Začiatočník + 30l akvárium



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 19 Sep 2022 23:46 pm

Zdravím
Hneď na začiatok napíšem že si uvedomujem že táto téma tu už bola niekoľko krát. Viaceré som si prečítal ale aj napriek tomu mám nejaké otvorené otázky.
Za ďalšie si uvedomujem že mnohým z vás ktorý zbadali kombináciu kľúčových slov "začiatočník a 30l" prevrátili oči zo slovami: "Ďalší". Viem že také malé akvárium je pre skúsenejších. Že v ňom je ťažšie udržať stabilne podmienky a podobne. Žial moje priestorové možnosti ma obmedzujú. Akvárium robím ako darček pre dcéru k Vianociam a riešim/plánujem veci dopredu lebo viem že založiť akvárium nejaký čas trvá. Keď už som na toto privolil chcem aby to akvárko nedopadlo ak nejaký gýč kde sa budú rybky trápiť. To znamená žiadne umelé dekorácie či kvety a nevhodné ryby. Proste chcem pekné, fungujúce akvárko s veľa rastlinami a pár rybičkami. Viem že v tejto situácii viacerý odporúčate Betu ale ja chcem viac menších rybičiek ako jednu veľkú. Ale viac nižšie.
Bývam v Nitre čiže mám dosť tvrdú vodu 19.0⁰dH ale rád by som sa vyhol zmäkčovaniu vody.
Rozpíšem jednotlivé veci do bodov aby to bolo prehľadnejšie:
  • Akvárium
  • Plánujem kúpit 30l akváriový set link ktorý obsahuje 4W, 8500K LED svetlo a filter 300 l/h. K tomu chcem dokúpiť 50W ohrievač link.
  • Dno
  • Ako základ plánujem Japanese Soil Normal link ktorý chcem zakryť prírodným pieskom. V tomto si nie som istý akú frakciu použit. Či 3-5 mm alebo radšej 1,4-2 mm. To záleží aj od toho či budem sadiť kobercové rastlinky alebo či to vydá aj na pár pancierničkov ktorý potrebujú holé dno a jemný piesok. Nechám si poradiť.
  • Dekorácia
  • Už mám pripravený tvrdý africký koreň.
  • Rastliny
  • Nechám si poradiť ze ktoré ak aké množstvo. Tu nižšie je výber ktorý sa mi pozdával.
  • Živočíchy
  • Ako základ chcem určite použiť 10 ks Krevetiek a k tomu nejaké 4 ks slimákov Clithon alebo len Kotúľky. Čo sa rybičiek týka je to zložitejšie. Ako som už písal radšej chcem viac malých rybiek ako jednu veľkú. Viem že na daný objem vody ba malo ist tak maximálne 10 nano rybiek ale každá rybka je iná. Také živorodky napríklad produkujú viac bio odpadu pokiaľ viem. Nechám si poradiť ze ktoré a hladne koľko. Rybky vymenúvam podla mojej aktuálnej priority.
  • Zábeh
  • Ďalšia citlivá téma. Ale myslím ze najbezpečnejší spôsob ktorý tu opisujete je akvárium spraviť, osadiť rastlinami, spustiť techniku a vymieňať 1/3 vody týždenne aspoň mesiac kým neprebehne nitrifikačný cycklus. Až potom postupne pridať živočíchy. Viem že názory na rôzne štartovacie prípravky sa rôznia a nutne ich netreba. Avšak chýba mi popis krok za krokom celého procesu. Na anglicky hovoriacich stránkach som našiel detailný postup aj s umelým postupným pridávaním amoniaku ale tu na fóre to nikto nespomína. Nie je to nutné?
    Všeobecné aké testy použivať? Je dobré mať niečo takéto link alebo stačí jednoduchší link. Pri akých hodnotách menit vodu a koľko? Budem rád ak to niekto popíše poprípade ma odkáže na iný zdroj.
Ospravedlňujem sa ze som sa tak rozpísal ale chcel som byt co najdetailnejší aby sme sa bavili o konkrétnych veciach.
Ďakujem
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Reklama

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod vysluzil2 » 20 Sep 2022 02:07 am

Podľa mna dobrý vyber . Ak je to pre začiatočníka , tak set kupovať je správne , malo by tam byt všetko . Dokupovat ohrievač , ak je tam kryt s osvetlením , tak ten to spolu s filtrom vnútorným dostatočne aq výhreje ,je zbytočne , ale nie je na škodu ak je s termostatom .Filter 300 l/hod je silný , takze zvládne pri skúsenom akvaristovi aj väčšie rybky ( úmerne voči aq ) , aj viac rybiek. Takze je to aq vhodne pre zivorodky , tetrovite, kaprovité , ale aj menšie cichlidy , či labyrintky a nezabudnúť na ancistrusa. Pri začiatočníkoch ale je rozumne začínať nie s veľa rybami . By som odporúčal dáke živiny do dna , substrát , ktorý Vám esteticky vyhovuje . Rastliny by som pestované v aq , aj keď pri skúsenejších akvaristoch prosperujú aj skleníkové . A začiatočníka treba vyzbrojiť veľkou trpezlivosťou , nakoľko všetko v aq chce svoj čas .
vysluzil2
 
Príspevky: 1427
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Stando24 » 20 Sep 2022 08:54 am

Pekne naplánované, ale ako prvé podotknem invital japan soil není podkladový substrát čiže stačí ti ten použiť a pancierniky s ním nemajú problém a použil by som frakciu powder do malého akvária. Ale ak chceš piesok tak pod neho môžeš dať dáky výživný zásobný substrá vyvaruj sa Tetre to je bordel, skôr Tropica alebo aj ada je viac na výber. Tie akvária sú pekné čo si vybral, zatiaľ som ho videl len na obrázku ale čo som čítal tak do kupujú si svetlo a invital ho aj má v ponuku tak aj to by som hneď do kúpil.
Rybky razborky galaxky si myslím že nemajú problém sú to krásne rybky tam skôr mäkká voda na odchov, tak isto pekne ukážu tetry ohnivé a ďalšia vec pancierniček malý čiže Corydoras pygmaeus je krásna rybka mám ho v štyroch akváriach je to aktívna hufovita rybka čiže treba min 6ks ideálne 8 a viac. Rastlinky je dobrý a skús pozrieť aj dáke rastlinky rodu Bucephalandra sú to krásne rastliny. Veľa šťastia nech sa darí.
Stando24
 
Príspevky: 363
Založený: 29 Mar 2019 21:23 pm
Bydlisko: Detva

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 20 Sep 2022 17:34 pm

Stando24 napísal:Pekne naplánované, ale ako prvé podotknem invital japan soil není podkladový substrát čiže stačí ti ten použiť a pancierniky s ním nemajú problém a použil by som frakciu powder do malého akvária. Ale ak chceš piesok tak pod neho môžeš dať dáky výživný zásobný substrá vyvaruj sa Tetre to je bordel, skôr Tropica alebo aj ada je viac na výber. Tie akvária sú pekné čo si vybral, zatiaľ som ho videl len na obrázku ale čo som čítal tak do kupujú si svetlo a invital ho aj má v ponuku tak aj to by som hneď do kúpil.


Ďakujem za radu. Nahradím teda Japanese Soil týmto Tropica Substrate.
Tiež pozerám po svetlách ktoré by som pridal k tomu setovému:
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Stando24 » 21 Sep 2022 08:38 am

Ja som myslel skôr to iste 2x majú ho ako náhradný diel https://www.invitalshop.sk/nahradne-die ... im-led-24l
Ale nemuselo by byť zlé dať tam tú Diverza expert color vytiahlo by farby na rybkach a krevetkach.
Stando24
 
Príspevky: 363
Založený: 29 Mar 2019 21:23 pm
Bydlisko: Detva

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod matte » 21 Sep 2022 10:24 am

hmm ja ako amater by som to najskor vyskusal so setovym svetlom, vela svetla a vela zivin moze sposobit exploziu rias a tiez myslim, ze povodny plan s iba japanese soil bol lepsi ako davat vyzivny podkladovy substrat, zbytocna komplikacia, resp. ak neplanujes narocne rastliny, ani co2, tak ja do noveho akva planujem iba https://www.invitalshop.sk/unisoil-akva ... strat-50-l - to je ako dalsi super filter a raz tyzdenne dam nejake hnojivo do vodneho stlpca
krevetky a ohnivky je fajn kombinacia, clithoni su super volba
z rastlin mne idu hlavne anubiasy, bucephalandry, cryptocoryny a echinodorusy
drzim palce a tesim sa na prve fotecky :)
Obrázok používateľa
matte
 
Príspevky: 2086
Obrázky: 56
Založený: 05 Feb 2018 21:22 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 24 Sep 2022 00:00 am

Ďakujem za všetky postrehy a rady. Asi som rozhodnutý že zoberiem tie Tetry Ohnivé (Ak nezoženiem tak Razbory škvrnochvostové). Aký počet na tých 30l. 10 kusov tak ako som písal je v poriadku? Tie by som dal na začiatok po zábehu. Potom s odstupom aspoň ďalšieho mesiaca by som pridal Panciernička malého. Takých 8 kusov ako písal Stando24 alebo to už by bolo prehnané na také akvárium?
Druhá téma ku ktorej mám ešte otvorené otázky sú testy. Plánujem kúpiť kvapkové JBL. Podľa toho čo som si zatiaľ načítal plánujem kúpiť aspoň NO2 a NO3. Čo ďalšie by som mal mať? PH, KH, GH?
Ďakujem
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Stando24 » 24 Sep 2022 08:51 am

Ja osobne si myslím že 10-12 tetier bude v pohode a tak isto 8ks pancierničkov to zvládne ako nič. Čo sa týka testov podľa mňa sú to vyhodené peniaze pre teba. Ja osobne mám jedine pásikov testy konkrétne JBL ale používam ich raz za rok :-) je to zbytočnosť je to len pre jediné informatívny charakter. Keď testy tak informačne tie jbl pásiky 6v1 a troška info, ale osobne kvapkove testy sú zbytočnosť.
Stando24
 
Príspevky: 363
Založený: 29 Mar 2019 21:23 pm
Bydlisko: Detva

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 05 Nov 2022 08:24 am

Deň založenia 4.11.2022
Rastliny:
  • Limnophila sesiliflora
  • Ludwigia repens
  • Ceratopteris thalicroides
  • Anubias nana mini
  • Microsorium pteropus
  • Lobelia cardinalis mini
  • Hydrocotyle tripartita sp. Japan
  • Cryptocoryne wendtii
  • Bucephalandra "Mini Red"
Prílohy
DSC_0228.JPG
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 16 Nov 2022 19:03 pm

12. deň
Prvý obyvatelia: 7 Okružákov (Planorbella duryi)
Prílohy
DSC_0230.JPG
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod matte » 22 Nov 2022 13:45 pm

pekne, vyzera, ze rastlinkam sa dari, vodu nevies doliat az po dekel? a do dna by som hodil vežovky, nech to prevzdusnia
Obrázok používateľa
matte
 
Príspevky: 2086
Obrázky: 56
Založený: 05 Feb 2018 21:22 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 22 Nov 2022 15:27 pm

matte napísal:pekne, vyzera, ze rastlinkam sa dari, vodu nevies doliat az po dekel? a do dna by som hodil vežovky, nech to prevzdusnia
Ďakujem za pripomienky. Popravde vyzerá že Hydrocotyle tripartita sa nechytá a postupne ju likvidujú slimáky a Limnophila sessiliflora tiež skôr mizne. Ale inak fajn.
Vodu az po dekel nemôžem lebo je tam uz taký zvláštny filter v kryte.
S vežovkami chcem počkať aspoň ten prvý mesiac nech sa rastliny zakorenia.
Skôr rozmýšľa že čo dať po zábehu skôr. Ryby alebo krevetky.

Sent from my XQ-BT52 using Tapatalk
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod vilo » 23 Nov 2022 00:16 am

Prochy: ja by som dal prvé krevetky
Obrázok používateľa
vilo
 
Príspevky: 384
Obrázky: 56
Založený: 04 Jan 2007 17:00 pm
Bydlisko: Trnava, Bratislava

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Marshall » 24 Nov 2022 23:52 pm

Este si nenapisal, cim to hnojis. Lebo rastliny, ktore ti odchadzaju cerpaju podstatne mnozstvo zivin z vody a rastu relative rychlo, takze na nich uvidis najskor nejaky deficit.
Obrázok používateľa
Marshall
 
Príspevky: 162
Založený: 20 Jan 2018 21:28 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 25 Nov 2022 07:36 am

Marshall napísal:Este si nenapisal, cim to hnojis. Lebo rastliny, ktore ti odchadzaju cerpaju podstatne mnozstvo zivin z vody a rastu relative rychlo, takze na nich uvidis najskor nejaky deficit.
Aha tak to môže byt teda problém lebo nehnojim. V dne je zasobny substrát od Tropica. Odporučili by ste mi niečo?

Sent from my XQ-BT52 using Tapatalk
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Marshall » 25 Nov 2022 12:45 pm

Budes potrebovat makro a mikro. Na trhu je dost znaciek, ale isiel by som uz do niecoho kvalitnejsieho ako Tropica alebo Masterline.
Tu na fore si vsetci tykame pokial viem, tak sa nehanbi a hlavne si zaloz temu v prislusnej sekcii Vase akvaria. Vela zdaru.
Obrázok používateľa
Marshall
 
Príspevky: 162
Založený: 20 Jan 2018 21:28 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 25 Nov 2022 15:31 pm

Marshall napísal:Budes potrebovat makro a mikro. Na trhu je dost znaciek, ale isiel by som uz do niecoho kvalitnejsieho ako Tropica alebo Masterline.
Tu na fore si vsetci tykame pokial viem, tak sa nehanbi a hlavne si zaloz temu v prislusnej sekcii Vase akvaria. Vela zdaru.
Vdaka za tip.
Je možné presunúť/skopírovať túto moju tému do tej sekcie "Vaše akváriá"? A je problém že ju mám tu?

Sent from my XQ-BT52 using Tapatalk
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod vincent van gogh » 26 Nov 2022 18:27 pm

Nazdar. Prečítal som si tému a vôbec neprevraciam oči, že "další, začiatočník". Naopak, chválihodné, že chceš spravit dcére radost a to dokonca úplne príčetným akvaristickým postupom.

Každý nejako začínal , ono sa to časom tak nejak vyvrbí. Len také drobnosti : Ja ked som mal Hydrocotyle tripart. , tak som si dal tú námahu a rozobral ten spletenec na viac kúskov. Potom išla lepšie. Ked si sa edukoval v rastlinstve , tak iste vieš, že aj Microsorum sa nájde v takej mini variante. To by esteticko-opticky lepšie zapadlo. Kôli "mobilite" som ho dával radšej na kusok korena a tak si ho mohol lepšie posúvat a premiestnovat . To len ked vidím ako je na tom ploskom kameni.

A na hnojenie bacha. Ked ti to nebuú stíhat spotrebovat rastliny- pri tom správnom svetle, -tak riasa ako prase.
Obrázok používateľa
vincent van gogh
 
Príspevky: 1683
Založený: 28 Sep 2013 12:21 pm
Bydlisko: BA

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 26 Nov 2022 21:02 pm

vincent van gogh napísal:Nazdar. Prečítal som si tému a vôbec neprevraciam oči, že "další, začiatočník". Naopak, chválihodné, že chceš spravit dcére radost a to dokonca úplne príčetným akvaristickým postupom.

Každý nejako začínal , ono sa to časom tak nejak vyvrbí. Len také drobnosti : Ja ked som mal Hydrocotyle tripart. , tak som si dal tú námahu a rozobral ten spletenec na viac kúskov. Potom išla lepšie. Ked si sa edukoval v rastlinstve , tak iste vieš, že aj Microsorum sa nájde v takej mini variante. To by esteticko-opticky lepšie zapadlo. Kôli "mobilite" som ho dával radšej na kusok korena a tak si ho mohol lepšie posúvat a premiestnovat . To len ked vidím ako je na tom ploskom kameni.

A na hnojenie bacha. Ked ti to nebuú stíhat spotrebovat rastliny- pri tom správnom svetle, -tak riasa ako prase.


Ďakujem za reakciu. Každú si vážim.
Hydrocotyle tripart. je redšie (slimáky na ňom popracovali) ale zatiaľ stále žije tak uvidím ako to s ním dopadne.
Microsorum: Tiež som si už dávnejšie uvedomil ze som to s ním trochu prehnal a tá mini varianta by bola lepšia. Do budúcna budem múdrejší.
Po troch týždňoch uz vidím určité problémy tak sa chystám na zmenu filtra a svetla. Doplním viac info keď budú aj fotky.

Sent from my XQ-BT52 using Tapatalk
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod j » 27 Nov 2022 10:45 am

To Hydrocotyle som mal v dvoch akvárkach a vydržalo +-rok, rok a pol.
j
 
Príspevky: 1180
Obrázky: 4
Založený: 13 Dec 2004 08:42 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 01 Dec 2022 00:48 am

Obšírnejší update po 26 dňoch od založenia.
Testy (prúžkové od JBL):
  • NO3: 10 mg/l
  • NO2: 0 mg/l
  • GH: 7°d - 14°d
  • KH: 15°d
  • PH: 7.6
Vo všeobecnosti vyzerá akvárium v poriadku. Slimáky zjavne prosperujú aj keď tie asi nie sú spoľahlivý indikátor ničoho.
Trápi ma však kondícia niektorých rastlín.
  • Problém s Hydrocotyle tripartita sp. Japan som tu už písal. Od vysadenia podstatne zredla a slimáky sa na nej pravidelne pasú. To však pripisujem adaptácii.
  • Limnophila sesiliflora tiež neoslnila. Stonky ktoré stále žijú prakticky nenarástli a zhruba 2/3 zmizli úplne.
  • Ceratopteris thalicroides sa prvé dva týždne javila veľmi sľubne. Vyháňala nové listy ale aktuálne tie nové listy strácajú na farebnosti. Blednú a na niektorých sú hnedé fľaky. Na riasu to nevyzerá. Priložil som aj detailnú fotku.
Všetky ostatné rastliny zatiaľ celkom prosperujú a vyháňajú nové listy. Jedna stonka Ludwigia repens to už dotiahla na hladinu.

Ďalšou vecou sú riasy ktoré sa posledné dni objavili. Na fotke som ich zvýraznil krúžkom. Jedno je zjavne zelená vláknitá riasa na dreve na najviac osvetlenom mieste. Zatiaľ žiadna katastrofa. Druhý exemplár je na liste Anubiasu a vyzerá ako bledo hnedé krátke vlákenka ktoré sa pohybujú v prúde vody. Neviem aký druh by to mohol byť a či mám mať obavy.

Čo by ste mi odporučili k tým rastlinám a riasam. Je to nedostatkom mikroprvkov? Kúpil som Tropica Premium Nutrition ale zatiaľ som ho nepoužil kým sa neporadím. Predpokladám že treba začať radšej pomaly a pozvoľna zvyšovať dávky aby som nepodporil riasy ale rastliny.

Dôležitá zmena ktorú plánujem je zmena filtra (vysvetlím v ďalšom poste) a možná zmena svetla.

Tiež zvažujem či by som už mohol pridať pár Trpasličích krevetiek Neocaridina davidi. Čítal som viac názorov že je lepšie ich pridať ešte pred rybami ale na druhú stranu ich odporúčajú pridať až neskôr keď je akva poriadne zabehnuté. Najbližšiu nedeľu plánujem ísť na Fauniu v Nitre a tam by som možno zohnal nejakú peknú farbu. Čo myslíte?

Ďakujem
Prílohy
IMG_5896.JPG
IMG_5897.JPG
IMG_5894.JPG
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod matte » 01 Dec 2022 10:37 am

ja by som nič nemenil, set musi fungovat, a ja v minickach som nikdy nehnojil a mal som ich total zarastene, rastliny co nejdu - kaslat na ne, dosadil by som mozno nejaku valisneriu dozadu, krevetky davaj jasne
inak podla mna si zbytocne velke kamene dal pod microsorum a bucephalandru, mne sa prave osvedcilo ich dat na mensi clenity lavovy kamen, aby sa im korene rychlejsie zapichli do substratu
Obrázok používateľa
matte
 
Príspevky: 2086
Obrázky: 56
Založený: 05 Feb 2018 21:22 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 06 Dec 2022 00:57 am

matte napísal:ja by som nič nemenil, set musi fungovat, a ja v minickach som nikdy nehnojil a mal som ich total zarastene, rastliny co nejdu - kaslat na ne, dosadil by som mozno nejaku valisneriu dozadu, krevetky davaj jasne
inak podla mna si zbytocne velke kamene dal pod microsorum a bucephalandru, mne sa prave osvedcilo ich dat na mensi clenity lavovy kamen, aby sa im korene rychlejsie zapichli do substratu

Ďakujem za postrehy. Tú Vallisneriu si urcite zoženiem.
Kamene sú väčšie ale tie tam boli skôr ako rastliny. Nemám potrebu ich presúvať a obe rastliny ich pekne obrastajú aj tak. Bude to trvať dlhšie ale to nevadí.
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Re: Začiatočník + 30l akvárium

Odoslaťod Prochy » 06 Dec 2022 01:10 am

Tak ako som už písal rozhodol som sa zmeniť filter. Pôvodný setový filter bol vymyslený tým spôsobom že bol schovaný na vrchu v kryte. Malo to svoje výhody lebo v akvárku nič nezavadzalo a nebolo vidieť a aj filtračného média sa doň zmestilo celkom dosť ale prinášalo to dve veľké nevýhody:
  • Zadná horná časť bola úplne neosvetlená.
  • Manipulácia v akvárku bola sťažená.
spolu_bok.JPG
spolu_vrch.JPG

Celú tú hornú časť som odpílil (ach toho bordelu vo vode) a nahradil som ho novým filtrom AquaEl Turbo Filter 500 + som dokúpil aj rozstrekovaciu rampu.

Z výsledkom som spokojný. Manipulácia, osvetlenie a aj prúdenie je oveľa lepšie. Samozrejme vyskytli sa aj problémy keďže mi do akva napadalo veľa plastových pilín (nový filter pekne pozbieral) a tiež sa mi pri tom uvoľnil koreň.
Prochy
 
Príspevky: 26
Založený: 16 Sep 2022 21:16 pm

Ďalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 8 hostí.