prestahoval som sa a moje 100L som si nemohol zobrat so sebou. Aj tak som sa ale rozhodol, ze si zalozim aspon male akvarium a kedze sa mi nechce riesit tento krat filter, co2 ani hnojenie, idem experimentovat s low-tech. Zaujala ma Walstad metoda a aj ked som chcel najprv skusit klasicky ako substrat hlinu/humus a strk, nakoniec som sa rozhodol pre Tropica aqua soil. Ten som vybral najma pre esteticky aspekt (v ziadnej akveristike som nebol schopny najst tmavy jemny strk).
Substrat som vrstvil nasledovne - na dno som dal asi 1,5 cm zasobneho substratu tropica a na to cca 5cm tropica soil. V zadnej casti o nieco viac. Zo zasobneho substratu som minul asi 1/4 z 1kg balenia a z 3kg tropica soil asi 1/2 balenia, takze mam este jednu davku na pripadne opakovanie.
Akvarium je zo skla a v tvare gule o objeme cca 13L. Vodu po naplneni odhadujem na nie viac ako 10L. Akvarium bolo oznacene ako vaza a kupil som ho v hobby obchode.
Ako dekoraciu som chcel najprv pouzit svetlejsi koren a kamene, ale nakoniec som pouzil len mopani drevo, ktore neplava. Vo Walstad metode som sa docital, ze je lepsie ak substrat nie je zakryty drevom/kamenmi, tak som uz nedaval potom ani kamene. Uz aj tak je tam dreva az az.
Rastliny som sa snazil zvolit adekvatne - lacnejsie, menej narocne a rychlorastuce. Obmedzovala ma samozrejme akvaristika, ale nahadzal som tam myslim toho dost, tak uvidime ako sa im bude darit a co prezije. Plavajuce rastliny som bohuzial zatial nezohnal.
Ako svetlo pouzivam ikea lampu Forså s 4W led ziarovkou 4000k, ktora by mala davat podla popisu 300 lumenov (apka v mobile pri ziarovke ukazuje 300 lumenov, v prazdnom akvariu na urovni substratu cca 240). Casom uvidim ci je to dostatocna intenzita. Vela svetla sa aj tak neodporuca.
Ako som povedal, neplanujem pouzivat filter, CO2 a ani hnojenie (to necham na pripadne zivocichy). Snad nie som privelky optimista

Akvarium bolo zalozene 1 decembra 2019.
Aktualna udrzba spociva vo vymena 50% vody kazdy druhy den. Skusim vydrzat aspon 2 tyzdne, interval potom znizim. Akvarium mam zatial na kuchynskom ostrove pri umyvadle, kvoli jednoduchsej udrzbe.
Rastliny:
- Bocapa caroliniana
- Hygrophila difformis
- Rotala willachi
- Microsorium pteropus
- Echinodorus sp.
- Cryptocoryne undulata
- Eleocharis acicularis ‘mini’
Osadenstvo:
- (asi) dovlecene slimaky
- po zabehu red cherry krevetky
Substrat:
- Tropica substrate
- Tropica aquarium soil
Svetlo:
- Ikea lampa Forså
- Led / 4w / 4000k / 300 lumen
- Svetlo: 8 - 13 a 17 - 22 (10h denne s pauzou 4h)
Dekoracia:
- Drevo mopani
Vstupna voda:
- podla rozboru z vodarne velmi makka, co som aj overil pruzkovym testom
- PH: ~7
- GH: 2
- KH: 3
- No2/No3: 0