vysoke dKH a Ph



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Odoslaťod dusik » 28 Máj 2009 07:20 am

Možnosti je niekoľko:
1.Mäkku vodu. Ak poznáš prameň, potok s mäkkou vodou tak ju môžeš zriediť s tou z vodovodu a namiešať si čo potrebuješ.
2. Rezervná Osmóza
3.Rašelinné výluhy. Ale farbia vodu.

Tie hodnoty nie sú katastrofálne. Já mám to isté a udržujem ph 7. Občas vymieňam za mäkkú vodu a trocha mi zrazí KH, alebo pridám Ratajov chelatín. Musíš si to odtestovať.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Reklama

Odoslaťod Raviolka » 28 Máj 2009 09:58 am

MaximusSk napísal:Ahojte ja mam tiez problem s pH a hlavne s UT.
Chybí mi tu informace, v čem vlastně ten problém máš. Předpokládám, že pH, UT a nevímco ještě jsou jen prostředky k dosáhnutí nečeho, ne cíl. Takže co sleduješ, co ti nejde?

(Ad dusik, bod 3 - rašelinové výluhy kromě podomácky vyrobených většinou pH ani UT neovlivní.)
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Odoslaťod dusik » 28 Máj 2009 13:56 pm

Raviolka napísal:(Ad dusik, bod 3 - rašelinové výluhy kromě podomácky vyrobených většinou pH ani UT neovlivní.)


To rešpektujem. Nenapísal som to presne.
Ale neviem si vysvetliť, prečo Ratajov Chelatin, nedá sa povedať, že zníži, ale zrazí ph aj UT. Na účelne zníženie sa nedá použiť.

Keď pridám do vody 50ml na 100l spraví následovné:
UT z 13° na 9-10°
ph z 8 na 7,5 (tento udaj nie je dôležitý, lebo môj test je dosť nepresný)

Ak pridám ešte raz toľko, tak už nepohne z ničím. Možno len oklamal testy :idea: Zistil som to len náhodou. Prečo to tak je :?:
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Poly » 28 Máj 2009 14:22 pm

MaximusSk, ak nemas ziadny problem z chodom akvaria, tak by som tu tvrdost a pH nejak moc neriesil, nie je dolezite natlacit co najviac CO2 do akvaria, ale dosiahnut taky stav, kedy je CO2 v optime (teda okolo 20-35mg/l). Tvrda voda je praveze vyhoda, pretoze mozes CO2 do vody aplikovat bez strachu, ze ti prudko skoci pH, co moze mat fatalne nasledky na ryby. Napr. pri UT 1°dKH ti dodanim 20mg CO2 na l vody klesne pH az o 0,7, teda koncentracia oxoniovych kationov ti stupne vyse 5x, a to by ryby pravdepodobne polozilo :( Pri tvojej tvrdosti ti uplne staci, ak budes udrziavat pH od 7,1 do 7,3. Pokial sa nechystas odchovavat nejake neonky a pod. tak je ta voda uplne v poriadku, nie je to vobec nijak vysoka hodnota, aj vacsine rastlin vyhovuje. :)

Inac nasiel som jednu z ciest na relativne makku vodu do akvaria - prefiltroval som vodovodnu vodu cez Brita filter (filter upravujuci vodovodnu vodu na pitnu - obsahuje uhlikovy filter a mozno este nieco ine) a z 11,5°dKH som dostal 3,0°dKH a pH kleslo zo 7,6 na 6,0 :shock:
UT sa da znizit aj varom - hydrogenuhlicitany, ktore sposobuju tvrdost, sa vyzrazaju vo forme uhlicitanov na stenach varnej nadoby (vodny kamen). V praxi som dospel ale k celkom inemu vysledku: z 11,5°dKH klesla "len" na 9°dKH. Pre vacsi pokles bude treba asi vodu varit dlhsie. pH stúplo zo 7,6 na 8, co je pravdepodobne sposobene vypudenim rozpustenych plynov (O2, ale najma CO2) pri vare. Z ekonomickeho a ekologickeho hladiska je ale prevaranie vody nerentabilne, uz len preto, ze kH nijak vyrazne nekleslo :P Ak chce niekto prevarat, tak moze skusit, ale nechcem vidiet ten ucet za plyn/elektrinu, kedze pri kazdej vymene vody by bolo treba velku cast vody prevarit :o
Ten Brita filter vyzera u mna perspektivne, v takej vode by sa uz dali odchovat aj tetry neonove :twisted:
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod Norman » 28 Máj 2009 14:32 pm

Vo filtroch Brita a ich napodobeninach je v 99% zmes nejakeho zeolitu, aktivneho uhlia a iontomenica. Pri cenach nahradnych kartusi a spotrebe 100l filtrovanej vody mesacne sa do roka na nakladoch vrati mala deionizacna kolonka ;) Inymi slovami Brita je sakra draha hracka :D Jedine ze by sa ti podarilo kupovat nahradne kartuse za vyrobne naklady (odhadujem podla obsahu zloziek na 1 E).
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod dusik » 28 Máj 2009 14:32 pm

Poly napísal:Inac nasiel som jednu z ciest na relativne makku vodu do akvaria - prefiltroval som vodovodnu vodu cez Brita filter (filter upravujuci vodovodnu vodu na pitnu - obsahuje uhlikovy filter a mozno este nieco ine) a z 11,5°dKH som dostal 3,0°dKH a pH kleslo zo 7,6 na 6,0 :shock:


Sú to filtre, ktoré demineralizujú vodu. Napríklad aquel vyrába filter na báze obrátenej osmózy. Sú určene na technicke účely, ale aj tak ich predávajú na úpravu pitnej vody.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Raviolka » 28 Máj 2009 14:46 pm

Poly napísal:Ten Brita filter vyzera u mna perspektivne, v takej vode by sa uz dali odchovat aj tetry neonove :twisted:
Měřil jsi vodivost :?: Bez toho bych účinnost iontoměniče nehodnotila...
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Odoslaťod dusik » 28 Máj 2009 14:54 pm

Raviolka, veš mi odpovedať aj ohľadom toho chelatinu?
http://www.akva.sk/viewtopic.php?p=124466#124466
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Poly » 28 Máj 2009 15:22 pm

Raviolka napísal:
Poly napísal:Ten Brita filter vyzera u mna perspektivne, v takej vode by sa uz dali odchovat aj tetry neonove :twisted:
Měřil jsi vodivost :?: Bez toho bych účinnost iontoměniče nehodnotila...

Nemam to ako zmerat :( Kazdopadne uhlicitanova tvrdost a pH klesla, za ostatne nerucim :o
Dusik: Neviem, ci si myslel len tie Aquel filtre, alebo aj Brita, kazdopadne Brita filtre su priamo urcene na upravu pitnej vody :)
Norman: Njn, na dlhodobe pouzivanie to nie je asi to prave orechove :o
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod dusik » 28 Máj 2009 15:33 pm

Myslel som aquel.
Ale pokiaľ si vezmeš, že kvalitná pitná voda by mala byť mierne zásaditá, tak ho nepovažujem za kvalitný. Teraz myslím Brita.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod MaximusSk » 29 Máj 2009 00:00 am

Poly dik moc za uzitocne info..ale praveze by som chcel skusit aj nieco narocnejsie odchovat lebo zivorodky ma uz nejako omrzeli sa mi to koti jak sproste ...no s tym prevaranim som to skusal aj ja ale vysledky boli mizerne a navyse aj neekonomicke...mam doma nejaku zivicu je to od talianskeho vyrobcu vola sa to MUTACAL ma sa to dat do filtra a vraj to ma znizovat celkovu tvrdost zatial som to este nepouzil pretoze sa bojim davat do akvaria neoverene veci..poznate ten vyrobok niekto a ak hej pomaha to?? skusim pridavat po troche destilku snad sa to zlepsi...
Obrázok používateľa
MaximusSk
 
Príspevky: 539
Obrázky: 153
Založený: 27 Jan 2009 11:09 am
Bydlisko: Trnava

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod horský vlk » 29 Máj 2009 13:09 pm

MaximusSk...podobnym problemom s UT a Ph sa venujem uz roky...a preto mam uz mesiac pod umyvadlom v kupelni reverznu osmozu.ale dobru vodu si urobis aj pomocou raseliny.kyslej,vrchoviskovej.skus dat do 20 litrov tvojej vody liter raseliny a po troch,styroch dnoch pomeraj UT a Ph.a treba pochopit to ze pridavat do vody raselinovy vyluh je nieco uplne iné,ako to čo som pisal o dva riadky vyššie..
Obrázok používateľa
horský vlk
 
Príspevky: 167
Obrázky: 16
Založený: 11 Sep 2007 16:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod vikino » 30 Jún 2009 13:09 pm

vie mi niekto vysvetlit zmenu pH pri zhasnutom osvetleni a pri rozsvieteni? Pri zhasnutom mam v akva pH 6,75 a ked rozsvietim ziarivku nad akva, tak sa pH zacne menit smerom hore a ustali sa na 6,93. :idea: :?:
Obrázok používateľa
vikino
 
Príspevky: 401
Obrázky: 44
Založený: 01 Sep 2006 10:19 am
Bydlisko: Lipt. Mikuláš

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Igypop » 30 Jún 2009 13:24 pm

Pokial más rastliny, tak tie cez den spotrebujú cast CO2, v noci rastliny "nepracujú", preto CO2 pribudne (roznymi cestami) a znízi pH (aspon tak som to kdesi cítal :wink: )
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Odoslaťod vikino » 30 Jún 2009 13:52 pm

Tým to nebude. Tá zmena sa udeje behom 2-5 minút. No a rastlín mám v akva veľmi málo, zanedbateľné množstvo.
Obrázok používateľa
vikino
 
Príspevky: 401
Obrázky: 44
Založený: 01 Sep 2006 10:19 am
Bydlisko: Lipt. Mikuláš

akva

Odoslaťod horský vlk » 30 Jún 2009 14:46 pm

vikino napísal:vie mi niekto vysvetlit zmenu pH pri zhasnutom osvetleni a pri rozsvieteni? Pri zhasnutom mam v akva pH 6,75 a ked rozsvietim ziarivku nad akva, tak sa pH zacne menit smerom hore a ustali sa na 6,93. :idea: :?:

ak si nameral taketo hodnoty mozes si gratulovat!to znamena ze tvoje akvarko žije! :)ale behom 5 minut?tomu moc neverim,prepac
Obrázok používateľa
horský vlk
 
Príspevky: 167
Obrázky: 16
Založený: 11 Sep 2007 16:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod vikino » 30 Jún 2009 15:51 pm

neverim, neverim, hm, no akva je cez den zhasnute, pH 6,75 na meraku, ktoreho sonda je stale ponorena vo vode. Podvecer rozsvietim a na meraku zacne hned stupat pH hore az na 6,93 behom 5-ich minut. Potom sa uz nepohne. Zaujimave. Nerozumiem tomu. :shock: :(
Obrázok používateľa
vikino
 
Príspevky: 401
Obrázky: 44
Založený: 01 Sep 2006 10:19 am
Bydlisko: Lipt. Mikuláš

Odoslaťod Norman » 30 Jún 2009 17:46 pm

vikino: ak mas pH sondu "blizko" zdroja svetla a merak nema teplotnu kompenzaciu tak to moze byt vplyvom teploty sondy. Z hlavy ale neviem ci pH od teploty sondy "stupa" alebo "klesa", ale je to prva vec co by sa mohla tak rychlo prejavit co ma napadla :)
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod vikino » 30 Jún 2009 17:54 pm

dik, Norman, znie to logicky, no ono sa to udeje hned po zapnuti osvetlenia, takze sonda by sa tak rychlo nezohriala a navyse je cela ponorena pod vodou. Napada ma este ci sa nejak neprejaví intenzita osvetlenia = mnozstvo fotonov co zachyti sonda a zmeni akoze nameranu hodnotu pH. :)
Obrázok používateľa
vikino
 
Príspevky: 401
Obrázky: 44
Založený: 01 Sep 2006 10:19 am
Bydlisko: Lipt. Mikuláš

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Poly » 30 Jún 2009 18:42 pm

Hm, zeby na elektrodach dochadzalo k fotoefektu? :shock: Malo pravdepodobne, podla mna to bude tym teplom (osvetlenie zohrieva aj salanim) :)
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod bobo2 » 30 Jún 2009 18:47 pm

Vikino a skusal si sondu na novo nakalibrovat v roztoku a merat po kalibracii??To je moja rada.
Obrázok používateľa
bobo2
 
Príspevky: 64
Obrázky: 9
Založený: 14 Nov 2006 21:10 pm
Bydlisko: Kanianka

Odoslaťod absint » 12 Júl 2009 15:01 pm

nazdar čo je pravdy na tom, že pri vysokom ph rastliny málo alebo skoro vôbec nevyužívajú stopové prvky a tiež Fe ??
Obrázok používateľa
absint
 
Príspevky: 47
Založený: 18 Nov 2008 18:34 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod dusik » 12 Júl 2009 16:13 pm

absint napísal:nazdar čo je pravdy na tom, že pri vysokom ph rastliny málo alebo skoro vôbec nevyužívajú stopové prvky a tiež Fe ??

Raviolka to tu rozpisuje:
http://maniakva.sweb.cz/prvky.htm
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Bason » 14 Júl 2009 19:41 pm

Cavte, mam tiez troska problem s mojimi hodnotami hlavne ph. Mam 160l akva kremicity strk (ziadna reakcia octu) ,lavove kamene, nejaky koren, filtracia fluval205(molitan,biomax,uhlie). Nalial som tam vodovodnu vodu(7ph,17dkh,17gh)zhruba50% a vodu z reverznej osmozy(7ph, neviem dkh,2gh)50% ,vyslo mi to vo finale 7ph, neviem dkh ,9-10gh. Po tyzni behu bez rastlin a zivocichov a pridani bordelu s filtra z akva de sa pestovali africke cichlidy mam hodnoty skoro 8ph, 8.5dkh, 7,5gh. zacal som tam pridivat co2 pasivnym vstrebavanim cez obratenu nadobu a po troch dnoch je to prakticky bez zmeny ph, aj ten uholny filter som vyhodil a aj tak sa to ph nechce znizit a aj ked som po jeho vyhodeni vymenil 30l nebadam ziadny pokles. Ako by bolo najlepsie to ph zrazit? Ď
Obrázok používateľa
Bason
 
Príspevky: 21
Obrázky: 7
Založený: 08 Júl 2009 21:51 pm
Bydlisko: Bytča

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.