vysoke dKH a Ph



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Stanley.Rapper » 27 Mar 2006 23:18 pm

Prosim vas muzete mi poradit mam dKH 19 a Ph nad 8 je to hodne spatne pro rostliny?Jo a je nejaky pripravek na snizeni dKH nebo jen reverzivka?Diky moc
Stanley.Rapper
 
Príspevky: 28
Obrázky: 6
Založený: 23 Mar 2006 13:13 pm

Reklama

Re: Asi stupidni otazka ohledne dKH a Ph!

Odoslaťod Raviolka » 29 Mar 2006 12:16 pm

No to jsou dost extrémní hodnoty, i když ty druhy rostlin co tam máš by se s tím mohly vypořádat (kromě Lilaeopsis, o tom pochybuju). Spíš by mě zajímalo, jak je možné, že máš takovou vodu. Vždyť dáváš CO2 - ty hodnoty jsou měřené kdy, v akváriu po přidání CO2, nebo ti taková voda teče z kohoutku? Odkud jsi?
Nemáš v akváriu nějaký vápenec? A co ten písek/štěrk, není to korálová drť? Na fotkách toho není moc vidět...
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Asi stupidni otazka ohledne dKH a Ph!

Odoslaťod thomas111 » 29 Mar 2006 12:39 pm

Ja som riesil nedavno podobny problem. Ked som zalozil akva, tak som mal pH8.5, CT25. Postupne to kleslo na pH7.5 a CT20. Po pridani CO2 to kleslo pH7, CT15. Skusil som ci nemam nahodou vapencovy strk a zistil som ze trocha je (na kusok strku z akva nalejes ocot, ked zacne bublat, tak strk obsahuje vapnik). Teraz rozmyslam ci ho nevyhodim. Ale asi nie.

Stanley, napis ako dlho mas zalozene to akva?
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: Asi stupidni otazka ohledne dKH a Ph!

Odoslaťod Stanley.Rapper » 29 Mar 2006 13:15 pm

Mam ho zalozene asi tak od rijna bych rekl!Vzdy jsem ho mel jen tak na ryby ale jak jsem videl fotky na tomto foru rekl jsem si ze bych si mohl udelat prijemne doplneni bytu!Rostliny tam totiz vypadaji obravdu nadherne(na tech obrazcich) :o Zkusim to s tim vapencem!Pridavam co2 pouze necely tyden a dnes se chystam udelat novy teszt ph!Tvrodst jsem delam nedavno!tak tri dny zpet!
Stanley.Rapper
 
Príspevky: 28
Obrázky: 6
Založený: 23 Mar 2006 13:13 pm

Re: Asi stupidni otazka ohledne dKH a Ph!

Odoslaťod thomas111 » 29 Mar 2006 13:32 pm

Tak si sprav pH test, CT a zo stupnice odcitaj ci mas dostatok CO2 vo vode. Mozno ti ho tam malo ostava.
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: Asi stupidni otazka ohledne dKH a Ph!

Odoslaťod Raviolka » 29 Mar 2006 13:45 pm

thomas111, máš to nějak popletené. CT nemá s obsahem CO2 ve vodě VŮBEC nic společné.
http://www.sweb.cz/maniakva/chemie5.htm

Volného CO2 v tom akváriu bude pravděpodobně málo - otázka je, co vlastně výsledek testu alkality (dKH) ukazuje. Nemusí to být zdaleka všechno uhličitany, u tak vysokého čísla je to pravděpodobné. Takže množství volného CO2 prostě nezjistíš.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Asi stupidni otazka ohledne dKH a Ph!

Odoslaťod thomas111 » 29 Mar 2006 13:52 pm

:idea: uups, myslel som UT :roll:
sorrac
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Stanley.Rapper » 29 Mar 2006 18:04 pm

JO na snizeni te celkove tvrdosti nestacilo by primichat vzdy trochu destilky?Nevadilo by to rybam?
Stanley.Rapper
 
Príspevky: 28
Obrázky: 6
Založený: 23 Mar 2006 13:13 pm

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Raviolka » 30 Mar 2006 11:55 am

Samozřejmě, že ředěním s destilkou dostaneš měkčí vodu s nižší alkalitou a s nižším pH. Rybám to vadit nebude, pokud to nepřeženeš (obecně není dobré dělat velkou změnu v chemismu vody najednou). Destilka je ale drahá a nepomůže ti, pokud máš v akváriu nějaký ten vápenec.
Když si prostuduješ ten odkaz co jsem tu dávala plus související články o tvrdosti, alkalitě a pH, budeš mít přehled všech možností jak chemismus vody upravit. Ale nepočítej s tím, že tam najdeš nějakou jednoduchou a levnou metodu :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod kaisips » 31 Mar 2007 13:22 pm

ja by som sa chcel opytat . Parametre vody som mal UT 12dKH a pH 7,6 . Zacal som pridavat CO2.Jedine co sa znizilo bolo pH ktore kleslo na cca 6,6 a UT ostalo bez akejkolvek zmeny na 12dKH , nemalo by sa tiez UT znizit ako pH ? :roll:
kaisips
 
Príspevky: 6
Založený: 27 Mar 2007 21:06 pm

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Raviolka » 02 Apr 2007 10:49 am

Kaisips, mělo, i když jen trošku. Záleží to ale taky na tom, co alkalitu způsobuje. Není to ale všechno jedno? :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Richard Tokušev » 02 Apr 2007 13:32 pm

Raviolka napísal:Kaisips, mělo, i když jen trošku. Záleží to ale taky na tom, co alkalitu způsobuje. Není to ale všechno jedno? :wink:


Raviolka, osobne si myslím, že to jedno nie je aj keď najmä v prípade rozmnožovania problémovejších druhov rýb. Pri pH aj rastlinky....
Richard Tokušev
 

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Raviolka » 02 Apr 2007 17:18 pm

RT, co podle tebe není jedno? Jak je voda alkalická? Tak to se do značné míry shodneme. O rozmnožování problémových druhů ryb tu ale nepadla ani zmínka.
Měla jsem na mysli, že pokud naměří, že se pH změnilo a alkalita ne, tak ptát se, jestli se měla snížit, nic nevyřeší. Prostě alkalita neklesla.
Kdyby se kaisips zeptal, jak snížit alkalitu, tak to je jiná... Ale neptá se. Možná to nepotřebuje :idea: Proto jsem nechala otevřený konec, ať se kaisips sám rozhodne, jestli si nad tím chce lámat hlavu nebo se dál ptát.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod kaisips » 02 Apr 2007 20:30 pm

Po pridavani CO2 som ocakal aj pokles UT ale nestalo sa tak ,mozte mi este poradit ako by som hu mohol znizit?
kaisips
 
Príspevky: 6
Založený: 27 Mar 2007 21:06 pm

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Raviolka » 03 Apr 2007 10:44 am

1. Proč chceš snižovat aklalitu? (To je nejdůležitější.)
2. Zkus si ověřit, že v akváriu není nic, co by uvolňovalo uhličitany (substrát, dekorace).
3. Taky zkontroluj, že test je funkční :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Richard Tokušev » 03 Apr 2007 13:51 pm

Raviolka - ospravedlňujem sa ti ak môj príspevok vyznel nejako zle. Nebolo mojim úmyslom do niekoho rýpať. Vôbec by som si to neuvedomil, keby ma na to lunimus neupozornil.
Richard Tokušev
 

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Raviolka » 03 Apr 2007 15:43 pm

:?: Nevyznělo to vůbec jako rýpání, nemusíš se omlouvat.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod kaisips » 06 Apr 2007 22:42 pm

Raviolka napísal:1. Proč chceš snižovat aklalitu? (To je nejdůležitější.)
2. Zkus si ověřit, že v akváriu není nic, co by uvolňovalo uhličitany (substrát, dekorace).
3. Taky zkontroluj, že test je funkční :wink:

Alkalitu sa snazim znizit kvoli pestovaniu rastlin a 12 dKh je dost .Na znizenie UT som skusil varenie ,mrazenie vody -Ut sa sice znizlo ale trvalo to cca 1 den kym sa to vratilo naspat. Skusil som raselinu z UT to ani nepohlo len ph s zmensilo. Asi posledne co mi ostava je zmena substratu lebo som zbadal po mensie sumenie ked som nan nalial ocot . Rozmyslam nad akadamou ta by mala znizit Ut a ph :D
kaisips
 
Príspevky: 6
Založený: 27 Mar 2007 21:06 pm

Re: vysoke dKH a Ph

Odoslaťod Raviolka » 10 Apr 2007 11:39 am

kaisips napísal:Asi posledne co mi ostava je zmena substratu lebo som zbadal po mensie sumenie ked som nan nalial ocot.
No a jsme doma... menší šumění nebo větší, to je jedno. Dokud nevyměníš substrát, tak můžeš s chemií čarovat jak chceš a nepomůže to :wink:
Akadama ti pomůže, ale jde to i bez ní.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Odoslaťod lajko » 24 Sep 2008 21:37 pm

Ahojte ja som nameral v akvarku UT 4 a Ph7.8 CT 13 mam 340 l akv.
choval som afriky,teraz chcem prejst na akvarko z rastlinami uz som aj neake rastliny zasadil . Zda sa mi ta CT akasi vysoka oproti tomu aku pridavam z vodovodu .Z vodovodu mi tecie UT5 Ph8 CT 7 mozu tu tvrdost v akva. zvysovat dva velke kamene {vatovce alebo penovce} neviem presne ako sa volaju, ktore tam zostali po afrikach?Budem ich muset odstranit?
Obrázok používateľa
lajko
 
Príspevky: 57
Obrázky: 3
Založený: 20 Sep 2008 13:57 pm
Bydlisko: Velke Rovne

Odoslaťod Raviolka » 24 Sep 2008 21:48 pm

lajko, kameny tvrdost zvyšovat můžou a ty tvé to dělají :idea:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Odoslaťod lajko » 24 Sep 2008 22:05 pm

Raviolka takze ich budem musiet vyhodit, inak to je nahoda dneska som bol v jednej akvaristike , debatovali sme o rastlinach a predavac hovori ze najlepsie bude ak si pocitam na akva sk co pise raviolka akurat som isiel hladat a tu si mi odpovedala :shock: Este by som sa chcel spytat ci CT a UT ma nieco spolocne lebo sa mi nezda ze CT sa mi zvysila a UT este naopak o 1 stupen kleska oproti vodovodnej , ze preco sa nezvysila aj ta UT.?

A este jedna otazka ako sa da zvysit UT ale pritom potrebujem znizit Ph je to mozne?
Obrázok používateľa
lajko
 
Príspevky: 57
Obrázky: 3
Založený: 20 Sep 2008 13:57 pm
Bydlisko: Velke Rovne

Odoslaťod ceklis » 13 Okt 2008 21:30 pm

Caute

Kupil som si Akvarijni prirodny piesok/strk 1-2mm dal som ho do octu a zacalo uvolnovat jemne bublinky.tkaze obsahuje vapenec aj v zoodome nemaju vihovujuci strk..Nedokazme pomocou CO2 znizit PH pod 7..Bude sa CO2 uvolnovat rastlinam ked Ph je 7.2?? Kh som nemeral ale Gh mam stale 7.
ceklis
 
Príspevky: 18
Založený: 13 Okt 2008 18:16 pm

Odoslaťod MaximusSk » 28 Máj 2009 00:46 am

Ahojte ja mam tiez problem s pH a hlavne s UT . To pH sa mi ciastocne dari zniz pridanim co2 z 8,2na 6 ale pri UT 13 tam toho moc tlacit nemozem pretoze podla Tilmanovej tabulky hrozi rybam otrava.. ale to UT sa ani nepohne uz som v akvariu vymenil aj substrat predtym som mal strk v ktorom som mal aj vapenec tak som ho vyhodil a teraz mam aquaclay ale vysledky su rovnake viete mi niekto povedat cim to moze byt ze mam stale tak vysoke pH a UT..ked prestanem pridavat CO2 tak automaticky za par hodin sa zvysi aj pH. prosim poradte mi :?
Obrázok používateľa
MaximusSk
 
Príspevky: 539
Obrázky: 153
Založený: 27 Jan 2009 11:09 am
Bydlisko: Trnava

Ďalšia

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.