Výmena vody



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Výmena vody

Odoslaťod saki » 08 Jan 2006 19:01 pm

Som začiatočník. Zakladám cca 100l akvárium. Zatiaľ mám iba časť rastlín a dekorácií bez rýb. Chystám sa vymeniť 20l vody - prvý krát.
Napustil som si studenú vodovodnú vodu do dvoch kýblov - určených len pre akva používanie. Nechám ju deň odstáť, aby sa zahriala na izbovú teplotu a vyprchal chlór. Potom vypustím 20l vody a dolejem z tých kýblov opatrne do akvária. Pridám Nitrivec a hnojivo pre rastliny. Filter mám vnútorný; keby som mal externý použil by som ho na prečerpanie vody z kýblov do nádrže. Takto tie kýble musím nepohodlne zdvíhať až nad akvárium a pomaly malým prúdom liať aj to nad koreňom, aby som nezvýril dno a nevyplavil rastliny. Pripadá mi to dosť nepraktické a nepohodlné. Navyše takto mením iba 20%vody. Ak by som mal vymeniť viac, musel by som asi kúpiť ďalšie kýble. Ale už si to neviem predstaviť v podstatne väčšík akváriách. (Hoci len začínam, je mi to 100l už malé). Na prípravu 50 a viac litrov menenej vody už asi treba nejaký sud? Ako tú vodu šetrne a jednoducho dostať do akvária?
Možno je to banalita, ale nikde som nenašiel nič na túto tému. Tak prosím poradte a podeľte sa o svoje skúsenosti.
Obrázok používateľa
saki
 
Príspevky: 74
Obrázky: 3
Založený: 20 Dec 2005 18:53 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Výmena vody

Odoslaťod celloo » 08 Jan 2006 19:28 pm

saki, v baumaxe maju take pekne 25L bandasky....su prakticke, na to ze su bandaskami su pekne....a na plochu dvoch kyblov postavis 2x25L=50L....takze aj priestorovo usporne...
celloo
 
Príspevky: 46
Obrázky: 1
Založený: 24 Sep 2005 01:27 am

Re: Výmena vody

Odoslaťod balmar » 08 Jan 2006 20:07 pm

Bez problemov daj vodu rovno z vodovodu.Hlavne nak nieje velký (najlepsie ziadny) teplotny rozdiel.filter necisti v chlorovej vode ale v tej ktoru vypustis z akva.
Obrázok používateľa
balmar
 
Príspevky: 15
Založený: 30 Dec 2005 23:14 pm

Re: Výmena vody

Odoslaťod xitanaf » 08 Jan 2006 20:36 pm

Ja do vedra iba odkalujem, potom strčím do akvarka hadicu, natiahnem ju až do kúpelne a hodím do sprchovacieho kúta. Tam cucnem a nechám vytekať. Pre napustenie mám na hadicu namontovaný čiastočne rozobr. perlátor pre vod. batérie takže hadicu bez problémov nasadím priamo na umývadlovú batériu a napustím akvarko aj tou chlorovanou vodou. Samozrejme, že je potom 24h samá bublinka ale za tie roky som nespozoroval, že by to rastlinám alebo rybám škodilo, a to nepoužívam žiaden prípravok na vytesnenie chlóru z vody.
Obrázok používateľa
xitanaf
 
Príspevky: 365
Obrázky: 19
Založený: 07 Sep 2005 16:26 pm
Bydlisko: Bratislava - Nové mesto

Re: Výmena vody

Odoslaťod Attila Szabó » 08 Jan 2006 20:37 pm

saki počúvaj dobre sem...

Ja mám 700l akva a mením týždenne asi 150-200l vody, čiže viac, ako ty máš akva.
Netreba žiadne odstátie vody. Ak chceš, aby rybky neutrpeli šok od čerstvej vody, tak musíš použiť Aqutan a nie Nitrivec. Nitrivec je na zabehnutie akva, čiže vytvára biologickú filtráciu. Keďže máš nové akva, aj Nitrivec potrebuješ, ale Aqutan by si mal použiť pri každej čiastočnej výmene vody, hlavne ak máš drahé ryby, ako ja.
Ja lejem do akva vodu z jedného kýbla a jednou rukou držím kýbel a druhú dám pod hladinu vody a lejem vodu na ruku, aby prúd nerozvíril piesok a nevyplavil rastliny.
Čiže vypúšťam hadicou a lejem kýblom, cca. 15-20 kýblov týždenne, celé mi to trvá asi 3/4 hodinu a je to v pohode. Ty máš problém s 2 kýblami?
Podstatné je, že nemusíš nechať vodu odstáť. Aqutan vylučuje chlór aj amoniak, preto je dobré ho použiť.
Napúšťať čerstvú vodu cez externý filter nie je dobré, raz som to skúsil ale už nikdy. Na vnútornej strane hadíc sa usádza riasa. Keď otočíš smer prúdenia a voda pretečie od filtra do nádrže, tak ti ten sajrajt napustí do nádrže a potom ti to bude trvať, kým to všetko znovu odfiltruje. Takže hor sa kýblovať :)
Keď sa projektujú veľmi veľké akváriá, tak sa naprojektuje do blízkosti akva vodovod, ktorý priamo napúšťa do akva vodu a odtok sa rieši tiež nejako, aby to bolo plynulé a aby nebolo treba nalievať povedzme 100 kýblov :)
Attila Szabó
 
Príspevky: 244
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 17:25 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Výmena vody

Odoslaťod pierro » 09 Jan 2006 01:16 am

keš som nemal externý filter, kúpil som si UV lampu a k nej malé čepadielko (odhadom 500l/h). keď som si dokúpil ex. filter, myslel som si, že mi bude nanič. ale nie je! :) možno to trochu trvá, ale celú rutinnú pdržbu spravím bez kvapky vody na koberci :)
Obrázok používateľa
pierro
 
Príspevky: 147
Obrázky: 4
Založený: 08 Aug 2005 17:10 pm
Bydlisko: Zvolen


Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.