rozhodol som sa prerobiť rastlinnú stovku, dlhodobo sa trápim s rastlinami. Pre veľký kus dreva je veľa tmavých miest čo limituje priestor kde môžem niečo sadiť. To drevo sa mi síce veľmi páči, ale skúsim to bez neho, použijem niečo menšie. Mám aj pár komerčných kameňov (tuším cloudy rock alebo ako to nazvali), ktoré by som nikdy nekúpil, ale dal mi ich kamoš z akvaobchodu (SZ), tak prečo ich nepoužiť.
Skúsim walstad metódu, keďže inklinujem k prírodnej jednoduchej akvaristike s minimom zásahov. (navyše som vždy chcel skúsiť akvárium so zeminou, keď som ešte ako chlapec ani netušil, že nejaká Diana Walstad existuje)Toto akvarko je bokovka popri väčšej tanganika nádrži.
Momentálne sú tam 4 krásne Apistogrammy vijejita, tetry čierne a tri staré tetry červené, plus tri prisavniky, ktoré namojdušu majú už hádam aj 15 rokov. Tie mi tam vadia, ale z úcty k šedinám a spoločne prežitým rokom ich tolerujem. (1samec a 2samice) Tiež ma zaujíma koľko sa dožijú.
Kôli rybám, ktoré prerábku prečkajú v lavore a hneď budú musieť ísť späť začnem zo zabehnutým filtrom fluval 407, ten by mal pomôcť v počiatkoch kým sa chytia rastliny, časom by som ak to pôjde chcel filter odpojiť a bežať len so svetlom a ohrievačom, ktorý je hlavne v zime u mňa nutnosť.
Svietim WRB svetlom Sinkor 60, akvárium má rozmery 65d x45v x35š.
Použijem súčasné rastliny - Cryptocoryne balansae, Anubiasi, Bolbitis heudeloti, nejaká bucephelandra, jeden echinodorus a ešte dva druhy Cryptocoryne. Plánujem niečo dokúpiť, do popredia by som chcel C.parva prípadne E.tenellus , ďalej možno ešte nejaké echinodorusi. Inšpirujem sa výberom.
Mám už kúpený substrát pre vodné rastliny , a tu ma zaujímajú vaše skúsenosti. Aku hrubú vrstvu dať?
Uvažujem tiež obohatiť ho, mám asi pol kg zvyšného výživného substrátu Tropica - ten tam určite primiešam. Mám aj tyčinky tetra initial sticks. Nerád by som to ale prehnal. Čo si myslíte?
Na vrch vrstva hrubšieho piesku.
PS: po vložení príspevku som si náhodou všimol, že tento mesiac mám 20. výročie na akve. Takže toto nové akvarko venujem tejto príležitosti

Akvárium momentálne vyzerá takto: