Zakladám akvárium 300l



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 13:50 pm

neviete o nejakej predajni kde by som ti toto kupil, myslim kamennu predajnu?
http://www..akvariumonline.sk ma sice kamennu, ale nenaslo by sa cosi v BA, kde by to mali a aj za tieto ceny??
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Reklama

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 10 Aug 2012 13:59 pm

naco? klasicke kamenne predajne budu vzdy drahsie. Ked tak pozri Eshop tu na akva mozes si to osobne vyzdvihnut v BA
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 14:04 pm

M.i.s.o napísal:naco? klasicke kamenne predajne budu vzdy drahsie. Ked tak pozri Eshop tu na akva mozes si to osobne vyzdvihnut v BA

Chyba link, to co pises by bolo tiez riesenie.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 10 Aug 2012 14:12 pm

mas to tu v menu ;) www.akvaland.sk, ale vo vecsine eshopov ked nakupis nad urcitu sumu tak mas dopravu zdarma a pride ti to tak do troch dni ak to maju na sklade
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 14:16 pm

Skusim to omrknut, teraz mi pisal jeden člen o http://www.akvaprodukt.sk, ale skladom maju len filtre do 300 l a svetla žiadne.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod spid3r » 10 Aug 2012 14:27 pm

Ten fluval co si linkoval nie je slaby ked uz tak 405 ale oproti eheim 2217 je o dost drahsi, vykon porovnatelny.

Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk
Obrázok používateľa
spid3r
 
Príspevky: 833
Založený: 09 Mar 2011 10:41 am

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 14:34 pm

Mate niekto skusenosti s
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvatera.net/product/jbl-cristal-profi-e901-185
/ stacil by aj taky??
Alebo radsej
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvatera.net/product/jbl-cristal-profi-e1500-186/
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod spid3r » 10 Aug 2012 14:52 pm

Ten druhy, riad sa podla objemu akva, u filtrov odporucanych na 300l je to malo, hladaj dvojnasobok vykon ubrat mozes ale pridat nie

Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk
Obrázok používateľa
spid3r
 
Príspevky: 833
Založený: 09 Mar 2011 10:41 am

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 11 Aug 2012 17:26 pm

Akvárko už je konečne založené.

Foto pošlem, len čo sa to trochu prečistí.

Ďakujem veľmi pekne za rady.

Nakoniec som zobral filter Hagen Fluval 405.
Svetlá HAGEN GloT5 HO 2 x 39W mám kúpené 2 lampy, ale zohnal som len 3 neóny. Takže momentálne bežím na 120W, štvrtá je objednaná, takže hádam do piatku bude doma.

Koľko mám denne svietiť??
Filter musí bežať teraz na max počas celej doby zábehu, alebo ho nechám na max deň a potom by som ho stiahol?
Pýtam sa preto, že mám dojem že čerpadlo je dosť silné a dosť to víri vodu, aby to zase neholo pre rastlinky moc.

Jediné živé okrem rastlín sú slimáky, 4 také maličké, neviem druh. Dovliekol som ich na rastlinách.
Ale sú extrémne rýchle. Po skle dajú haádam aj 10 cm za minutu.

Mám aj prisípať nejaké vločky do akvária, aby sa proces nitrifikácie spustil rýchlejšie, alebo netreba s tým nič ďalej robiť??
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Glitter » 11 Aug 2012 17:40 pm

1) začni na 5 hodinách, postupne budeš zvyšovať ako sa bude rastlinám dariť a hlavne to bude bez kritického stavu, kedy ti by ti bujnela riasa, bude tam max. hnedá na začiatku
2) filter na MAX nonstop, ak je to fakt ukrutný vír, že to strháva rasliny z dna a víri dno samotné, tak priškť, inak za žiadnych okoloností neškrtiť
3) aké vločky? ak myslíš nejaký "bio start", možeš, no nutnosť to nie je, v každom prípade ti to biologickú rovnováhu nezrýchli, nikam sa neponáhľaj
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1676
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 11 Aug 2012 22:43 pm

Glitter napísal:1) začni na 5 hodinách, postupne budeš zvyšovať ako sa bude rastlinám dariť a hlavne to bude bez kritického stavu, kedy ti by ti bujnela riasa, bude tam max. hnedá na začiatku
2) filter na MAX nonstop, ak je to fakt ukrutný vír, že to strháva rasliny z dna a víri dno samotné, tak priškť, inak za žiadnych okoloností neškrtiť
3) aké vločky? ak myslíš nejaký "bio start", možeš, no nutnosť to nie je, v každom prípade ti to biologickú rovnováhu nezrýchli, nikam sa neponáhľaj


Dneska som svietil cca 8 hodin na 120w. Kupoval som to v akvatere v BA, kde boli rastlinky pod svetlom a boli napojené na CO2.

Teoreticky mozem druhy den nechat svietit 8 hodin na 120 a zvyčok dňa iba na 40w. Respektive 8 hodin 120 a 80 w zbytok dňa.

Už sa to odkalilo, ale ked mrkam na tie rastliny, mam dojem ako keby z rastliny "cryptocoryne albida" http://rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_albida stúpal jemné vlákno bubliniek.
Detto u
Echinodorus 'Beauty Red
http://rybicky.net/atlasrostlin/echinod ... beauty_red
Echinodorus 'Indian Red'
http://rybicky.net/atlasrostlin/echinod ... indian_red

Neviem ktorá je ktorá, jeden druh má cca 25 cm dlhé listy druhý cca 10. Na rybičkách píšu že obe dokážu byť veľké.

Vidím nalomený list, buď prepravou som ho zlomil, alebo samotnou manipulaciou. Keď sa dostane list k prúdu vody z filtra a zalomí sa jednoznačne vidím ako z neho idú bubliny. :shock:

Spravil som si aj CO2 burčiak.

Vločky som myslel, že by som tam nasypal trochu krmiva pre rybky. Niekde som čítal, že na podporu dávajú buď krmivo, aby začal čiastočne rozkladný proces, alebo si do neho kúpia pár rýb, nejakých "nezmarov", ktoré budú tvoriť odpad.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 11 Aug 2012 22:53 pm

Neviem či burčiak nie je moc silný. Viz prvé foto.
Filter z času na čas vystrelí bubliny vzduchu do akvária. prúd ich prevezie po celej dĺžke.

Obrázok

Odráža sa to, takže je to vlastne le polka tých bublín čo vidieť reálne. Bubliny prúd vody z filtra nesťahuje, takže by sa hádam nemal toľko dostávať do vody.

Obrázok
Celkový pohľad na akvárko

Obrázok
Z tých vysokých Echinodorusov zo zlomenáho listu ide vzduch.

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok
Toto sa mi páči, netuším čo to je. Som to dostal, ale vyrastalo to ako keby z nejakého orieška.

Obrázok
Gulôčky som roztiahol na drevo.

Obrázok
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod MifkoKE » 11 Aug 2012 23:10 pm

ahoj, pekne, no Anubias nepatri do strku... skus si nieco precitat o jeho vhodnom umiestneni v akva :-) drzim palce
Obrázok používateľa
MifkoKE
 
Príspevky: 525
Obrázky: 15
Založený: 24 Apr 2012 23:00 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Dusky » 11 Aug 2012 23:11 pm

velmi jednotvarne to mas, a anubias si nemal zasadit do strku, ale celkom fajn akvarko
Dusky
 
Príspevky: 1438
Obrázky: 1
Založený: 06 Sep 2010 21:37 pm

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 11 Aug 2012 23:39 pm

Jeden anubius mam na dreve, ale ten má maličké listy, zrejme bude drobný.
Musím si ešte zohnať nejaké úchytky naň. Zatial je na dreve len volne položený.

Bude to vadiť ak zostane v štrku? Nevykape mi? Čítal som že skoro všeky sú zvačša prichytené, niektoré možu byž v hrubozrnnom štrku.
Musím zohnať čo si na čo ho pripevním. Mementálne som nemal nič po ruke a nechcel som ho nechat plavat po akvariu.

Dusky, prečo je to jednotvárne? Máš nejaký typ na úpravu?

Ja som tam nechcel ani robiť nejaké trávnaté koberce, aj keď to je pekné, ale chcem tam aj rybky. Chcel som aby tam boli nejaké skrýše, vačšie rastliny som tlači skor dozadu, menšie dopredu. Nechecm mať čisto rastlinné akva, chcem tam aj ryby.



Ešte k tomu burčiaku. Nebude to moc veľa tak ako to vidieť??
Priatelke zostala voda čo sa dáva do kompótov cca 2 litre, tak som si ju odložil. Je to len cukrová voda (na liter vody ide 0,5 kg cukru). Do burčiaku som dal 20g kvasnic a 300 ml tej cukrovej vody.
CO2 nestŕha prúd vody, vystupujú priamo na hladinu. Kúpil som kameň na koniec, Lipové drievko som si radšej nezobral, aby som nemal bublinky príliš malé a neublížil som rastlinám.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Dusky » 11 Aug 2012 23:59 pm

nejde o travnate koberce, ale napr. mohol si inak poukladat tie dreva, napr. dva kusy cez seba, pohrat sa s tym trosku, a medzi alebo vedla korena rastlinky zasadit, a potom este nejake kamene ( okruhliaky), v tomto style ako mas teraz si spravil to ze si dal strk, a zasadil rastlinky a korene su kdesi vzadu, korene by mali byt dominantou a okolo nich rastliny
Dusky
 
Príspevky: 1438
Obrázky: 1
Založený: 06 Sep 2010 21:37 pm

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod MifkoKE » 12 Aug 2012 00:06 am

Ano, Anubias bateri var. nana mas na dreve, ten som si vsimol, ale ten druhy Anubias bateri urcite zo strku vyber a trebars ho pripevni na ten koren v zadnej casti akva na prvej fotke, ked bude v strku, pravdepodobne vykape...aj ked je to odolnejsia rastlina :-) a co sa tyka co2 - skus zacat tym, ze si precitas aspon cast z tejto sekcie, kde je co2 spominane hned v nazve temy... :wink:

akvarijne-rastliny.html
Obrázok používateľa
MifkoKE
 
Príspevky: 525
Obrázky: 15
Založený: 24 Apr 2012 23:00 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 12 Aug 2012 08:34 am

Dusky napísal:nejde o travnate koberce, ale napr. mohol si inak poukladat tie dreva, napr. dva kusy cez seba, pohrat sa s tym trosku, a medzi alebo vedla korena rastlinky zasadit, a potom este nejake kamene ( okruhliaky), v tomto style ako mas teraz si spravil to ze si dal strk, a zasadil rastlinky a korene su kdesi vzadu, korene by mali byt dominantou a okolo nich rastliny


Dik za radu, dneska sa s tym ešte pohrám, veď je nedeľa a bude na to čas.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 12 Aug 2012 08:39 am

Len to svetlo ma ešte trápi.
Nechám im cca 8:00 - 12:00 80w a potom 12:00 do 19:00 120W.

V predajni mali dosť svetla čo som si všimol.

Pár dní by by som ich drzal na 120w a keď príde posledná neonka, by som šiel naplno.

Či zle uvažujem?
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 12 Aug 2012 11:31 am

ako ti bolo poradene, zo zaciatku nesviet tak vela, max 6h a kludne polovicny vykon, ked budes vidiet ze rastliny podrastli a nebude tam riasa postupne pridavaj. Ak sa ti zda ten prud silny nasmeruj vyvod z filtra krizom cez akva tj do praveho predneho rohu. a vodu dolej az po vystuze
mozem ti doporucit precitat komplet napr. tuto stranku
Naposledy upravil M.i.s.o dňa 12 Aug 2012 11:43 am, celkovo upravené 2 krát.
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 12 Aug 2012 11:40 am

a ak nemas CO2 skus dokupit aspon EasyCarbo alebo Flourish Excel
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Milan666 » 12 Aug 2012 11:56 am

Je evidentné, že tomu akvárku nedáš vydýchnuť a furt sa v ňom šprtáš, čo je chyba, nechaj ho už na pokoji, nech sa zabehne.
Tá rastlina z oriešku je tiger lotus a ten oriešok je hľúza. Nechaj ho už zabehávať s pravidelnou výmenou 1/3 vody
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7983
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 12 Aug 2012 13:15 pm

Milan666 napísal:Je evidentné, že tomu akvárku nedáš vydýchnuť a furt sa v ňom šprtáš, čo je chyba, nechaj ho už na pokoji, nech sa zabehne.
Tá rastlina z oriešku je tiger lotus a ten oriešok je hľúza. Nechaj ho už zabehávať s pravidelnou výmenou 1/3 vody


Založil som ho pred 24 hodinami, odvtedy som sa ho nedotkol. Len som tam pridal burčiak.
Rastlín som sa nechytal, ina ten anubius co som mal v štrku, som dal na koreň.
Pýtal som sa preto aby som to spravil hneď keď už nimi hýbem, aby som sa toho potom už nemusel chytať a nechal ho v kľude do konca zbehu.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Milan666 » 12 Aug 2012 13:38 pm

Z tých fotiek a z popisu, (vyrástlo mi toto z orieška) som nadobudol iný dojem, ak sa mýlim prepáč
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7983
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.