salik napísal:majko napísal:...tak napr. ja mam uplne normalne NO3 50, a taka mi tecie aj z vodovodu![]()
Pokial viem tak to je mimo normu na pitnu vodu ! Nemas stary test? Aky test pouzivas?
test aquar - napr. destilku meria ok (http://www.akva.sk/akvarium.htm)
"mimo normu na pitnu vodu"....tak to neviem, ale podla mna to bude este v norme (ma niekto o tom presne informacie? aka je norma atd.)
Nevim jestli je na Slovensku stejna norma jako v Cesku, ale asi ano, jelikoz vychazim z vyhlasky 376/ 2000 kde jsou uz pozadavky na pitnou vodu v EU. Takze norma na NO3 je 50 mg/l, pro kojeneckou vodu je to 15 mg/l. NO2 - 0,5 mg/l, Al - 0,2 mg/l, Cl - 100 mg/l, Cl2 - 0,3 mg/l, Mn - 0,05-0,5 mg/l, SO4 - 250 mg/l, Fe - 0,2 mg/l a oxidovatelnost je 3 mg/l.
Jeste co se tyce testu. Meril jsem vstupni vodu testem od Aquaru a NO3 mi vyslo cca. 40 mg/l. kdyz jsem kontaktoval vodarny, tak mi sdelily, ze jsem na stejnem rozvodu jako je u nas mestsky urad (asi 200 m od meho domu) a tam je odberne misto pro kontrolu kvality vody. Jejich vysledky byla vsak zcela jine, nez moje. Bylo mi sdeleno, ze zdejsi voda zcela urcite splnuje normu dokonce i pro kojeneckou vodu. Takze od te doby na ty radoby testy pekne kaslu...
No a jeste abych byl k tematu:-) Takze vodu menim v mensich nadrzich (do 100 l) jednou tydne. Ve 300l a vice menim jednou za 14 dni. Pokazde odsavam dno a menim 1/3 vody primo z vodovodu (ohrev pres bojler) stejne teploty jako je voda v nadrzi.