Pred rokom takto na velkunoc som si kupil svoje prve 54l akvasrium. Teraz som sa rozhodol, ze by to chcelo nieco viac tak som si objednal Juwel Trigon 190. Pre tento tvar som sa rozhodol hlavne preto ze klasicke akvarium s takymto objemom nemam kde umiestnit.
Rozmery akvaria:
celkovy objem 190l
dlzka strany 70cm
hlbka 60cm
priestorova hlbka od zadneho rohu po stred predneho skla 70cm
Osvetlenie:
zatial budem pouzivat standartne ktore je ktomuto setu dodavane:
Osvetľovacia rampa High-Lite Light Unit 70 cm, 2x 28 watt.
Žiarivky typu 2 x High-Lite Day 28 Watt, 590 mm.
Filteracia akvaria:
Vnútorný veľkokapacitný filter Bioflow 3.0, rozmery 15,5 x 10,2 x 41,7 cm, objem 3 litre. Filtračné média: 1 x Poly Pad 3.0,
1 x Carbon sponge 3.0, 1 x Nitrax 3.0, 1 x Sponge coarse Bioflow 3.0, 2 x Sponge fine Bioflow 3.0.
CO2 chcem pridavat klasicky z flase s elelktromagnetickym ventilom pre vypinanie na noc. Planujem ho zapojit na jednu spinaciu hodinu s osvetlenim. Set este nemam kupeny kedze akvarium mi pride az za 2-3 tyzdne.
Hnojenie:
chcem vyskusat metodu EI paci sa mi hlavne to ze netreba stale testovat vodu.
ale zase naopak su tam nutne tie tyzdenne vymeny vody aspon ½ objemu co pri tomto akva predstavuje 80-90l vody tyzdenne. Ja stouto metodou nemam skusenost a budem rad ak mi napisete aj vase prakticke skusenosti s touto metodou hnojenia.
Dno:
Dno by som chcel aby malo neaku prirodnu farbu. Nechcem cierne kedze chcem dat na strany ciernu tapetu a ani svetle to mam teraz a chcelo by to zmenu. Najviac co sa tyka farby sa mi paci JBL Manado a pod neho by som chcel dat zasobny substrat JBL AquaBasic plus.
JBL aquabasic 2-3cm a JBL Manado nato 5cm +-. Tu by som chcel aj poradit ake skusenosti stymto mate alebo neaku inu alternativu dna.
Ako dekoracie sa mi velmi pacia prirodne veci ako su korene, kamene a hlavne zive rastlinky.
Tak ked som uz pri rastlinkach tak tu je zoznam rastliniek ktore by som mal rad v akvariu. Vzhladom ktomu slabsiemu osvetleniu neplanujem nic narocne na svetlo. Neide o pestovanie neakych vzacnych super narocnych druhov ale aby tie co tam budu boli pekne silne a pekne vyfarbene.
Planovane rastlinky:
Pogostemon erectus
Anubias barteri var.nana (umietnena na korenoch)
Ludwigia ovalis
Helanthium bolivianum ´Latifolius´
Hygrophilia corymbosa ´Siamensis´
Vasicularia dubyana (javsky mach- pomocou silonu prichyteny na korenoch)
Micranthemus umbosum ´Monte Carlo´
Rotula rotundifolia
casom mozno este neaky druh pridam...
Voda bude z mestskeho vodovodu. Nasa obec je uz napojena na vodnu nadrz Starina.
hodnoty vody podla webu su:
PH: 8,12
Tvrdost: 9,41°dKH
NO3: 4,24 mg/l
Fe: 0,03 mg/l
Mn: 0 mg/l
Chlor: 0,152 mg/l
K tej vode by som sa chcel spytat bol by problem ju napustat rovno z vodovodu pri vymene alebo radsej ju nechat odstat ako by sa to spravne malo robit. Najvacsi problem je asi ten chlor ale ked sa rozmiesa stou druhou polkou tak by to vyslo asi na 0,075 mg/l. Ked mam dobre info tak pre rybky je nebezpecna hranica asi 0,125mg/l. Alebo este som pozeraz ze po dopustani vody by som pridal do akvaria pripravok Tetra Aqua Safe na zlepsenie kvality vody.
No ak rybkam. Rybky tam prvy mesiac nebudu ziadne nech sa to akvarium poriadne zabehne. Neviem ci by som mal pouzit neaky pripravok na rychlejsie zabehnutie alebo nechat tomu volny priebeh. V tomto smere si necham poradit. Potom po zabehu prelozim rybky z mojho 54l akvaria nech si plavu vo velkom a mozno dokupim aj neake farebnejsie aby to bolo pestrejsie.
Budem velmi vdacny za kazdu radu, kazdy napad ci postreh k mojim planom. O akvaristike som si toho za ten posledny rok prestudoval plno veci no chybaju mi skusenosti.
Ak by chybali neake info kludne ich na vyziadanie doplnim.
Takze dakujem vsetkym co sa zapoja a prajem krasnu velku noc

Waldo