Mariok napísal:...súhlas s Polym, len dodám, že je asi šťastie, že tam máš "zelenú" vodu, inak by už rybyčky boli hore bruchom, máš ho prerybnené, riasa prosperuje vďaka vysokému obsahu živín vo vode (odpadných látok metabolizmu rýb), ale zároveň je aj producentom kyslíka, takže rybám nielen že neprekáža, ale ich priam zachraňuje.
Poly napísal:Prevaranie ti nepomoze. Zelena voda je sposobena jednobunkovymi riasami a tie si vzdy do akvaria najdu cestu. Navyse prevaranim veci v akvariu si este viac oddialila riesenie problemu. Problem je niekde inde. V akvariu sa musi vytvorit rovnovaha, chce to trpezlivost. Pouzitie vody zo zabehnuteho akvaria je spravne, tym si si riasy nezavliekla. Riasy si do akvaria zavlecies prvou zivou vecou, ktoru tam dasPodstatou nezariaseneho akvaria je to, ze nedas riasam moznost rast vytvorenim spravnych podmienok.
Na zelenu vodu su dve moznosti:
1. Vypnutie svetla a uplne zakrytie/zatemnenie akvaria na niekolko dni (3-5, alebo viac, ak nepomoze) - pocas tejto doby by si mala poriadne vzduchovat a mal by bezat filter. Rybky krmit netreba. Po odokryti vymen 50-70% vody.
2. UV lampa, to je ale trochu drahsia zalezitost a potrebovala by si k tomu externy filter, alebo aspon cerpadlo.
Tym sa zbavis zelenej vody, ale nie priciny. Ak sa po tomto zelena riasa uz neobjavi, mas vyhrate. Ak sa ale objavi znova, nieco nie je v poriadku - voda nevhodnej kvality, vela ryb, malo rastlin, slaba filtracia, ale moze to byt aj NEZABEHNUTYM AKVARIOM! Akvaristika nema rada radikalne riesenia, tie vacsinou vsetko len zhorsuju. Nech sa dari!![]()
Adka123 napísal:Na 110l akvarium mi odporucili az 30 rybiciek.Ja mam len 5 skalarov, 10 mreniek a 5 malych neoniek. Zdalo sa mi to tak akurat. Je to naozaj tak vela,ze to sposobuje takyto problem?:(
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.