Zakladám akvárium 300l



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Giftzahn » 14 Aug 2012 14:22 pm

@Jozef_L: :lol: ...jj, tak teda pokial to bude skutocne 1.trieda .... tak ano ... prezije aj super sluzby nasej milovanej Slovenskej posty ... :mrgreen: :lol: :nrgreen:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 15 Aug 2012 09:42 am

:cry: To máš teda pravdu Giftzahn. Nakoniec som si bol pre ne osobne.

Dneska trošku mrkám na hodnoty vody.
Včera som zmeral testom 6 v 1, JBL pásiky http://akvaland.sk/testy-vody/1887-jbl- ... in-16.html

No3 sa už z nuly odlepilo, cca 10 mg
No2 = 0
GH = 20
Kh = 15
Ph je asi 7,4

CO2 som pridal. idu asi 2-3 bubliny za sekundu. Hadička je napojená do vstupu filtra a ten to cez seba preženie.
Dúfal som že mi to trochu ph stiahne a že to trochu stiahne aj KH.
Čítal som si http://maniakva.sweb.cz/chemie5.htm ale ak by som sa mal riadiť čiastočne aj podľa Tillmanovej tabulky pri Ph 7,4 a KH 15 by som sa nemal dostať nad úroveň 20 mg co2 a v podstate by som nemal byť schopný pri takejto vode prísť do problému s tým, že by som ju presítil co2. Je táto moja dedukcia správna?
Na druhej strane zase vidím, že na listy mi sadá nejaký hnedý prach. Zrejme sa prebytok zráža na nerozpustné uhličitany.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 15 Aug 2012 09:54 am

v prvom rade sa tym testom vobec neriad je nepresny a ak chces presne merat ph tak kup toto alebo sondu. Na meranie CO2 je najlepsi pernamentny test.
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 15 Aug 2012 10:11 am

Treba mi zvlášť ph test, alebo aj nejaká kombinácia ph a co2 napr:

Obrázok

Alebo kupiť ph test od JBL a co2 test od sery?

Čo som našiel témy ohladne testov, tak sa názory dosť líšia. Dokonca že Jbl meria inak ako sera čo sa týka ph.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod martin_s » 15 Aug 2012 10:19 am

CO2 permanentny test funguje na principe zmeny pH, ale nejde o pH vody v akvariu ale pH roztoku vo vnutri testu. Da sa ale pomocou indikatora pouzivaneho do testu zmerat aj pH vody v akvariu ak ho pouzijes ako klasicky kvapkovy test (pouzivana bromthymolova modra je acidobazicky indikator)... Rozdiel pri merani CO2 medzi Jbl a Sera moze byt sposobeny rozdielnymi roztokmi pouzitymi v testoch - jeden moze mat napr. 4 °dKH a druhy 3°dKH, cize k prechodu zafarbenia dochadza pri inom pH.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5715
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 15 Aug 2012 10:24 am

ten jbl sa da pouzit aj ako ph test. prestuduj temu urob-si-sam-permanentny-co2-test-t9915.html
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 15 Aug 2012 10:29 am

Kde sa dá bromthymolova modra zohnať?
Videl som tu článok urob-si-sam-permanentny-co2-test-t9915.html a nie je na tom nič ťažké, lenže nemám prístup na výšku aby som sa k takejto chémii dostal.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 15 Aug 2012 10:34 am

spravit to tazke nieje, ale spravit to tak aby to bolo presne to uz je ina vec ;), preto radsej kupujem uz hotove naplne ktore nemusim s nicim miesat ;)
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 15 Aug 2012 10:40 am

M.i.s.o napísal:spravit to tazke nieje, ale spravit to tak aby to bolo presne to uz je ina vec ;), preto radsej kupujem uz hotove naplne ktore nemusim s nicim miesat ;)


Dáš mi link??
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 15 Aug 2012 10:48 am

ja kupujem toto, ale su aj iny vyrobcovia
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 15 Aug 2012 10:51 am

Aha, takže je to klasická náhradná náplň do hociktorého dlhodobého testu.
Díky moc.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Giftzahn » 15 Aug 2012 13:42 pm

njn, pripadne odporucam kupit ... toto .. :lol:

Obrázok

toto "toto" mam uz snad aj vyse roka a ani 1/4 s neho neubudlo ... a rozhodne s davkovanim nesetim ... cize tipujem ze mi toto "toto" uplne v pohodke este aj dalsie dva roky vydrzi .... a stalo ma moje "toto" onehda 9,90 EUR za 250ml flasku :mrgreen:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 15 Aug 2012 14:10 pm

no len z toho obrazku nevidedukujem co to tvoje "toto" je :)
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod martin_s » 15 Aug 2012 14:17 pm

to co je to "toto" najdes tuto
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5715
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 15 Aug 2012 19:40 pm

to nevyzera zle, keby sa to este niekomu nehnusilo mat v ponuke napr. na akvajeseni.... :D
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Glitter » 15 Aug 2012 19:46 pm

Tá cena je kapánek inde už myslím :D
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1675
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 15 Aug 2012 21:33 pm

Tak ale zase keď si zrátaš, že musíš si zohnať činidlo, lepidlo a nejaké nádobky ak nemáš, niekoho uplatiť aspoň čokoládou aby ti navážil sódu. Vybehať to autom alebo busom. To už si môžeš kúpiť rovno JBL permanent test CO2 a máš to bez roboty a za 12 koruniek. Alebo teda Dennerle za 16 koruniek ak máš iba jedno akvarium, tak už do neho teda investuješ.
Čo sa týka prevedenia mne osobne sa viac páči Dennerle.

Čo sa týká toho činidla, ktoré tu spomínaš
http://www.aquasabi.de/CO2/Zubehoer/CO2-Check-30-mg-per-Liter-250-ml::109.html
ako budiš 15 eur za roztok, ale našiel som ho len v nemeckých eshopoch, takže ďalších 15 eur poštovné.

Už keď by som si zobral ten dennerle, tak si tie náplne za tých 9 koruniek kúpim. Neviem koľko http://www..akvaobchod.sk/dennerle-profi ... 138_26_109 vydržia, ale píšu, že 5 mesiacov, ale aj takto tam nemusíš mať donemoty, pokial to nebude človek extra preháňať s Co2. Či nie?
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Glitter » 15 Aug 2012 21:42 pm

Tá Dennerle náplň vydrží jedna v pohode aj viac ako 2 mesiace, používam. Odporúčam, sú v pohode. Osobne som ich tak menil, pre lepší pocit, ale stále to sfarbenie bolo v pohode.
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1675
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 15 Aug 2012 21:54 pm

Spomýnal som že na listoch mám nejaký "prach", vyzerá t oako hrdza, rukou to však ide zotrieť.

U echinodorus a a cryptocoryne sa to vyskytuje na starších listoch. Z týchto miest dokonca miestami vyrastajú jemné vláknité riasy (ako vlasy, dlhé od pár milimetrov až 2 cm). U anubiusov sa tá riasa netvorí.
Je ich od 3 - 7 ks na liste. Cca na 7 - 10 listoch.

Prílohy foto:
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok


Čo to tam mám za "potvorky"??? Poraďte. Čo s tým?

Momentálne svietim cca 10 hodín. 3x39 w Life glo
Co2 burčiak.
No3 podla obyčajného testu bolo cca 10 mg. No2 0.

Všetky rastliny rastú.

Dnes som ešte dokúpil
http://rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
http://rybicky.net/atlasrostlin/justicia_schimperi
http://rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_corymbosa
Naposledy upravil Jozef_L dňa 15 Aug 2012 21:59 pm, celkovo upravené 2 krát.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 15 Aug 2012 21:57 pm

Glitter napísal:Tá Dennerle náplň vydrží jedna v pohode aj viac ako 2 mesiace, používam. Odporúčam, sú v pohode. Osobne som ich tak menil, pre lepší pocit, ale stále to sfarbenie bolo v pohode.


Ok dík za typ a máme tu favorita. :mrgreen:
Budem to musieť objednať nejako potajme a poslať si to do roboty aby to nevidela priateľka, lebo naposledy ked som kupoval filter atd.... cca 500 koruniek za veci musel som je slúbiť čižmy. :mrgreen:
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 15 Aug 2012 22:05 pm

to casom zmizne, ked chces tak to odsaj, zotri pri vymene vody, hlavne tu vodu men casto a dost zo zaciatku
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Glitter » 15 Aug 2012 22:05 pm

Prach pri novozaložených nádržiach býva celkom bežný, pohne sa s dnom, sadia sa rastlinky atď.. ale neviem čoeče či to na foto je prach, ten by šiel zotrieť.

Nechápem, prečo tam pražíš 10 hodín?!
Z môjho pohľadu: veľa svetla, málo CO2 prípadne aj jeho zlá distribúcia, zlá hygiena
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1675
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod dedojozef » 15 Aug 2012 23:16 pm

Jozef_L napísal:vyzerá t oako hrdza, rukou to však ide zotrieť.

Sú to baktérie. Ako ti už Glitter písal, celkom bežné pri zábehu.
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 15 Aug 2012 23:57 pm

CO2 som hnal momentalne cez filter. Dnes som ho dal na kamienok a bublinky ešte strháva výtok z filtra. Neviem čo bude z toho lepšie. Co2 test ešte nemám, ale chystám sa ho zajtra kúpiť. Co2 je burčiak. Cca 3 bubliny za sekundu. Neviem či je to moc alebo nie. Pri mojom ph cca 7.3 - 7.4 ber to ako orientačne, mám len pásily na meranie a kh cca 15 by som sa na vejak vysoké koncentrácie zrejme nedostal, ak platí Tillmanova tabulka a schopnosť vody pohltiť co2 http://maniakva.sweb.cz/chemie5.htm
Pričom po pridaní co2 mi ph nekleslo, kh tiež nie. Filter tiež vypudí v určitých intervaloch určité množstvo vzduchu.
Nie je problém ešte napojiť ďalší burčiak.
Čo sa týka hygieny, tak chodím do akva rukami, ale si ich aspoň umyjem.
Teoreticky by to mohlo byť aj z akadamy. Mám asi 2 cm/10kg na dne. Ale nie som si istý či to prejde 7 cm štrkom, ale možné to je.
S Co2 ak máš nejaké nápady rád sa priučím. Dlhodobý test bude asi až budúci týždeň, keď ho teraz objednám. Takže teraz je hodnota co2 viac menej len v teoretickej rovine.

Vodu som ešte nemenil. Bolo mi povedané, že v zábehu stačí 1x týždenne 1/3 vody viz tvoj príspevok zakladam-akvarium-300l-t14381-48.html#p237222
a že može byť aj v vodovodu a bez úprav hneď nad tou tvojou reakciou.

Dávam 10 hodín, lebo rastliny mám z predajní kde sú 10-12 hodín pod neónmi.

Pre porovnanie foto:

12.8.2012
Obrázok

15.8.2012
Obrázok

Neviem či som vybral na foto zlú rastlinu, ale asi takýto je jej pokrok Tiger Lotusu.

V pohode ak myslíš že by som mal pridať CO2, pridám. Ph by sa malo Co2 znížiť, aspoň čo som čítal, ale moje sa momentálne neznižuje. Vodu máme takú že už dneska vidieť ako sa usadzuje kameň na skle.

Tak ako? Dám ešte jeden burčiak?
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.