Milan666 napísal:Ja sa divím, že niekto vyvalí za odkalovač peniažky.
Nuž nie každý má dokonalú filtráciu.... A pri čiastkovej výmene vody je predsa tiež použitelný.
Milan666 napísal: Nie neodkalujem, naozaj neviem čo to je? Myslím, že ak sa hromadí kal na dne, tak je treba v prvom rade pouvažovať nad nevhodnou osádkou, či počtom a ak je toto v poriadku, tak riešiť filtráciu, resp. prúdenie vody po akváriu.
Ano, nejaká chyba sa vždy nájde.
Milan666 napísal:Ak vnútorný filter, tak žiadné "ideálne" filtre s "ideálnou" filtráciou, ale čerpacia hlava a biomolitán s čo najväčšou plochou.
Biomolitan s hlavou som mal v tej 80ke pred tým Aquabalom a o moc lepšie to vtedy nebolo. Takže nie vždy musí byť na vine filter. Ak vylúčim prerybnenie, tak hromadenie bordelu môže mať X ďalších príčin. A hlavne nikde nie je napísané že ten bordel je iba detrit. U mňa sú to prevažne odumreté časti rastlín, uvolnené kúsky machu a podobne. S tým si asi žiadny filter neporadí a tu nastupuje tebou zatracovaná odsávačka.
Proste každé akvárium je svojim spôsobom jedinečný mikrosvet, a čo funguje v jednom, nemusí fungovať v druhom.
U mňa jednoznačný príklad - v 200ke - biomolitam + čerpadlo - absolútna spokojnosť. V 80ke - biomolitan + čerpadlo - spokojný som nebol, vymenil som za ten Aquabal (bol v sete - samotný by som ho nekupoval) a k zlepšeniu nedošlo, skôr pozorujem akoby mierne zhoršenie.
V 100ke Biopower - tam som spokojný tak na 90% - čiže ten kludne doporučím. Ale zase a znova upozorňujem - čo funguje v jednom akváriu, nemusí v druhom.
Ešte pre doplnenie musím napísať že som v tej 200ke kvôli doporučeniam z tohoto fóra skúsil aj externý filter už neviem akej renomovanej značky, ale to riešenie ma vôbec nepresvedčilo a rýchlo som sa vrátil k tomu biomolitanu.