tinca34 napísal:Ďakujem za odpoveď ,tých info na fórume je véééľmi veľa preto som napísala konkrétne otázky aspoň z časti ...ešte raz dík za info.
Miloš napísal:korenom nic nepokazis pripadne tam mozes dat nejake zaujimave kamene
vilo napísal:Miloš napísal:korenom nic nepokazis pripadne tam mozes dat nejake zaujimave kamene
do malého akvária radšej nejaké kamene, koreň by som pre istotu nedával (záleží dosť od druhu dreva, niektoré dosť rýchlo znehodnotia malý objem vody).
pre 2 páry gupiek by také 12 litrové akvárium aj stačilo, ak by malo primeraú filtráciu. z rastliniek sú dobré napr. Anubias "nana", menší chumáč "jávskeho machu" (Vesicularia dubyana), na hladinu napr. rožkatec (Ceratophyllum submersum)
Miloš napísal:tak 12l rozhodne pre gupky nestaci
neviem co si predstavujes pod pojmom znehodnoti vodu
vilo napísal:Miloš napísal:tak 12l rozhodne pre gupky nestaci
neviem co si predstavujes pod pojmom znehodnoti vodu
pri dobrej filtrácii vody si myslím, že by nebol problém. samozrejme čiastočná výmena vody by sa mala robiť častejšie. ja som mal s gupkami (a aj inými živorodkami) takú skúsenosť, že pokiaľ sú chované spolu samčeky aj samičky, tak samce prijímajú relatívne málo potravy a skôr sa snažia páriť so samičkami. tým chcem povedať, že vrámci 2 párov by väčšinu výkalov a tým pádom "záťaže" vody mali na svedomí 2 samice. ...čo by sa pravidelnou výmenou časti vody dalo zvládať.
choval som kedysi v cca 10 l akváriu v podobných počtoch gupky aj platy (X.maculatus) a nebol problém
ku koreňom: priznám sa, že všelijakú "chémiu" ohľadom dreva vo vode neovládam, ale určite mnohé drevá dosť výrazne "farbia" vodu - čiže nastáva výluh látok z dreva do vody a tým pádom zmena chemizmu vody. v malom akváriu môže vzniknúť za krátku dobu aj pri čiastočných výmenách vody "čaj", čo nemusí všetkým organizmom v akváriu zrovna prospievať
ale samozrejme, že čím väčšie akvarko, tým lepšie....s tým súhlasím
vilo napísal:Miloš: ok....ja zase tie gupky v malom akváriu nepropagujem, len som písal, že by sa tak dali chovať....s tou témou končím
čo sa týka mäkkej vody, myslím, že ani väčšina živorodiek z nej nebýva nadšená....to je len mýtus, že väčšina tropických rýb žije v "mäkkých vodách"
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.