Sorer napísal:Mám novo založené 20 dňové 60l akvárium. Včera som meral obsah NO2 a vyšlo mi 0,22 mg/l. Ryby sú však čulé a vôbec nevykazujú priotrávenie. Žiadna malátnosť, či pohyb pri hladine. Rastliny sú tiež v poriadku, vyháňajú nové listy. Test som použil od Rataja s názvom AZOTIN. Ak má niekdo skúsenosti zo zakladaním akvária a počiatočným chemizmom, budem vďačný ak poradí. Zajtra vymením 1/3 vody ako je odporúčané na teste.
skala napísal:cyklus N trva 39 dni, az vtedy sa doporucuje nasadit ryby, ak mas vsetko nove - strk, piesok, filtracne hmoty, vodu
skala napísal:ale znovu, myslim ze po zalozeni tych 39 dni by malo byt v nadrzi vsetko, co tam bude neskor, okrem ryb. aby som to ujasnil. ci to bude 39 alebo 5 dni je uz na inu debatu.
skala napísal:vai, ked sa kultivuju plesne tak sa kvoli sterilite napr. pipety vystavuju ohnu, takze mi pride tvoj prispevok trochu mimo. akoby nic zive, znamenalo, ziadne ryby. pritom sa casto bavime o bakteriach, o zakale, o mikroorganizmoch. som trochu vedla.
ale znovu, myslim ze po zalozeni tych 39 dni by malo byt v nadrzi vsetko, co tam bude neskor, okrem ryb. aby som to ujasnil. ci to bude 39 alebo 5 dni je uz na inu debatu.
Ano, 14 dni je spravny udaj, ale pre morske akvarium. Z mojich zdrojov (knihy,internet), ale hlavne merani vyplyva, ze po 14 dnoch je mozne sladkovodne akvarium osadit rybami. Samozrejme je to individualne podla akvaria. Ono najlepsie je asi kazdy tyzden zmerat NO2 a ked je nulove zacat s rybickami.skala napísal:no, neviem, podla literatury je koncentracia jedov najvyssia na 15 den ... ale ako vravim podla literatury by som nesiel, uz len preto, ze akvarii mam viacej, a mam z coho cerpat.
Atilla napísal:heh ako keby som sedel na sympoziu kde prednasaju vedci ktorym mena sa nedaju citat preto lebo maju pred a za menom 10 titulov![]()
Atilla napísal:ked som sa stahoval zakladal som akva ako keby od zaciatku novy strk,
nova voda po 24hod co filter (molitan) vycistil vodu a ohrievac ju zohrial som tam supol rastliny a nasledne na to po vyrovnani teploty aj ryby.
skalare,panciernickovia,prisavnici,krevety vsetko prezilo !!!
Atilla napísal:moja rada znieryby zas nie su take citlavky ako z nich robime a taktiez ich zivotne potreby su ine ako nase
Atilla napísal:majko: neviem ci sme sa v niecom uz zhodli a asi to nebude inak ani teraz
Atilla napísal:mas tak trocha ING pristup
Atilla napísal:akurat teoria je od praxe niekedy velmi odlisna
a zacinajuceho akvaristu skor odradi clanok kde sa R2D2 zaobera asi milion vecami a on drzi v sacku 2-3 platy alebo gubky nad prazdnym akva a premysla ci nie je vhodnejsie tie ryby vratit lebo sa docital asi milion informacii ktorym este 1/2 roka nebude rozumietak niekedy vobec
Atilla napísal:poznam 'milion' pripadov kde sa 'akvaristi' o svoje ryby vobec nestaraju o testoch nevedia vodu len dolievaju filter vycistia 2x do roka a podobne ...
napriek tomu sa im rybam dari rastlinky rastu atd ...
Atilla napísal:nerobme zas z akva az taku vedu !
jacik napísal:rozhodne by som netvrdil ze 'druhym je to jedno'.
Pouzil by som skor niekedy. Naco vsak vynaliezat koleso znova. Niekedy je dobre si precitat, co pozorovaniami zistili ini skusenejsi (tym nemyslim seba ale zdroje v litrature atd...) a aplikovat to na konkretne podmienky. Nemusim prist o rybicky, aby som zistil, ze je dobre sem tam vymenit vodu a odat kal.Ja by som do "vedy" urcite zaradil aj pozorovanie lebo je to zaklad vedy. Bez pozorovania sa nikam nedostanes.jacik napísal:pretoze laickym pozorovanim casto objavis viac nez sedenim v knihach cely zivot.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.