Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod isis2000 » 01 Okt 2018 15:33 pm

Dobrý deň,
som úplná začiatočníčka a kúpila som si toto akvarium: TETRA AquaArt biele LED 30L / 35 x 25 x 35 cm
1.) akvárium - sklenené, 35 x 25 x 35 cm, 30 L, 4mm hrubé sklo
2.) filter - Tetra Brillant filter - zaručí kvalitnú filtráciu
3.) kryt s osvetlením - 9,6 W LED osvetlenie, prepínanie nočného a denného svetelného režimu.
Prikupila som vyživovy substrát (stare dno), jemny strk 4 mm hruby, vzduchovač so vzduchovacím kamienkom.

Chcem sa spýtať, či potrebujem ohrievač, teplomer a príp. iné technické prostriedky. Tiež neviem ako asto mám používať vzduchovač.
Chcela by som kupiť rybičky (nie krevetky) ale neviem, aké sú najvhodnejšie. Čítala som tu viac príspevkov, ale niektoré si dosť protirečia. Taktiež by som bola vďačná za radu ohľadom rastliniek. Do akvarka chcem kúpiť tiež nejaké drievko a nejaký kameň. Tiež som dosť zmätená z chemických prípravkov do vody. Ak som si správne načítala založenie akvaria trvá cca 3-4 týždne. Len som nepochopila, či stačí dať substrát, piesok, rastliny, kamne a drievko, spustiť filter a počkať ten cca mesiac, alebo už treba riešiť aj chemické zloženie vody... v tomto mám chaos a vopred sa ospravedlňujem všetkým za tieto jednoduché otázky.
Taktiež neviem či nové akvarko stačí umyť len obyčajnou vodou, a tiež či do neho stačí dať normálnu vodu z vodovodu?
isis2000
 
Príspevky: 28
Obrázky: 4
Založený: 01 Okt 2018 09:05 am

Reklama

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod Hora » 01 Okt 2018 17:25 pm

isis2000 napísal:Chcem sa spýtať, či potrebujem ohrievač, teplomer a príp. iné technické prostriedky. Tiež neviem ako asto mám používať vzduchovač.

Ahoj,ohrievač podľa osádky.
Keď chceš Bojovnicu áno,pri ostatných odolnejších rybkách netreba v izbovej teplote.
Teplomer hoci nebudeš ohrievať je fajn.Aspoň vieš približne teplotu pri menení vody,aby si nerobila teplotné šoky a v lete pri horúčavách jemne schladzovala vodu.V prípade konkrétnych chorôb je ale nutnosť vodu ohriať a udržiavať pár dní vyššie teploty ako izbovú.
Kamienok je zbytočný,motorček napoj na filter a jemne nastav vzduch v bublifuku,nie silno.
isis2000 napísal:Chcela by som kupiť rybičky (nie krevetky) ale neviem, aké sú najvhodnejšie. Čítala som tu viac príspevkov, ale niektoré si dosť protirečia. Taktiež by som bola vďačná za radu ohľadom rastliniek. Do akvarka chcem kúpiť tiež nejaké drievko a nejaký kameň. Tiež som dosť zmätená z chemických prípravkov do vody.

Do toho malého akvária menšie a odolnejšie druhy,aby si nemusela riešiť úpravy vody.S vhodným výberom je to potom ľahšie.
Popozeraj Razborky škvrnochvosté,Dánia galaxy,Tetra ohnivá,alebo napíš tvoj výber.Z menovaných kľudne do 30ks a k nim pancierníček malý min. 6ks na pratanie popadaného krmiva.Ten štrk je ale pre také malé rybky dosť hrubý,nevydolujú všetko.Aj pekný samec len jeden Bojovnice,no už ohrievanie treba aspoň na 26*C.Zváž si,či ti viditeľný ohrievač na zadnej stene stojí za to.
Rastliny nenáročné na svetlo a živiny.Ja v podobnom nemám zasadené nič,len Jávsky mach na dreve a Ceratophylum na hladine.Takto to je minimálne bezúdržbové a nemusím rýpať v dne.Ak chceš sadiť,je dosť rastlín k tým podmienkám.
isis2000 napísal:Ak som si správne načítala založenie akvaria trvá cca 3-4 týždne. Len som nepochopila, či stačí dať substrát, piesok, rastliny, kamne a drievko, spustiť filter a počkať ten cca mesiac, alebo už treba riešiť aj chemické zloženie vody... v tomto mám chaos a vopred sa ospravedlňujem všetkým za tieto jednoduché otázky.

radšej minimálne štyri týždne,kým nabehne nitrifikácia a hej,založíš so všetkým+nonstop pustený bublifuk,ak použiješ vodu z vodárni a nie studňovú,nateraz by som s jej zložením hlavu nelámal.Môžeš si pozrieť informatívne hodnoty pH,NO3,GH na stránke vodárni odkiaĺ si.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod isis2000 » 01 Okt 2018 17:35 pm

Dakujem za odpoved. Ten motorcek vzduchovac sa da zapojit do kazdeho filtra? ja som si myslela ze iba cez hadicku a prip. kamienok do akvaria...
Nevadi, uvidim ked mi to vsetko pride Do konca tyzdna by som mala mat vsetko doma. Chcela som uz dopredu vsetky informacie, aby so mohla hned zacat so zalozenim, aby som potom v rychlosti neurobila fatalnu chybu. I ked uz zacinam mat aj strach pretoze tych informacii je velmi vela a chvilami sa v nich stracam:(
isis2000
 
Príspevky: 28
Obrázky: 4
Založený: 01 Okt 2018 09:05 am

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod Hora » 01 Okt 2018 18:35 pm

isis2000 napísal:Ten motorcek vzduchovac sa da zapojit do kazdeho filtra? ja som si myslela ze iba cez hadicku a prip. kamienok do akvaria...(

tak oprava,filter Tetra brilant vyhodí celú stránku klasického starého bublifuku a myslel som,že kvôli nemu si dokupovala vzduchovací motorček.Lenže ty máš set,kde je vnútorný filter Tetratec EasyCrystal,nie brilant,,tak netreba nič,len ho vložiť a pustiť.Ten motorček s kamienkom je zbytočne dávať,vyzerá to fajn bublinky,no vyháňa z vody CO2 potrebné rastlinám.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod matte » 01 Okt 2018 19:19 pm

30 ohniviek, 6 pygmejov a bettak nie je vela na 30l? ja tolko nemam v 60l..
Obrázok používateľa
matte
 
Príspevky: 2086
Obrázky: 56
Založený: 05 Feb 2018 21:22 pm

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod matus.galan » 01 Okt 2018 23:05 pm

Tetra ohniva na 30L mi pride dost male akva aj ked uy som co to vide. Ja mam 15x v 70L akva a k tomu pigmejov a male razborky a samica bojovnice. Teplota vody udrziavana na 25C.

Siel by som do danio erythromicron alebo microrasbora galaxy. Ak im das dostatok rastlin tak to bude fajn a kludne tam moze byt aj samica bojovnice, ta je odolnejsia aspon z mojich skusenosti ako samcek.


Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod Hora » 02 Okt 2018 07:58 am

matte napísal:30 ohniviek, 6 pygmejov a bettak nie je vela na 30l? ja tolko nemam v 60l..

Cielene som išiel po Boraraskách s tým počtom podľa mojej skúsenosti,kde to nie je veľa,vyprodukujú minimum odpadu.Napísal som možné druhy,aby nerozmýšľala nad neonkami trebárs,ona sa zatiaľ rozkukuje,nekupuje. :wink:
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod isis2000 » 02 Okt 2018 09:36 am

Ďakujem za odpovede.
Mám ďalšie otázky. Keďže som si vdzuchovač už objednala, či ho môže používať každý deň aspoň chvíľu:) pre deti to bude zaujímave, ale zasa aby ot neublížilo rybkám.
Chcem sa spýtať Hora na ten výber. pochopila som že živorodky asi nie sú vhodne...? Tiež na čistenie prečo nie prísavakník ale navrhovaný pancierniček? Tiež som simyslela že stačí jedne prísavník, resp. pancierniček. To by bolo málo na toto akvárium?
Kedže som úplná začiatočníčka chvela by som veľmi nenáročné rybky, ale zas aby akva bolo aj pekné:) Tiež sa už chcem rozhodnúť teraz, pred tým ako akva založím, aby som aj výber rastlín prispôsobila rybkám.
Zatiaľ sa mi páčia tie rasbory a danie. Chcela by som čo najviac, ale pohcopila som, že to nie je tá správna cesta, chcem aby sa trybky mali u nás dobre, aj napriek malému akva. T&kže koľko by bolo podľa Vás tak akurát?
A aké rastliny pre tieto druhy rybiek sú vhodné?
isis2000
 
Príspevky: 28
Obrázky: 4
Založený: 01 Okt 2018 09:05 am

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod isis2000 » 02 Okt 2018 10:09 am

Este k filtru - podla popisu mam tento: Tetra Brillant filter - apson podla popisu na nete. Akva aj vsetko cakam kazdy ze mi pride....takez potom ten vzduchovac by mohol byt pusteny aj dlsie?
isis2000
 
Príspevky: 28
Obrázky: 4
Založený: 01 Okt 2018 09:05 am

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod Hora » 02 Okt 2018 11:48 am

isis2000 napísal: pochopila som že živorodky asi nie sú vhodne...? Tiež na čistenie prečo nie prísavakník ale navrhovaný pancierniček? Tiež som simyslela že stačí jedne prísavník, resp. pancierniček. To by bolo málo na toto akvárium?
Kedže som úplná začiatočníčka chvela by som veľmi nenáročné rybky, ale zas aby akva bolo aj pekné

Prísavník na tak malé akvárium nie.Aby pôsobilo opticky väčšie,tak mini rybky a k ním prísavník nepasuje, potrebuje viac priestoru,aktívny je prevážne po vypnutí svetla.Pancierník je celodenne aktívna skupinová ryby a potrebuje spoločnosť vlastného druhu kvôli eliminácii stresu.Na výber je množstvo Pancierníkov,ale aby boli veľkostne podobné s rybkami v akváriu,tak preto
https://rybicky.net/atlasryb/pancernicek_maly
Až teraz píšeš deti, Razborky sú plaché,bojazlivé rybky,Bojovnica je lepšia voľba k deťom a to akvárium by bolo priestorovo super.
isis2000 napísal:A aké rastliny pre tieto druhy rybiek sú vhodné?

http://surpanblog.cz/rubriky/hlavni-str ... do-akvaria
isis2000 napísal:Mám ďalšie otázky. Keďže som si vdzuchovač už objednala, či ho môže používať každý deň aspoň chvíľu:) pre deti to bude zaujímave, ale zasa aby ot neublížilo rybkám.

urob si ako chceš,ja som ti napísal,prečo nepoužívať vzduchovanie pri rastlinnom akváriu,ale máš ho v rezerve a hodí sa pri liečení chorôb,jesť nepýta :)
isis2000 napísal:Este k filtru - podla popisu mam tento: Tetra Brillant filter - apson podla popisu na nete. Akva aj vsetko cakam kazdy ze mi pride....takez potom ten vzduchovac by mohol byt pusteny aj dlsie?

hej,niekoľko predajcov uvádza tento filter,ale na balení je odfotený vnútorný filter s čerpadlom
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod isis2000 » 02 Okt 2018 12:26 pm

Kedze akvarko budem mat doma uz zajtra, tak som uz vybrala tieto rybicky: Danio margaritatus, boraras maculatus a Corydoras pygmaeus. Z každého cca 6 ks. Prosím môže byť takýto výber? Resp. este rozmyslam nad Boraras urophthalmoides namiesto boraras maculatus.
Kedze ide o azijske rybicky tak aj rastlinky som sa snazila vybrat z tejto obalsti: Cryptokoryna červená - Cryptocoryne affinis
Kryptokoryna Wendtova - Cryptocoryne wendtii Brown, Loděnka střídavá - Taxiphyllum alternans , Loděnka Barbierova - Taxiphyllum barbieri a Ceratophyllum demersum. Samozrejme nie všetky. Tu by som veľmi ocenila vaše rady, pretože tie rastlinky už možno budem sadiť zajtra...
A ešte otázka, v prípade, že mi "schválite výber" rybičiek a rastín, dajú sa tieto zohnať rel. ľahko v bežných akva obchodoch?
isis2000
 
Príspevky: 28
Obrázky: 4
Založený: 01 Okt 2018 09:05 am

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod Hora » 02 Okt 2018 14:42 pm

isis2000 napísal:Danio margaritatus, boraras maculatus a Corydoras pygmaeus. Z každého cca 6 ks. Prosím môže byť takýto výber? Resp. este rozmyslam nad Boraras urophthalmoides namiesto boraras maculatus.

Nie je voda ako voda a o tvojej vode zatiaľ nič nevieš,ale chceš na chemizmus náročnejšiu rybu,lebo čo??? je krajšia?
B.maculatus bude žiť omnoho kratšie v nevhodnej vode ako odolnejšia urophthalmoides .Pozri si pre obidve zloženie vody.Kým prvá potrebuje mäkkú vodu,druhá v pohode vydrží aj stredne tvrdú až tvrdú,ktorá je vo vodovodoch väčšiny Slovenska.Rozdiel je už aj v teplote,kde pri maculatus treba prihrievať vodu.
Po 6ks je total máloz každého,hoc sa to udáva ako minimum.Najmenej by som bral 10 a vhodnejšie početnejší jeden druh ako tri
keď naozaj platí
isis2000 napísal: chcem aby sa trybky mali u nás dobre, aj napriek malému akva.


Tieto konkrétne rybky nie sú v každej akvaristike zohnateľné,podľa toho odkiaľ si,ale na akvaburzách ich kúpiš isto,prípadne Bazoš
https://zvierata.bazos.sk/inzerat/90425 ... kvarii.php
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod isis2000 » 02 Okt 2018 16:58 pm

Som z Trnavy. Voda podla vysledkov vodarenskej spolocnosti je tvrda: viac ako 21 N. Treba ju zmakcovat?
Pochopila som ze vyber nebol dobry, takze b.urophthalmoides je urcite vhodnejsia. A k tomu teda uz len tie pancierovniky?
isis2000
 
Príspevky: 28
Obrázky: 4
Založený: 01 Okt 2018 09:05 am

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod Luker13 » 02 Okt 2018 21:39 pm

u teba je problem skor v tom, ze mas na zaciatocnika velmi male akvarium a tym padom aj dost obmedzene moznosti co sa rastlin tyka. do takeho maleho akvaria by som to riesil nejakou valisneriou, cryptocorynou, anubiasom, pripadne by som tam dal machy.

ryby su druha kapitola... je sice fajn rozmyslat, aku osadku tam pustit, ale tu tam daj az mesiac od zalozenia, pretoze v akvariu bude prebiehat biologicky proces/y, ktore sa zhruba po mesiaci ustalia a bude tam vhodna "atmosfera" pre ryby. do takeho maleho akvaria by som isiel s danio galaxy, pripadne par krevetiek...
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1745
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod theyseemly » 03 Okt 2018 17:25 pm

Hora napísal:
isis2000 napísal:Danio margaritatus, boraras maculatus a Corydoras pygmaeus. Z každého cca 6 ks. Prosím môže byť takýto výber? Resp. este rozmyslam nad Boraras urophthalmoides namiesto boraras maculatus.

Nie je voda ako voda a o tvojej vode zatiaľ nič nevieš,ale chceš na chemizmus náročnejšiu rybu,lebo čo??? je krajšia?
B.maculatus bude žiť omnoho kratšie v nevhodnej vode ako odolnejšia urophthalmoides .Pozri si pre obidve zloženie vody.Kým prvá potrebuje mäkkú vodu,druhá v pohode vydrží aj stredne tvrdú až tvrdú,ktorá je vo vodovodoch väčšiny Slovenska.Rozdiel je už aj v teplote,kde pri maculatus treba prihrievať vodu.
Po 6ks je total máloz každého,hoc sa to udáva ako minimum.Najmenej by som bral 10 a vhodnejšie početnejší jeden druh ako tri
keď naozaj platí
isis2000 napísal: chcem aby sa trybky mali u nás dobre, aj napriek malému akva.


Tieto konkrétne rybky nie sú v každej akvaristike zohnateľné,podľa toho odkiaľ si,ale na akvaburzách ich kúpiš isto,prípadne Bazoš
https://zvierata.bazos.sk/inzerat/90425 ... kvarii.php


Thanks for the link.
theyseemly
 
Príspevky: 2
Založený: 03 Okt 2018 17:15 pm

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod isis2000 » 04 Okt 2018 07:38 am

Dobre rano,
tak akvarium som zalozila, dala som tri rastlinky: cryptocorina, hydrophila a javsky mach. Ten mach mi vsak plava a nedrzi dolu. Myslite ze po ase pojde na dno aj sam alebo ho treba prichytit?
isis2000
 
Príspevky: 28
Obrázky: 4
Založený: 01 Okt 2018 09:05 am

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod matte » 04 Okt 2018 10:21 am

hyGrophila a mach treba prichytit o kamen, o drevo, ja som ho mal zviazany nerezovym drotom, teraz uz od drotu je odpojeny, ale je rozrasteny popod vacsie rastliny, tak uz drzi na dne
posli fotecku!
Obrázok používateľa
matte
 
Príspevky: 2086
Obrázky: 56
Založený: 05 Feb 2018 21:22 pm

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod matus.galan » 04 Okt 2018 23:45 pm

Malo rastlin a hlavne malo rychlorastucich nehovoriwc o tom ako funguju.

Takze len na rychlo kedze na google a youtube by si to uz nasla.

Mach sa privezuje alebo prilepuje na kamene alebo korene.
Ja mach osobne privezujem silonom. Jednoducho capnes mensi kusok na nejake miesto a obmotas doslova aby drzal. Nikdy nedavas cely kupeny kus na jedno miesto alebo kamen. Mach mozes kludne rozdelit na viac mensich chumacov a priviazat alebo prilepit sekundakom. On sa postupne uchyti a rozrastie. Rovnako aj ked ho prychytis silonom tak sa bude rozrastat. Daj si do youtube “how to attach moose to wood”

Hygrofila to iste. Okrem toho,ze bude potrebovat svetlo tak sa prichytava zasa bud na korene alebo kamene. Znova bud sekundak alebo silon. To su take bezne aby si neposkodila stonku.

Potrebujes tam napr nejaku valisneriu ta rastie rychlo a urobi ti vzadu v akva peknu stenu.

Cryptocoryne tych je kopec, tam si treba premysliet kam ju das lebo nema rada presadzanie a hlavne potrebuje aj svetlo a niektore sa vedia brutalne rozrast.

Hawk


Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod isis2000 » 05 Okt 2018 06:53 am

Dobre rano, fotku som pridala do svojho albumu. Neviem ci pockat az sa mi rastlinky rozsrastu alebo prikupit viac.
isis2000
 
Príspevky: 28
Obrázky: 4
Založený: 01 Okt 2018 09:05 am

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod Hora » 05 Okt 2018 09:30 am

Prepáč,je to bieda dať po jednej rastline a mach ani nepočítam.Netreba ani veľa druhov v takom malom objeme,ale viac z jedného.Aspoň nech je zelené dno na 50%,určite lepšie ešte viac.Kryptokoryna kým sa chytí k rastu ubehne niekoľko týždňov a to ju nesmieš vôbec presádzať.
Hygrophilu si dala dobre do substrátu,netreba viazať na nič ako sa tu píše.Pri dosiahnutí hladiny sa odstrihne do 3/4 a posadí vedľa.Po čase (cca rok) si urobí riadnu spleť koreňového systému a je dobré ju omladiť kompletným vytrhnutím všetkých koreňov a zasadením mladých odrezkov zo starých rastlín.Bodaj by sa jej tak dlho darilo.
Ja by som dokúpil k zadnému sklu Valisnériu spiralis,ktorá sa bude postupne,hlavne rýchlo odnožovať po dne a je nenáročná na svetlo a živiny.
Možno budeš meniť niektoré druhy rastlín,čo sa im nebude dariť a skúšať iné,je to normálne.Treba len pozerať na náročnosť daného druhu.
:!: Škoda,že si dala vzduchovací kamienok do vody,lebo ho máš.Teraz je to akvárium surové,rastliny si ešte nevytvárajú CO2,ryby nemáš a aj v budúcnu tie mini nevyprodukujú dostatočne CO2 pre rastliny.Neuvedomuješ si to,tak ako by si odoberala deťom chlieb od úst.
Umelý kopec sa ti páči?,mala si v pláne kúpiť ,,nejaké drievko".
Voda sa doplňa nad spodný okraj krytu,aby nebolo vidno hladinu.Do filtra si nedávala pribalenú náplň s uhlím?
Odpočítavaj mesiac bez rýb. :),ale rastlinky dokúp určite.
Prílohy
20181004-164151-i48202.jpg
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod matte » 05 Okt 2018 10:18 am

ta umela dekoracia je hrozna, daj tam radsej lavovy alebo iny kamen bez obsahu vapnika a drevo na ktore priviaz mach, a rychlorastuce nieco egeria, ceratophylom, najas..
hygrophilu som mal aj ja na zaciatku, ale dal som ju prec moc rastla do vysky a listy mala iba na hladine, tienila ostatnym, mono by som dala nejaky mimi anubias a/alebo mini microsorium
+ nejake slimaciky male na zabeh
Obrázok používateľa
matte
 
Príspevky: 2086
Obrázky: 56
Založený: 05 Feb 2018 21:22 pm

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod vincent van gogh » 05 Okt 2018 11:04 am

matte napísal:hyGrophila...

Ak sa snažíš tým "G" poukázat na správnost písania latinského názvu rastliny,( lebo naozaj sa nepíše "hydrophila" ,ani "Hygrofila"), tak potom by si mal vediet, že rodové meno sa píše s velkým začiatočným písmenom, číže "Hygrophila". Podobne ako sa nepíše "microsorium" , ale "Microsorum". Ak sa ale o to nesnažíš a je to len tvoj bežný písomný prejav, tak nič.
To je ale druhoradé.

Toto ma zaujalo :
matte napísal:hyGrophila a mach treba prichytit o kamen, o drevo...

matus.galan napísal:Hygrofila to iste.... tak sa prichytava zasa bud na korene alebo kamene. Znova bud sekundak alebo silon.

Ktorú Hygrophilu z asi sto druhov máte na mysli ? Či všetky by sa mali lepit a privezovat k dekoráciám :!: a nie sadit do substrátu ?
________________________________________________________________________________________________________________
to isis2000 : To akvárium nie je skutočne ideálne. Chce to čas. Hlavne na trochu študovania, napríklad : http://www.horacovoakvarium.cz/clanek_n ... ecniku.htm ,čo by ti malo viac pomôct ako to, či tam máš dat Vallisnériu, alebo do 30 kusov Tetry ohnivej.
Obrázok používateľa
vincent van gogh
 
Príspevky: 1683
Založený: 28 Sep 2013 12:21 pm
Bydlisko: BA

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod isis2000 » 05 Okt 2018 11:49 am

DAkujem za rady a komenty,
rasltiny pojdem dokupit este dnes.
Kupila som aj drievko ako som pisala, ale pre istotu som ho nechala namacat vo vode aby mi nepustilo farbu.
Hladinu vody dolejem
DO filtra som dala podla navodu vsetko co tam patri
Vzduchovac tam je ale nepustam ho vobec a budem minimalne...zobrala som si vase rady k srdcu, ale pre potesenie deti aspon na chvilu zapnem...
umely kamen sa mi paci, a bala som sa kupit skutocny, aby mi nepustal nejake skodliviny. Ale mne neprekaza....A zaroven toto akvarium je v detskej izbe, pre deti
isis2000
 
Príspevky: 28
Obrázky: 4
Založený: 01 Okt 2018 09:05 am

Re: Zaciatocnik a zalozenie akvari 30L

Odoslaťod snajprik » 05 Okt 2018 12:19 pm

Pýtaj rastlinky menej náročne, dlhšie do pozadia a stredne dopredu. Drievko kludne daj do nádrži keď pusti farbu nevadí ryby to majú radi, par vymien vody a o mesiac bude čista zase.
Nie je na škodu mať par centimetrov nižšiu hladinu aspoň ty nevyskočia rybky s akva.
Filter nezabudni zabehnúť a nečisti ho stále raz za mesiac stačí, jedine keby mal slabý prietok a keď v ňom ostane 20% bordelu pri čistení, tak to je akurát, nikdy sa nečisti úplne, prepláchnuť špongie trošku. Vzduchovanie je esteticky prvok púšťaj si ho kedy a ako chceš, pri menej náročných rastlinách to nevadí a keď nedodávaš CO2 vzduchovač tiež nevadí, nitrifikačne baktérie majú radi vzduch, tak aj keď nepomôže, ale ani neublíži v tvojom prípade a vzduch tiež trošku obsahuje CO2.
Ak nepotrebuješ nízke PH pod 7 tak nemusíš riešiť či kameň obsahuje vápnik alebo nie, PH7,6 je tiež fajn.
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 1915
Obrázky: 76
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Ďalšia

Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.