhej strane ak budeš pravidelne meniť 50% vody týždenne, tak ti to vôbec vadiť nebude, lebo NO2 a NO3 mechanicky udržíš v norme a ušetríš na filtri. Stačí ti akékoľvek vyritko vody :)
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 1915
Obrázky: 76
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod Hora » 28 Nov 2017 11:18 am

snajprik napísal:Pravda je že keď do akva naleješ 50% chlórovanej vody ta ti odpáli na 2 týždne až mesiac nitrifikačne baktérie ... po stránke biologickej je tvoje akva mŕtve.... baktérie sú kaput.

Nestraš ľudí.Hoci sa chlór používa na decimovanie baktérii,tvoj opis je hororový.Vo vodovodnej vode nie sú také koncentrácie,ktoré by narušili nitrifikáciu a netreba používať žiadne prípravky na odbúranie chlóru.
snajprik napísal:Na druhej strane ak budeš pravidelne meniť 50% vody týždenne, tak ti to vôbec vadiť nebude, lebo NO2 a NO3 mechanicky udržíš v norme

by si sa divil,koľko lokalít má vo vstupnej vode vyšší obsah dusitanov,dusičnanov a pri výmene ich neznižuješ ale zvyšuješ,hoci sú stanovené zdravotné hranice

mimochodom,idea otázky,témy bola iná
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod Caiman » 30 Nov 2017 16:33 pm

Hora napísal:
snajprik napísal:Pravda je že keď do akva naleješ 50% chlórovanej vody ta ti odpáli na 2 týždne až mesiac nitrifikačne baktérie ... po stránke biologickej je tvoje akva mŕtve.... baktérie sú kaput.

Nestraš ľudí.Hoci sa chlór používa na decimovanie baktérii,tvoj opis je hororový.Vo vodovodnej vode nie sú také koncentrácie,ktoré by narušili nitrifikáciu a netreba používať žiadne prípravky na odbúranie chlóru.


Súhlas Hora. Už dlhé roky robím 80%né výmeny vody, nová voda priamo z kohútika a absolútne bez problémov. Dnes sa už nechlóruje tak ako kedysi...

PS k téme: Pracujeme teraz na jednom akváriu, kde budeme inštalovať aj plne automatizovanú výmenu vody pomocou systému Neptune APEX. Zdvojené optické čidlá, časová poistka, senzory úniku vody a iné prvky pre maximálnu bezpečnosť výmeny vody. Keď bude hotovo hodím pár fotiek pre inšpiráciu.
Obrázok používateľa
Caiman
 
Príspevky: 1220
Obrázky: 61
Založený: 24 Nov 2008 22:03 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod Jozef I. » 30 Nov 2017 19:38 pm

Do vodovodnej vody sa dáva minimálne potrebne množstvo chlóru na to aby vyhubil všetky baktérie, patogény, výrusy a neviem čo ešte. Myslieť si že akési nitrifikačné baktérie sú výnimka je hlúposť.
Na druhej strane však je chlór prchavý a pri výmene vody pomaly vyprchá. viac pokiaľ máte ružicu na batérii ktorá vodu prekysličuje, také to penenie vody. A aj výmena 80% vody je zriedenie. :) Asi tak to vydím ja a tak by som to upresnil :)
Obrázok používateľa
Jozef I.
 
Príspevky: 1529
Obrázky: 0
Založený: 04 Feb 2012 18:46 pm
Bydlisko: Senica

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod darton » 01 Dec 2017 15:34 pm

Osobne tiez priamo napustam z kohutika 50% . Este by stalo za zvazenie, ze kedy sa chlor pridava do vody v koncentracii potrebnej na to, aby vsetko zahubil a kolko moznosti ma pocas cesty vyprchat , riedit sa , etc... kym ho mame my v kohutiku... Myslim si, ze to je uplne zanedbatelne mnozstvo.
darton
 
Príspevky: 18
Obrázky: 0
Založený: 15 Aug 2014 18:19 pm
Bydlisko: Bratislava Ruzinov

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod matus.galan » 01 Dec 2017 23:16 pm

Kazdy tyzden rovno z vodovodu do akva a nie je ziaden problem :) mame aj kvalitny perlator takze to pekne este znizi dalsi chlor a v akva su len bublinky z perlatora.


Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod I.P. Pavlov » 02 Dec 2017 14:24 pm

Pri výmene 50% by som bol opatrný, hovoriť, že žiaden problém to nieje, mno...... Minimálne to naruší rovnováhu
Obrázok používateľa
I.P. Pavlov
 
Príspevky: 2661
Obrázky: 9
Založený: 19 Jan 2016 23:39 pm

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod Jozef I. » 02 Dec 2017 19:11 pm

Čo oči nevidia, srdce nebolí... :)
Obrázok používateľa
Jozef I.
 
Príspevky: 1529
Obrázky: 0
Založený: 04 Feb 2012 18:46 pm
Bydlisko: Senica

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod Hora » 03 Dec 2017 14:37 pm

Nemám obavy o narušenie bioprocesu následkom chlórovanej vody ak sa nejedná o mesačné akva,to mám odsledované a poistené Seachem AA ale pri väčších výmenách a úprave vody RO,CO2,rašelinovými výluhmi,komerčnými prípravkami je negatívum objemnejšej výmeny z kohútika do akvária skokové zvyšovanie pH pre ryby.Som si vedomí o nevhodnosti takej údržby,ale minimum z nás upravuje vodu pred napustením a odolnejšie druhy tento ,,prešľap" celkom tolerujú :?
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Výmena vody poloautomatická

Odoslaťod astro » 24 Jan 2018 22:58 pm

Caiman napísal:PS k téme: Pracujeme teraz na jednom akváriu, kde budeme inštalovať aj plne automatizovanú výmenu vody pomocou systému Neptune APEX. Zdvojené optické čidlá, časová poistka, senzory úniku vody a iné prvky pre maximálnu bezpečnosť výmeny vody. Keď bude hotovo hodím pár fotiek pre inšpiráciu.

Caiman, nože nás už nenapínaj a daj zopár sľúbených fotiek :pivo:
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2921
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.