Zakladám akvárium 300l



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 09:54 am

Ahojte všetci. Dlhšiu dobu browsujem toto fórum a čítam čo a ako s akvárkom.

:D Tak som sa rozhodol si nejaké zaobstarať. Včera mi ho priviezli. Momentálne v ňom nič nie je, ale chcel by som cez víkend začať s ním trochu pracovať a zakladať ho.

Čítam, že kopa ľudí robí veľmi veľa chýb od začiatku, tak by som sa tomu chcel vyhnúť, aby nebola moja práca kontraproduktívna.

Akvárium som si dal lepiť. Behol som za sklárom a po našej debate som sa rozhodol asi takto.
Objem akvária je 300 litrov. Rozmery 100 x 50 x 60 (D x Š x V).
Hrúbka skla: Bočné steny 8 mm, ostatné steny majú 10mm.

Dal som ho trochu aj vystužiť, lebo som si nebol istý či to znesie tlak vody, tak aby znáhodou neprasklo a nevytopilo nám doma parkety.

Dúfam, že nie som príliš paranoidný, ale zdalo sa mi to vhodnejšie voliť hrubšie sklo.

Myslíte, že bude to sklo dostatočné? Všade v predajniach som videl sety, ale tam som videl sklá maximálne tak 8 mm hrubé.

Ospravedlňujem sa za možno hlúpu tému, ale radšej sa najskôr popýtam.
Prílohy
vrch.jpg
dno.jpg
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Reklama

Zakladám akvárium 300l - rozloženie miestnosti

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 09:55 am

Umiestnenie:
Príliš veľa priestoru v byte nemám, ale zvažujem dať akvárium do obývačky.
Slnko svieti zo západu, takže slnko sa mi na balkón dostáva teraz cca okolo 15 hodiny, lebo ho prekrýva ešte ďalši barák.
Ide o 3 spojené baráky do tvaru Y.

Nebude tam pre to akvárko príliš veľká tma?? Budú mi v tom rásť aspoň menej náročné rastlinky na svetlo?
Neviem totiž či prisvecovanie neónom má nejaký pozitívny vplyv na rast rastlín, predsa len to je umelé svetlo a pochybujem, že obsahuje celé spektrum svetla, ktoré rastliny potrebujú.

Pripájam nákres miestnosti a kam by malo byť akvárium umiestnené.
Prílohy
Akvarko.jpg
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Luker13 » 10 Aug 2012 10:01 am

k tej prpvej otazke ... 10 mm sklo je fajn a myslim, ze si aj dobre spravil, ved clovek nikdy nevie :D

a k tomu svetlu.... akvarium nema byt vystavene priamemu slnecnemu ziareniu, cize umiestnenie je dobre. Samozrejme, ze tam budes mat tmu ale na to budes potrebovat umele osvetlenie... preto si co to precitaj v teme osvetlenie, dalej si postuduj nieco o rastlinach

aj ked tu clovek chvilu pobudne studovanim, nikdy toho nieje dost.
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1745
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod spid3r » 10 Aug 2012 10:07 am

Tvoja uvaha o umelom svetle je mylna, evidente tomu citaniu fora si az tolko pozornosti nevenoval. Uz volba vysky akva otom svedci. Pri tej vyske budes potrebovat umele osvetlenie nevyhnutne! Precitaj si temu osvetlenie poriadne. Drzim palce a so zakladanim pockaj, poriadne precitaj temy substraty, osvetlenie filtracia a potom sa pytaj, radi ti poradime.

Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk
Obrázok používateľa
spid3r
 
Príspevky: 833
Založený: 09 Mar 2011 10:41 am

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod dedojozef » 10 Aug 2012 10:19 am

Na denné svetlo sa pri rastlinnom akva nespoliehaj. Tak že, ak ho nešťastnou náhodou nerozflákaš otváraním okna, nevidím problém.
Ak už tam musia byť priečne výstuhy (pre istotu :) ), tak stačí jedna na stred. Dve je podľa mňa zbytočne veľa a problém bude pri inštalovaní ohievača, sania, alebo výtlaku z filtra, lebo 20 mm od okraja je moc málo.
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 10:52 am

dedojozef napísal:Ak už tam musia byť priečne výstuhy (pre istotu :) ), tak stačí jedna na stred. Dve je podľa mňa zbytočne veľa a problém bude pri inštalovaní ohievača, sania, alebo výtlaku z filtra, lebo 20 mm od okraja je moc málo.


Musím to teda ešte mrknúť. Nie som si istý či je to 20 alebo 30 mm. V najhoršom prípade by som ich nejakým spôsobom odstránil.

Čo sa týka akvária, chcel by som nejaké odolnejšie rybky (nejaké živorodky + nejakého dravca aby sa mi živorodky nepremnožili + nejaký prísavník).

Chcel by som skôr akvárium s rybami, samozrejme že by tam mali byť aj rastliny, ale asi skôr by som chcel nejaké nižšie rastliny, aby bolo dno pekne porastené.
Dať tám zopár koreňov a plus nejaké vyššie rastliny, mne osobne sa páčia Anubiasy.
Na dno by som chcel štrk cca 1 - 3 mm. (Videl som niekde také čosi a celkom sa mi to páčilo).

S hnojením, neviem ako pri takejto kombinácii. S tým by som chcel poradiť čo tam dať.
Zatiaľ čo som pozeral filtre, stačilo by na to akva toto?
http://www..akvariumonline.sk/eheim-clas ... 17020.html

Čo sa týka samotného osvetlenia. O tom nemám páru čo by som tam dal. Skúste poradiť.
Nikde som nenašiel nič čo by sa mi zrejme hodilo, alebo špatne hľadám.
Jediné čo som sa dočítal je to že by malo byť svetlo o intenzite cca 0,5W/l.
Jediné čo uvažujem, že ak bude dno vysoké cca 6 - 10 cm a od vrchu tiež nebude voda kopcom. Bude nádrž mať cca 250 litrov vody. Na to by som potreboval cca 125 wat, ale nikde som nevidel svetlo o takej intenzite.

Za rady vopred Ďakujem.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod dedojozef » 10 Aug 2012 11:11 am

Dá sa to odrezať žiletkou.
Najlepšie bude, ako ti už radili, veľa čítať. Inšpiráciu nájdeš aj tu:
vase-akvaria.html
osvetlenie-t3627.html
vonkajsi-filter-t8572.html
substraty-druhy-porovnanie-alternativy-t3571.html
a podobne.
Jedna dôležitá rada: trpezlivosť :) . Pri tvojom terajšom stave, keď vlastne ešte nevieš čo chceš, by bola hlúposť zakladať ho tento víkend.
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod spid3r » 10 Aug 2012 11:18 am

Eheim 2217 je kvalitou a vykonom dobra volba. Svetlo pozeraj T5 3x39w az 6x39W pripadne 150W HQI+2x39w to by bola idealna volba.

Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk
Obrázok používateľa
spid3r
 
Príspevky: 833
Založený: 09 Mar 2011 10:41 am

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Luker13 » 10 Aug 2012 11:24 am

ryby su vzdy ako prve pri zakladani akvaria, ale do samotnej nadrze ich musis dat ako poslednu vec.

k tomu pekne zarastenemu dnu ti 125w urcite stacit nebude.... mas navyse vysoku nadrz a bude to preba poriadne presvietit. Anubiasom by pochopitelne 125 wattov stacilo, sam mam tolko W v mojej 300ke ale ostatnym rastlinam sa moc nedarilo. Osvetlenie mozes vybavit bud kupu nejakeho setu alebo si sam poskladat vlastne svetlo. Na nete najdes vela navodov ako na to a aj tu v teme osvetlenie

k filtru: stacit by mohol, ale chces zivorodky a tie uz dost spinia vodu. Pokial by si mal komplet zarastenu nadrz a par rybiek, tak stacit bude ale ak budes mat prerybnene s minimom rastlin, tak ocakavaj problemy s riasou alebo nedajboze uhynom ryb.

hlavne este s tym zakladanim pockaj...este vzdy sa tu anjdu ludia, co maju cas poradit :D
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1745
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 10 Aug 2012 11:45 am

- ak to nebude prioritne rastlinne akva Eheim 2217 je dobra volba
- lepsi rozmer akva by bol 120x50x50, pri tvojom rozmere musis pouzit dostatocnu intenzitu aby bolo dost svetla aj pri dne, 54W T5 tam nedas maju 115cm takze musis pouzit vecsi pocet 39W T5 (cim sa ti to trochu predrazi). Ale bez CO2 by som viac ako 4x39W nedaval, pravdepodobne 3 budu stacit (napr. toto alebo 2x toto, alebo vyrobit)
- hnojenie zatial riesit nemusis, akorat prozmyslaj nad vyzivovym substratom pod ten strk (JBL AquaBasis, TetraPlant ...) ak pridas aj makro napr. Osmocote zabezpecis vsetky potrebne ziviny zo dna a nebudes musiet hnojit do vody, co bez CO2 a slabsom prudeni ma vyhodou.

Hlavne to tu poriadne nastuduj
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 11:57 am

Luker13 napísal:ryby su vzdy ako prve pri zakladani akvaria, ale do samotnej nadrze ich musis dat ako poslednu vec.

k tomu pekne zarastenemu dnu ti 125w urcite stacit nebude.... mas navyse vysoku nadrz a bude to preba poriadne presvietit. Anubiasom by pochopitelne 125 wattov stacilo, sam mam tolko W v mojej 300ke ale ostatnym rastlinam sa moc nedarilo. Osvetlenie mozes vybavit bud kupu nejakeho setu alebo si sam poskladat vlastne svetlo. Na nete najdes vela navodov ako na to a aj tu v teme osvetlenie

k filtru: stacit by mohol, ale chces zivorodky a tie uz dost spinia vodu. Pokial by si mal komplet zarastenu nadrz a par rybiek, tak stacit bude ale ak budes mat prerybnene s minimom rastlin, tak ocakavaj problemy s riasou alebo nedajboze uhynom ryb.

hlavne este s tym zakladanim pockaj...este vzdy sa tu anjdu ludia, co maju cas poradit :D


Ty si si svetlo kupoval?? Alebo skladal. Elektrikár nie som, takže :mrgreen: asi by to zle dopadlo.
Jasné veď čakám, tak či tak nemám ešte nič len akvarium. Zatiaľ iba špekulujem čo do toho dať.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Luker13 » 10 Aug 2012 12:03 pm

ja som si svetlo skladal ... nieje to ziadna veda, pokial vies vymenit ziarovku, tak no problem :D

zakladat zacni az ked budes mat vsetko, co potrebujes...
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1745
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 12:07 pm

M.i.s.o napísal:- ak to nebude prioritne rastlinne akva Eheim 2217 je dobra volba
- lepsi rozmer akva by bol 120x50x50, pri tvojom rozmere musis pouzit dostatocnu intenzitu aby bolo dost svetla aj pri dne, 54W T5 tam nedas maju 115cm takze musis pouzit vecsi pocet 39W T5 (cim sa ti to trochu predrazi). Ale bez CO2 by som viac ako 4x39W nedaval, pravdepodobne 3 budu stacit (napr. toto alebo 2x toto, alebo vyrobit)
- hnojenie zatial riesit nemusis, akorat prozmyslaj nad vyzivovym substratom pod ten strk (JBL AquaBasis, TetraPlant ...) ak pridas aj makro napr. Osmocote zabezpecis vsetky potrebne ziviny zo dna a nebudes musiet hnojit do vody, co bez CO2 a slabsom prudeni ma vyhodou.

Hlavne to tu poriadne nastuduj


S tým osvetlením ako vravíš, tie svetlá som tiež pozeral, zrejme by som as priklonil k tej druhej variante "HAGEN"
http://www..akvariumonline.sk/akvaristik ... arium.html
vzhľadom na to že je regulovatelná od 90 do 120 cm a trochu aj na stojane. Ak tam bude ešte nejaké okysličovanie aby bublinky nešli na osvetlenie a čosi som nevyskratoval.

Varianta "Lumina":
http://www..akvariumonline.sk/blau-aquar ... na-t5.html
má iba 92 cm a akvárko má 100. Čisto teoreticky by som ju mohol položit na tie bočné výstuhy, ale neviem či to nebude moc nízko, aby som tam zase rybky neuvaril. :D
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Luker13 » 10 Aug 2012 12:12 pm

ja mam tiez nizko svetlo a vdaka svetlu nemusim mat ohrievac :D takze som zabil dve muchy jedou ranou
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1745
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 12:27 pm

Luker13 napísal:ja mam tiez nizko svetlo a vdaka svetlu nemusim mat ohrievac :D takze som zabil dve muchy jedou ranou

:D to ma nenapadlo.
Len sa bojim ako sa to bude správať v lete.


Čo sa týka štrku. Aká vrstva by tam mala byť? 6 - 10 cm??
Mrkal som na to hnojenie http://www..akvariumonline.sk/jbl-hnojiv ... -plus.html stačilo by 7,5 litra, či radšej 10?

K tomu http://www..akvariumonline.sk/piesky-str ... plant.html nie je písané koľko by ho asi malo byť.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod spid3r » 10 Aug 2012 12:41 pm

K tej lumine skor by som sa priklonil spravit nato drziak a zavesit to nad akva tym vies aj regulovat intenzitu podla vysky svetla nad akva.

Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk
Obrázok používateľa
spid3r
 
Príspevky: 833
Založený: 09 Mar 2011 10:41 am

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 12:55 pm

Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Glitter » 10 Aug 2012 13:19 pm

Filter:
V prvom prípade máš filter a náplne samostatne. V druhom to máš all-in-one, takže určite druhé riešenie, myslím, že to vynde aj lacnejšie. Osobne by som šiel aj do jazdenky. Po burze sa pohybujú za zaujímavé ceny. Samozrejme, len EHEIM, iné by som nebral aj kvoli náhradným dielom do budúcna.

Hnojenie:
Myslíš asi dno. Bral by som dokopy 10L, lepšie viac ako menej. Počítaj do budúcnosti pri tomto type, že budú nutné aspoň nejaké tablety do dna. Osmocote atď.

Tapeta:
Tieto ani nepozeraj. Zbehni do Baumaxu a pýtaj sa po samolepiacej tapete čiernej/modrej/mliečnej. Farba podľa vkusu, rastlín a rýb.
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1676
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 10 Aug 2012 13:21 pm

Glitter napísal:Filter:
V prvom prípade máš filter a náplne samostatne. V druhom to máš all-in-one, takže určite druhé riešenie, myslím, že to vynde aj lacnejšie. Osobne by som šiel aj do jazdenky. Po burze sa pohybujú za zaujímavé ceny. Samozrejme, len EHEIM, iné by som nebral aj kvoli náhradným dielom do budúcna.


prva varianta je podla mna lepsia su tal lepsie filtracne hmoty, v tej druhej tam mas len biomolitan a vatu
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 13:31 pm

Keď nie teda Eheim, čo potom toto??
http://www.prohit.sk/www-prohit-sk/esho ... 0-l-h-10-W
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 10 Aug 2012 13:36 pm

nikto nenapisal ze Eheim nie
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Glitter » 10 Aug 2012 13:37 pm

Ja myslím, že to plne postačuje jeho potrebám.

Nemám skúsenosti s Fluvalom, určite sú to zlé filtre, no EHEIM je predsa kus kvalitou lepší :)
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1676
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod M.i.s.o » 10 Aug 2012 13:42 pm

... chcel si napisat ze to niesu zle filtre, nie? ;)
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zakladám akvárium 300l

Odoslaťod Jozef_L » 10 Aug 2012 13:48 pm

M.i.s.o napísal:... chcel si napisat ze to niesu zle filtre, nie? ;)


Som si to spatne vysvetlil, respektive som si to prekrutil s Eheimom. Takze si objednam Eheim.
Obrázok používateľa
Jozef_L
 
Príspevky: 868
Obrázky: 14
Založený: 10 Aug 2012 08:36 am
Bydlisko: Nitra

Ďalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.