zaba1996 napísal:prepáčte že vyrušujem, som tu úplne nová, netuším ako to tu chodí, a nemám 25-30 rokov ako vy... tak na mňa nebudte hrubí prosím

chcem sa spýtať, aké rybky by som mohla dať do 300L akvária , kde mám dve závojnatky? ďakujem
Konečne jeden začiatočník, ktorý je aj normálnym človekom, a ktorý netrepe karasy do gule, alebo do 10 litrového minička, ale dopraje im poriadny priestor. Už len tento fakt treba pochváliť.
Ale čo sa týka iných rýb ku karasom, je to trochu problém. Karas veľmi znečisťuje vodu a vypúšťa do vody také látky a v takom množstve, že pre ostatné ryby je to viac-menej toxické. Preto by som ku závojnatkám dal len závojnatky. Aby sa ti to nezdalo príliš jednotvárne, vybral by som kúsky viacerých farieb, a budeš tam mať aj pestrosť.
Ani gurama sa mi nezdá byť najlepší nápad. je to síce pomerne odolná ryba, ale to neznamená, že má byť pri karasoch, vid čo píšem vyššie. Okrem toho, sú tu úplne iné nároky na teplotu vody a podobne. A to bude problém pri väčšine druhov rýb, nakoľko väčšina týchto rýb je teplomilnejšia ako karas.
Takže do nejakých experimentov a veľkých megakombinácií by som sa nehnal. Menej je niekedy viac. A ak sa ti páčia závojnatky, vieš si vyskladať pestré akvárko určite len z nich samotných.