Zhodnodte moje akva /l_laco/



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Zhodnodte moje akva /l_laco/

Odoslaťod l_laco » 22 Mar 2004 09:51 am

Hm, ako zacat. Mozno sa niekto bude chytat za hlavu co vymyslam, ale v teme o sutazi na strankach Akvarium. sk padol navrh, aby sa niekde vo fore umiestnila fotka akvarka a aby ho ostatny zhodnotili. Tento napad ma celkom zaujal a vidim v nom moznost ziskat pohlady inych, niake rady pripadne napady ako co upravit a zmenit.
Kedze niekto musi byt prvy, chcem to skusit. Piste, kritizujte a radte.
Tak ze tu je fotka z 20.3.04 a popis akvarka je nizsie.

gallery/image_page.php?&image_id=1474

Akvarko - 100x50x50 cm tj. cca 250 l
Svetlo - celkom 120 W - 2x Philips 54 a 2x Sylvania Gro-lux
Filter - Fluval 204 MSF vonkajsi, naplne molitam a keramika
Hnojivo - PMDD + CO2
CO2 - kvasnice
Ryby- 3x Pterophyllum scalare 9x Brachydanio rerio, 6x fantom cierny, 8x fantom cerveny, 1x Labeo bicolor, 1x Crossocheilus siamensis, 4x Otocinclus affinis, 4x Corydoras rabauti, 6x Apistogramma cacautoides,
Rastliny - 2x Echinodorus rose, 2x Echinodorus beauti red, 3x Echinodorus bleherae, ?x Echinodorus latifolius, Hygrophila difformis, Ceratophylum, Valinerie a ine ktorych nazvy neviem.
Akvako bolo zalozene uz davno, ale najskor fungovalo bez rastlin s osadkou tvorenou z cichlid juznej ameriky. Asi pred 9 mesiacmi som cichlidy predal a nasadil rastliny. Zo zaciatku som sa snazil udrzat ich pri zivote, teraz mam obcas problem kam ich vyhodit.
Je treba este dodat, ze o niaky layout sa moc nestaram. Rastliny som povodne rozmiestnil podla velkosti ked som ich nakupil. Vlastne, okrem echinodorusov som uz vsetky rozne popresadzoval, ale v podstate si rastu ako vedia a mozu, skoro bez mojho zasahovania. Teda, rastu tam, kde maju momentalne miesto. :wink:
Obrázok používateľa
l_laco
 
Príspevky: 299
Obrázky: 40
Založený: 25 Sep 2002 14:33 pm
Bydlisko: Bojnice

Reklama

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod jacik » 22 Mar 2004 10:03 am

skusim prvy :D

rastlinkam a zrejme aj rybam sa u teba zda sa dari. celkovy vzhlad akvaria sa mi zda na 'divoko'.

vyskusal by som vytvarat z rastlin vacsie trsy, aby boli jednotlive druhy jasne definovane. ale to znamena obmedzit pocet druhov rastlin v akva :(. menej znamena niekedy viac :D
jacik
 
Príspevky: 1026
Obrázky: 24
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod Stuka » 22 Mar 2004 11:21 am

akvarko je super mne sa paci velmi...rovnako ako napad umiesnit fotku do fora a ostany nech sa vyjadria, kritizuju, alebo chvalia ked dokoncim "velke upravy" toho mojho urcite ho sem tiez pridam fakt super napad
Stuka
 
Príspevky: 444
Obrázky: 15
Založený: 11 Mar 2004 03:47 am
Bydlisko: Galanta

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod nino_q » 22 Mar 2004 11:55 am

mozno by to chcelo na taketo temy zalozit osobitnu sekciu, co vy na to admini? nemusi byt hned, ale ak sa to rozbehne, nech je v tom poriadok...

a k tomu akvariu - suhlasim s jacikom, chcelo by to trosku upratat :-) napr. ten maly echinodor v popredi by som skusil dat na jednu hromadku, aby z neho vznikol taky ker...

ako na to pozeram, vsetky rastlinky by som asi podaval dohromady, nech su rovnake spolu, lepsie to potom ukaze
Obrázok používateľa
nino_q
Moderátor
 
Príspevky: 749
Obrázky: 5
Založený: 05 Máj 2003 12:57 pm
Bydlisko: Senec

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod l_laco » 22 Mar 2004 12:12 pm

Jacik to vystihol presne: rastie to tam "na divoko". Kazda rastlina si musi uchmatnut kusok miesta a svetla pre seba, inak ma smolu. Z pociatku som sa pokusal vytvorit niake trsy, avsak casom som prisiel na to, ze niektore rastliny z trsu vyrastli na hladinu skor ako ostatne a nechcel som cely trs vytrhavat a skracovat, alebo proste cely presadzat tak som zastipol len potrebne stonky rastlin a zasadil ich vedla. Tym vznikol takyto divoky vzhlad a samozrejme je to aj dobra forma ako si z dvoch ci troch korenov stonkovych rastlin za par mesiacov namnozit viac ako pol akvarka rastlin. Touto formou som si z dvoch korenov co som kupil namnozil tie v pravom rohu vzadu, nazov neviem a taktiez z jedneho korena Hygrophila difformis mam teraz snad dalsich 10 celkom slusnych korenov. Jedine rastliny ktore sa mi zatial nerozmnozili su Echinodorus rose a beauti red.
Nino, ono ten maly echinodor nie je celkom maly. Listy ma dlhe asi 20 cm a v priemere ma aj 30 cm takze urobit z neho ker je obtiaznejsie. Prave zvazujem, ze tie echinodorusi predam. Stale som vsak neni pevne rozhodnuty.
Obrázok používateľa
l_laco
 
Príspevky: 299
Obrázky: 40
Založený: 25 Sep 2002 14:33 pm
Bydlisko: Bojnice

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod canart » 22 Mar 2004 12:45 pm

l_laco: chcel si, aby Ti to ludia zhodnotili a to aj urobili a navrhli Ti, co by spravili oni. Chcel si to, ci nie? :) Z Tvojej reakcie mi to vsak pripada, ze Ty si s akva celkom spokojny ;)

Ja by som sa priklonil k predchadzajucim prispievatelom - urobit v tom trocha poriadok, ziadne velke zmeny, len niektore rastliny upratat na jedno miesto, napr. tie jemnoliste, ktore rastu asi na 4 miestach. Mozno by som niektoru cast akva uvolnil a umiestnil tam kamene a pripadne zozadu nejake tenke konare. K zasahu budes nuteny tak, ci tak, lebo ryby onedlho nebudu mat kde plavat.

Mne osobne sa akva celkom paci, pekne zarastene, co by som dal pred 20 rokmi za take rozrastene rastliny ;) Myslim, ze sme sa o tom bavili v sutazi, kde som Ti pisal, ze raz bude to akva podobne tomu, co ma Astrid. No a nabeh tu je, len to usporiadat. Vela zdaru!
canart
 
Príspevky: 296
Obrázky: 3
Založený: 26 Jún 2003 09:07 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod Raviolka » 22 Mar 2004 13:13 pm

Musím ti akvárium pochválit, mně se moc líbí :) Ostatní mají pravdu, že by to chtělo trochu "uklidit", ale pokud to budeš prezentovat jako DŽUNGLI, není ti co vytknout :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod l_laco » 22 Mar 2004 13:19 pm

canart napísal:l_laco: chcel si, aby Ti to ludia zhodnotili a to aj urobili a navrhli Ti, co by spravili oni. Chcel si to, ci nie? :) Z Tvojej reakcie mi to vsak pripada, ze Ty si s akva celkom spokojny ;)


To ma mrzi ak moj prispevok vyznel tak ako si napisal. S akvarkom som v podstate spokojny v tom smere, ze to tastie, ale s vyzorom, no nie celkom. Chcel som len napisat, ze som viac nemej rezignoval na to udrziavat niake presne rozmiestnenie rastlin pretoze rastli dost rychlo a nerovnomerne. Musel by som vyhodit niektore rastliny len preto, ze by som ich nechcel zasadit do druhej casti akvarka, ktoru by som mal vyhradenu pre ine rastliny a podobne.

canart napísal:Ja by som sa priklonil k predchadzajucim prispievatelom - urobit v tom trocha poriadok, ziadne velke zmeny, len niektore rastliny upratat na jedno miesto, napr. tie jemnoliste, ktore rastu asi na 4 miestach.


Iste, trochu upratat by sa zislo a mam to v plane. Tie jemnoliste su plavajuce a myslim, ze je to Ceratophylum. Rastie dost rychlo a prakticky je vsade.

canart napísal:Mozno by som niektoru cast akva uvolnil a umiestnil tam kamene a pripadne zozadu nejake tenke konare. K zasahu budes nuteny tak, ci tak, lebo ryby onedlho nebudu mat kde plavat.


Kamenov tam bolo este pred par mesiacmi dost, ale ako sa rastliny mnozili postupne som vsetky vybral. Neplanujem dat ich spat. Zostali tam asi 2 dute kamene a 2 kokosove skrupinky a kedze nemam ryby ktore by potrebovali vela jaskyn staci im to. S tym miestom mas pravdu, hlavne skalare si uz moc nezaplavaju.
Dakujem za nazory.
Obrázok používateľa
l_laco
 
Príspevky: 299
Obrázky: 40
Založený: 25 Sep 2002 14:33 pm
Bydlisko: Bojnice

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod marian » 22 Mar 2004 13:39 pm

Ahoj Laco. Je to tak povedane, pekne. Divoke, mozno. Asi by bolo dobre pre kazdu tu rybku vytvorit jej prostredie, to co jej vyhovuje a aspon to literatura uvadza rastliny vysadit po okrajoch, t.j. strany a zadok a stred nechat volny. A ak rybky vyzaduju " dzunglu" tak ju tam mat. Odbornik to pochopi a laik bude vypisovat bludy dookola. Ale, no bez urazky, mas to huste.
Obrázok používateľa
marian
 
Príspevky: 137
Obrázky: 6
Založený: 26 Jún 2003 12:25 pm
Bydlisko: Margecany

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod pernik » 22 Mar 2004 15:26 pm

Dobře to všechno roste, ale je to chaos. Nějaká koncepce by tomu neuškodila. Já sám v tom mám mezery :-)
pernik
 
Príspevky: 145
Obrázky: 5
Založený: 08 Feb 2004 22:39 pm

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod salik » 22 Mar 2004 18:20 pm

zaujimavy napad, dame novu sekciu? mozme to skusit, len este nejake pravidla hry spisat
**********************

pasi sa mi to Laco, je to dobry zaklad (hlavne chvalim ze si sa do toho pustil, nie je to tak davno, co si mal v akva plastove rastlinky a teraz..klobuk dolu)
- echinodorus nechaj kde je, bude to dominanta akvaria, ostatne rastlinky od neho "posun" dalej nech ma viac miesta a svetla, lava a prava strana moze zatial ostat - uvidis comu sa bude darit a podla toho presadzaj, predna strana je ok, dozadu neico co bude tvorit stenu ale nebude zavadzat echinodorom - popripade mozes spravit par svetlych miest az ku zadnemu sklu - pekne to ukaze hlbku, tapetu nemusis davat ziadnu
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2873
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod Maja » 22 Mar 2004 20:17 pm

Laco- nadhera. Len malicka pripomienka- to Ceratophylum demersum by som dala prec alebo absolutne pred zadne sklo- primoc divoko prerasta ucelene linie cepeli rastlin. Na spodku sa ti to prijemne rozrasta- dufajme, ze trvalo.
Obrázok používateľa
Maja
 
Príspevky: 705
Obrázky: 44
Založený: 09 Okt 2003 20:19 pm
Bydlisko: Bratislava- Petržalka

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod l_laco » 23 Mar 2004 07:10 am

salik napísal:zaujimavy napad, dame novu sekciu? mozme to skusit, len este nejake pravidla hry spisat
Nova sekcia by mohla byt, ale pravidla by som radsej neurcoval. Myslim, ze by sa potom mohlo stat, ze by niekto pravidla dodrzoval, a niekto porusoval. No a potom by samozrejme musel byt niekto, kto by to vsetko kontroloval. Nechajme tomu volny priebeh. kto chce, posle foto, kto chce napise co i mysli a ten co poslal foto si urobi aj tak co chce. No nie? Nema to byt o pravidlach alebo o sutazi, ale o tom, aby sme zlepsovali to, o co sa vsetci pokusame.

salik napísal:nie je to tak davno, co si mal v akva plastove rastlinky...
:roll: to mas pravdu, plastove rastliny su ale este stale odlozene. Clovek nikdy nevie

salik napísal:...uvidis comu sa bude darit ...
...zavadzat echinodorom ...
...tapetu nemusis davat ziadnu...
Myslim, ze sa dari vsetkym rastlinam. Vsetky tieto rastliny som nakupil pred viac ako pol rokom a tie co mali vykapat uz vykapali. Nuz, s tymi Echinodormi je to asi takto. Su uz prilis velke a tak im zavadzia vsetko co je trochu blizsie. Pojdu asi prec. Postupne. Tapeta tam je aj ked ju nie je vidno.

Tak, vcera som to teda skusil a akvarko som poriadne pretrhal. Mam teraz plny 10 l kybel rastlin ktore planujem poobede odniest do akvaristiky. Uvidim co mi za ne ponuknu. Vallisnerie som vybral kompletne vsetky a z ostatnych stonkovych rastlin som nechal sotva polovicu. Rozlucil som sa aj s jednym Echinodorusom bleherae, dvoma Echinodorusmi beauty red a asi dvadsiatimi korenmi Echinodorus latifolius, ktore rastli pri celnom skle. Fotky nemam lebo vcera bola voda dost zakalena a dnes rano som ich nestihol stiahnut z fotaku. Zajtra. Myslim, ze akvarko teraz vyzera .... hm, ako to povedat :?: neviem, mam pocit, ze zacinam znovu. A hlavne, mam obavy co na tuto zmenu povie tzv. biologicka rovnovaha. Pri plnej osadke ryb zostala polovica rastlin, to nebude dobre :?
Obrázok používateľa
l_laco
 
Príspevky: 299
Obrázky: 40
Založený: 25 Sep 2002 14:33 pm
Bydlisko: Bojnice

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod canart » 23 Mar 2004 10:23 am

Neboj sa ono sa to upravi, mozno budes mat teraz problemy (riasy), ale casom sa to ustali. Je pravda, ze si nemusel robit az taky radikalny zasah. Skor postupne preriedovat. Akvaristika nie je beh na kratke trate ;) Chce to cas a hlavne trpezlivost. Ale som zvedavy, o si vykuzlil ;)
canart
 
Príspevky: 296
Obrázky: 3
Založený: 26 Jún 2003 09:07 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod Peter » 23 Mar 2004 21:55 pm

Uff, co by som za to dal, keby som mal take krasne rastlinky, aj na divoko... mne sa paci... teda pacilo, ale sak dorastie....
Peter
 
Príspevky: 470
Obrázky: 23
Založený: 29 Nov 2002 23:37 pm

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod l_laco » 24 Mar 2004 07:40 am

Tak, tu je fotecka ako to vyzera teraz. Viac fotiek som nestihol pripravit, ale vidno tu cele akva. Teraz vidno aj to, ake su tie Echinodorusi velke. Myslim, ze onedlho pojdu "do drazby".

gallery/image_page.php?&image_id=1498
Dakujem vsetkym za ich nazory a rady.
Obrázok používateľa
l_laco
 
Príspevky: 299
Obrázky: 40
Založený: 25 Sep 2002 14:33 pm
Bydlisko: Bojnice

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod nino_q » 24 Mar 2004 08:29 am

nedavaj ich hned prec, ja by som ich skusil dat k bocnym stenam, tak by ti mohlo v strede vzniknut medzi nimi take 'udolie'

nino_q napísal:napr. ten maly echinodor v popredi by som skusil dat na jednu hromadku

Tym som inak nemyslel tie velke echinodory, ale ten maly "travnik" pred nimi - mal som pocit ze to su tiez nejake echinodory, ale asi som sa mylil
Obrázok používateľa
nino_q
Moderátor
 
Príspevky: 749
Obrázky: 5
Založený: 05 Máj 2003 12:57 pm
Bydlisko: Senec

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod nino_q » 24 Mar 2004 08:32 am

Hmm, prave pozeram ze to je naozaj asi echinodorus (latifolius) - neviem preco ich chces predat... daj ich na hromadu nech su nahusto; aspon skus co to spravi
Obrázok používateľa
nino_q
Moderátor
 
Príspevky: 749
Obrázky: 5
Založený: 05 Máj 2003 12:57 pm
Bydlisko: Senec

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod Ceco » 24 Mar 2004 09:44 am

Dost drasticky si to tam skultivoval. Divoka forma mala svoje caro.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod canart » 24 Mar 2004 10:38 am

nino_q ma pravdu. Tie velke echinodory teraz tvoria dva solitery. Skor by som ich umiestnil na bok alebo aspon jeden alebo ich dal kludne vedla seba. Ale nie presne do stredu, trocha asymetricky. To treba skusat. Teraz je vsetko ostatne mensie, inak to bude vyzerat, ked to vyrastie. Mne osobne tam chybaju nejake vacsie kamene, pripadne koren, konare. Rastliny lepsie vyzeraju, ked vyrastaju spomedzi kamenov a korenov.
Ale my Ti to tu tak dokrutime, ze to akva nakoniec zrusis ;) V prvom rade sa riad podla toho, co sa paci Tebe.
canart
 
Príspevky: 296
Obrázky: 3
Založený: 26 Jún 2003 09:07 am
Bydlisko: Nitra

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod Raviolka » 24 Mar 2004 12:28 pm

búúúúú :( taková to byla pěkná divočina!
Ale takhle se to rybičkám líbí určitě víc. Jenom škoda, že jsi nenechal aspoň některé rostliny v pozadí dosahovat až k hladině - teď je tam taková divná mezera... ale asi to doroste co nevidět :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod l_laco » 24 Mar 2004 13:49 pm

Raviolka napísal:búúúúú :( taková to byla pěkná divočina!
Ale takhle se to rybičkám líbí určitě víc. Jenom škoda, že jsi nenechal aspoň některé rostliny v pozadí dosahovat až k hladině - teď je tam taková divná mezera... ale asi to doroste co nevidět :wink:


Rastliny, ktore rastli az po hladinu som musel skratit. Su to stonkove rastliny tak ze rychlo dorastu.
Inak, za to "divocinou" ..... :oops:
Obrázok používateľa
l_laco
 
Príspevky: 299
Obrázky: 40
Založený: 25 Sep 2002 14:33 pm
Bydlisko: Bojnice

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod Pštros » 06 Apr 2004 09:51 am

Teraz to vyzerá tak, že najväčšie rastliny sú vpredu a za nimi sa to zmenšuje. Možno, ked to dorastie, to bude fajn, ale v zásade by sa aj mne viac páčilo dať tie veľké echinodory dokopy a skôr po krajoch akva.
Ale sa mi teoretizuje, ked ja doma len verím, že sa mi moje nové akva (60l) podarí nejako zabehnúť a že mi aspoň nejaké rastlinky prežijú... ;)
Obrázok používateľa
Pštros
 
Príspevky: 845
Obrázky: 23
Založený: 08 Mar 2004 09:37 am
Bydlisko: Kežmarok

Re: Zhodnodte moje akva.

Odoslaťod l_laco » 06 Apr 2004 10:20 am

Rastliny rastu ovela rychlejsie ako sa zda. Zadne rastliny uz davno prerastli tie velke echinodory a musel som ich znova skratit na polovicu. Zvazujem o jednom akvarku, kde budu len Echinodory. Este uvidim.
Obrázok používateľa
l_laco
 
Príspevky: 299
Obrázky: 40
Založený: 25 Sep 2002 14:33 pm
Bydlisko: Bojnice

Ďalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.